Kabakulak belirtileri nelerdir?

Kabakulak belirtileri genellikle çocuklarda gözlemlenir. Kabakulak, bir kişiden diğerine tükürük, burun salgıları ve yakın kişisel temas yoluyla geçen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır .kabakulak genellikle bir virüse maruz kalmadan ilk iki hafta içerisinde kendini göstermektedir. Kabakulak belirtileri nelerdir. Kabakulak tedavisi nasıl yapılır, kabakulak kaç günde iyileşir gibi soruların işte cevabı.

Haberler 01.07.2018 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kabakulak, bir kiiden dierine tükürük, burun salglar ve yakn kiisel temas yoluyla geçen bir virüsün neden olduu bulac bir hastalktr .

Bu durum öncelikle parotis bezleri olarak da adlandrlan tükürük bezlerini etkiler. Bu bezler tükürük üretmekten sorumludur. Yüzünüzün her bir tarafnda kulaklarnzn arkasnda ve altnda bulunan üç set tükürük bezi vardr. Kabakulaklarn ayrt edici özellii tükürük bezlerinin imesidir . Tükürük bezlerinin imesiyle beraber kabakulak belirtileri ortaya çkar. Kabakulak belirtileri nelerdir, kabakulak tedavisi nasl yaplr, kabakulak kaç günde iyileir gibi sorularnza cevap bulmak için haberimizin ayrntlarn okuyabilirsiniz.

Kabakulak belirtileri nelerdir?

Kabakulak belirtileri genellikle virüse maruz kalmadan sonraki iki hafta içinde belirtiler vermektedir. Kabakulak belirtileri aada vermi olduumuz semptomlar ile kendini göstermektedir.

1- Yorgunluk

2- Vücut arlar

3- Ba ars

4- tah kayb

5- Düük dereceli ate

Kabakulak belirtileri 103 F (39 C) yüksek ate ve tükrük bezlerinin imesi ile gelien bir hastalktr. Tükürük Bezleri hemen hemen hiç imeyebilir. Daha yaygn olarak, periyodik olarak ier ve arl hale gelirler. Tükürük bezleri tamamen itiinde virüsle temas ettiiniz andan itibaren kabakulak virüsünü baka bir kiiye geçirmeniz olasdr.

Kabakulak tedavisi nasl olur?

Kabakulak bir virüs olduu için, antibiyotiklere veya dier ilaçlara cevap vermez. Ancak, hasta olduunuzda kendinizi daha rahat hissetmek için semptomlar tedavi edebilirsiniz. Bunlar unlar içerir:

1- Zayf veya yorgun hissettiiniz zaman dinlenin.

2- Ateinizi azaltmak için ar kesici ve ate düürücü kullann.

3- Buz paketleri uygulayarak imi tükürük bezlerini yattrn

4- Ate nedeniyle dehidratasyondan kaçnmak için bol sv tüketin .

5- çorba, yourt ve çinemesi zor olmayan yiyecekler tüketin.

6- Tükürük bezlerinde daha fazla arya neden olabilecek asidik yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

.Kabakulak hastalnda 10 gün sonunda hastalk bulac etkisini kaybeder. Eer okula gidiyorsanz veya çalyorsanz hastanenizden 10 günlük rapor istemeyi ihmal etmeyin.

Kabakulak hastaln bir kere geçiren kiiler bir daha bu hastal geçirmezler. Kii bir kere bu virüse maruz kaldnda o virüse kar baklk kazanr.

Kabakulak belirtileri kiiden kiiye de farkllk göstermektedir. Baz kiilerde kabakulak belirtileri az görülür bazlarn da ise en belirgin ekilde belirti göstermektedir.

Kabakulak ile ilikili yan etkiler nelerdir?

Kabakulaktan kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir, ancak tedavi edilmezse ciddi olabilir. Kabakulak çounlukla tükürük bezlerini etkiler. Bununla birlikte, beyin ve üreme organlar da dahil olmak üzere vücudun dier bölgelerinde de iltihaba da neden olabilir.

Orit , kabakulaktan kaynaklanabilecek testislerin iltihaplanmasdr. Testislere günde birkaç kez souk paketler yerletirerek orit arsn yönetebilirsiniz. Doktorunuz gerekirse reçeteyle ilgili ar kesiciler tavsiye edebilir. Nadir durumlarda, orit ksrla neden olabilir .

Kabakulak kadnlarda da yumurtalklarn imesine neden olabilir. Enflamasyon arl olabilir ama bir kadnn yumurtalarna zarar vermez. Bununla birlikte, eer bir kadn hamilelik srasnda kabakulak bularsa, normalden daha fazla düük riski bulunmaktadr.

Kabakulak, tedavi edilmedii takdirde menenjit veya ensefalite , iki potansiyel ölümcül hastalklara yol açabilir . Menenjit, omurilik ve beyninizin etrafndaki zarlarn imesidir. Ensefalit, beynin iltihaplanmasdr. Kabakulak geçirirken nöbet, bilinç kayb veya iddetli ba ars varsa doktorunuza bavurun.

Pankreatit , karn boluunda bir organ olan pankreas iltihabdr. Kabakulak kaynakl pankreatit geçici bir durumdur. Semptomlar karn ars, mide bulants ve kusmay içerir.

Kabakulak virüsü de her 10.000 vakann yaklak 5inde kalc iitme kaybna yol açar . Virüs, iitme kabiliyetini kolaylatran iç kulanzdaki yaplardan biri olan kokleaya zarar vermektedir.

Kabakulak hastal nasl önlenir?

Kabakulak, suçiçei ve kzamk gibi hastalklar a ile önlenebilmektedir. Okul çandaki örencilerin muhakkak alanmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git