Kadınlarda taş hastalıkları arttı

Prof. Dr. Atilla Arıdoğan, son yıllarda erkeklere oranla kadınlarda daha fazla böbrek taşı görüldüğünü belirterek, “Özellikle beslenme alışkanlıkları ve hava durumunun değişmesi, belki küresel ısınma, bilemiyorum ama taş hastalıklarının artışına sebep oluyor" dedi.

Haberler 05.03.2018 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Minimal nvaziv Üroloji Dernei tarafndan düzenlenen 5. Ulusal Minimal nvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi, Antalyann Belek Turizm Bölgesindeki Susesi Otelde yapld. Kongreye, Minimal nvaziv Ürolojik Cerrahi alanndan yaklak 350 hekim katld. Birçok konuda son gelimelerin detayl ele alnd kongrede 31 oturum gerçekletirildi.

Kongrenin basn toplantsnda konuan Ondokuz Mays Üniversitesi Tp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Doç. Dr. Ender Özden, ilk böbrek naklinin 1954 ylnda ABDde yapldn hatrlatarak, Ülkemizde ise 1975 ylnda Hacettepe Üniversitesinde gerçekletirildi. O günden bugüne kadar böbrek nakliyle ilgili çok iyi sonuçlar alnmaya baland. Bu iyi sonuçlarn nedenlerine baktmzda daha çok, böbrein vücuttan reddini engelleyen ilaçlardaki gelimeden kaynaklandn görüyoruz dedi.

DOUM KANALINDAN LK BÖBREK NAKL

lk defa 2009 ylnda Avrupada laparoskopik yöntemle böbrek nakli gerçekletirildiine dikkati çeken Doç. Dr. Ender Özden, bundan bir yl sonra ABDde bir ekibin robot yardml böbrek naklini gerçekletirdiini söyledi. Doç. Dr. Özden, Ülkemizde ise ilk laparoskopik böbrek naklini, Kasm 2015te çaltm üniversitede benim bakanlmdaki ekiple gerçekletirdik. 2015 ylndan bu yana toplam 14 hastaya bu yöntemle, kadavradan elde edilen böbrekler takld. Sonrasndaysa ise bu yöntem bir sonraki aamaya tand ve geçen yl 2 kadn hastaya herhangi bir kesi yaplmadan vajinal yolla batn içerisine yerletirilen böbrek yine laparoskopik yöntemle diyalize baml hastalara nakledildi. Bu zor yöntemin tercih edilmesindeki temel düünce, böbrek nakli yaplacak hastalara laparoskopik yöntemin avantajlarn yaatrken, komplikasyon dediimiz yan etkilerin orann en az düzeyde tutmakt diye konutu.

PROSTAT KANSER TANISINDA YEN METODLAR

Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen de prostat kanserinin erkeklerde en sk görülen kanserken, ölüme neden olan kanserler arasnda akcier kanserinden sonra ikinci srada yer aldn söyledi. Yakn geçmite manyetik rezonans görüntüleme teknolojisindeki gelimeler sayesinde prostat içinde kanser üphesi olan bölgelerin daha yüksek oranda tespit edilebilir hale geldiini vurgulayan Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, öyle konutu:

Prostat kanseri tansnda transrektal ultrason yardml biyopsi halen en yaygn kullanlan tan metodu. Transrektal ultrason her ne kadar prostatn spesifik anatomik bölgelerini veya görülebilen lezyonlar hedeflemede kullanl olsa da tek bana görüntüleme yöntemi olarak prostat içindeki lokalize kanseri saptamada magnetik rezonans (MR) ile karlatrldnda yetersiz kalmaktadr. MR teknolojisindeki gelimeler ve yenilikler, özellikle 3 Tesla denilen yüksek çözünürlükteki cihazlarn gelimesiyle birlikte prostatn daha iyi deerlendirilebilmesi artk mümkün hale gelmitir. MR ile elde edilen görüntülerde özellikle saldrgan kanser odaklar yüksek oranda tespit edilebilmektedir. Biyopside kullanlan inenin sapma olmadan kanserli bölgeye yüksek dorulukta ulamas salanabiliyor. Navigasyon özellii kanser üphesi olan bölgenin yerini gösteriyor. Bu teknoloji sayesinde doru yerden parça alnmas mümkün oluyor.

Prostat kanseri ameliyatnn insanlarda ciddi hasarlar brakan bir ameliyat olduuna dikkati çeken Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, konumasn öyle sürdürdü:

Bu ameliyatlardan sonra erkeklerin korkulu rüyas olan iktidarszlk, idrar kaçrma büyük risklerdir. Bu ameliyatlarn yüzde 30u gereksiz olduu bildirilmitir. Fakat yeni gelien yöntemlerle gereksiz tedaviden uzak kalnd gibi, ameliyatsz tedaviler de mümkün. Günümüzde prostat kanseri erken evrede yakalandnda ve doru tedavi uygulandnda baar oran yüzde 90larn üzerine çkmaktadr. Yaplan aratrmalar tarama yoluyla prostat kanserinden ölüm orannn yüzde 30 orannda azaldn göstermitir. Hastaln erken tehis edilmesi halinde tedavi baars artacaktr. Tan annda kanser sadece prostatla snrl ise hastann tamamen iyileme ans çok yüksektir.

TA HASTALIKLARINDA ARTI

çukurova Üniversitesi Tp Fakültesi Üroloji Anabilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Atilla Ardoan ise böbrek tann nedenleri ve tedavilerini anlatt. Son yllarda böbrek tanda art yaandna dikkati çeken Prof. Dr. Ardoan, Eskiden böbrek ta erkeklerde daha fazlayd. imdi ise kadnlarda daha sk görülmeye baland. Özellikle beslenme alkanlklar ve hava durumunun deimesi, belki küresel snma, bilemiyorum ama ta hastalklarnn artna sebep oluyor dedi.

Talarn insan vücudunun baz yerlerinde olutuuna iaret eden Prof. Dr. Ardoan, unlar söyledi:

Talar insann idrar torbasnda, idrar torbas ile böbrek arasnda ya da böbrekte olabilir. Öncelikle, ta oluumunu engellemek için dengeli beslenme ve sv almna dikkat etmemiz gerekiyor. Belli bir yiyecei ar yeme alkanlmz varsa bunu deitirmemiz lazm. Eer ta oluumu engellenemiyorsa o zaman çeitli cerrahi yöntemler devreye giriyor. Aadan, idrar kanalndan girerek ta krarak, parçalayarak alabiliyoruz. Ya da srttan bir delikle böbrek içine girip ta krp alyoruz. Ta alndktan sonra 8-10 yl içerisinde tekrarlama riski yüzde 50lere kadar çkyor. Dolaysyla ta alndktan sonra beslenme alkanlna dikkat etmekle birlikte mutlaka ylda en az bir kez kontrole gitmemiz gerekiyor.

Türkiyede en sk ta hastalklarnn Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde görüldüünü belirten Prof. Dr. Atilla Ardoan, Ancak ülkemizin geneli ta hastal açsndan youn görülen bir konumdayz. Dünyada yüzde 12 insanda bir ta oluyor. Bu demektir ki birtakm genetik faktörler de ta oluumunda önemli rol oynuyor. Soda ve maden sularnn ar tüketimi de ta oluumuna neden olabiliyor dedi.

Ana Sayfaya Git