Psikolog Nurseli Kavak, depresyonun, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmedii, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayat etkileyen psikolojik bir rahatszlk olduunu söyledi. Motivasyon eksiklii, deersizlik hissi, karamsarlk, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düüncelerinin depresyonun belirtileri olduunu ifade eden Kavak,
Depresyon bir kiilik sorunu veya zayfl deildir. Depresyon tansnn konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kiinin önceki ilevsellik seviyesinde bir deiiklik olmas gerekir. Bu nedenle depresyon, birkaç gün süren can skntsndan veya mutsuz hissetmekten çok daha fazlasdr diye konutu.
GÜNLÜK YAAMINI OLUMSUZ ETKLEYEBLR
Hayat boyunca bir kez ya da birden fazla ortaya çkabilen depresyon sürecinde çok sayda belirti gözlemlenebileceini kaydeden Kavak, unlar söyledi:
Depresyon belirtileri unlardr. Sürekli üzgün hissetme veya depresif bir ruh hali içinde olma. Bir zamanlar zevk alnan etkinliklere kar ilgi duymama ya da eskisi kadar zevk almama, diyetle ilgisi olmayan kilo kayb veya kilo art, çok fazla uyuma veya uyku problemi yaama, enerji kayb, karamsarlk veya çaresizlik hissi, mutsuzluk, hareketsiz oturamama, el skma gibi amaçsz fiziksel aktivitede art veya yava hareketler veya konuma, deersizlik hissi, hemen hemen her konuda kendini suçlu hissetme, düünmede, konsantre olmada ve karar vermede zorluk yaama, tekrarlayan ölüm veya intihar düünceleri, cinsel isteksizlik, azalm benlik saygs, gelecek beklentilerinin olmamas. Depresyondan söz edebilmek için en az iki haftalk bir süre boyunca yukardaki semptomlarn en az beinin mevcut olmas gerekir. Depresyon rahatszl olan birçok bireyde bu semptomlarn büyük bir ksm gözlemlenebilir. Depresyon semptomlar, hastann sürekli yeni sorunlar yaratmasna neden olabilir ve hastann günlük yaamn gözle görülür derecede olumsuz etkileyebilir.
GENçLERN YÜZDE 10U DEPRESYONDAN MUSTARP
Kavak, çocuklarda ve gençlerde depresyon belirtilerinin farkllk gösterebileceini söyleyerek, Okul öncesi çocuklarn yaklak yüzde 1i ve ilkokul çocuklarnn yaklak yüzde 2si depresyondan etkilenmektedir. Güncel veriler, 12 ila 17 ya arasndaki tüm gençlerin yaklak yüzde 3-10unun depresyondan mustarip olduunu göstermektedir. Yaa bal olarak depresyon belirtileri farkllk göstermektedir. Depresyon belirtilerinin seyri ve iddeti kiiden kiiye büyük ölçüde farkllk göstermektedir. Depresyondaki birey kendini üzgün, umutsuz hissedebilir ve eskiden zevk ald eylere olan ilgisini kaybedebilir. Depresyondaki kiiler yorgunluk, çaresizlik ve hüzün duygusunu çok fazla hissetmektedir. Ayrca kiinin i hayat, sosyal ve aile yaam da etkilenir. Depresyondaki bireyler kendilerini sürekli yalnz hissetmekle beraber, her eyi olumsuz yönü ile alglar, olaylara olumsuz bakar. Geçmite olanlarla kendini sürekli suçlar ve sorumlu tutar. Gelecek ile ilgili karamsar ve umutsuzluk söz konusudur. Buna ek olarak kiiler, çou zaman depresyonda olduklarnn farknda deillerdir dedi.
EN YAYGIN GÖRÜLEN PSKOLOJK RAHATSIZLIK
Kavak, depresyonun toplumda en yaygn görülen psikolojik rahatszlklardan biri olduunu ifade ederek, Aratrmalara göre toplum genelinde yaam boyu en az bir kere görülme oran yüzde 15-20 arasndadr. Depresyon, kadnlarda, erkeklere oranla neredeyse iki kat daha fazla görülmektedir. Her 4 kadndan ve her 10 erkekten birinin yaamnda en az bir kere depresyon geçirdii belirtilmitir. Kadnlar, erkeklerden 2 kat daha sk depresyona yakalanmaktadr. Bu durumu, kadnlarn yaad adet döngüsünden kaynaklanan hormonal dengesizlikler ksmen de olsa açklamaktadr. Ayrca kadnlarda güçlü hormonal deiikliklerin yaand gebelik ve lohusalk dönemlerinde birtakm duygudurum deiiklikleri olutuu çalmalar sonucunda kantlanmtr. çocukluk döneminde ortaya çkan depresyonun tedavi edilmemesi, depresyonunun uzamasna yetikinlikte de sürmesine neden olabilir. 65 ya ve üstündeki bin kadndan 14ü, bin erkekten 4ü depresyondadr. Bu oranlar, daha genç yataki erikinlerin dörtte biri kadardr. Bin yaldan 20sinde ise, distimik bozukluk (hafif iddette, ama uzun sürmü depresyon) vardr diye konutu.
DEPRESYONUN DDETNE BALI OLARAK DEMEKTE
Depresyonun bir profesyonel tarafndan tehis ve tedavi edilmesi gereken psikolojik bozukluk olduunu sözlerine ekleyen Kavak, Depresyonda olduunu düünen birey mutlaka uzmandan yardm almaldr. Depresyon tedavisinde, ilaç tedavisi veya psikoterapi aktif olarak kullanlan yöntemlerdir. Bu iki yöntem ayr ayr uygulanabildii gibi birlikte de uygulanabilmektedir. Depresyonun tedavi süreci, kiisel tercihe, tbbi geçmie ve depresyonun iddetine bal olarak deimektedir. laç, tedavinin bir parças olarak da kullanlmaktadr. Depresyon tedavisi sürecinde hastann kullanmas gereken ilaçlar, muhakkak doktor kontrolünde belirlenmelidir. laçlarn gerçek etkisi, 3-6 hafta içinde görülebilmektedir. Bu nedenle kii, ilaçlarn etkisinin olmad düüncesine kaplabilir ifadelerini kulland.