Kadınların 10 ilginç farkı!

Bugüne dek ‘çözülemeyen’ bir bilmece, yerli yerine oturtulamamış bir puzzle misali, bitmeyen bir tartışmanın odağıdır kadın dünyası.

Haberler 08.03.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kadn kalbinin erkeklere göre daha hassas ve krlgan olduunu, ar stres ve üzüntünün tetikledii krk kalp hastalnn kadnlarda daha sk izlendiini vurguluyor. Buna karn kadn beyninin erkeklere göre unutmamak konusunda açk ara önde olduu da yine bilimsel olarak kantlanm durumda!

Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kadnlarn erkeklerden farkl 10 ilginç özelliini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Beyni unutmuyor

Erkeklerin pek de honut olmad bu özellik bilimsel olarak da kantlanm. Kadnlarn hafzada daha çok olay kaydettii ve bu olaylar erkeklere oranla daha çabuk hatrlad Norveç te yaplan bir aratrmada gösterilmi durumda. Bunun nedeni net olmasa da, özellikle yüksek tansiyon ve damar sertliine bal beyindeki yalanmann erkeklerde daha çok olduu tahmin ediliyor.

* Daha çok konuuyor

Baz çalmalar kadnlarn günlük kullandklar kelime saysnn erkeklerle benzerlik gösterdiini savunsa da, bütün dünyada yerlemi kadnlarn daha çok konutuu öngörüsü halen geçerli. Özellikle toplum içinde kadnlarn erkeklere oranla daha çok konutuu ve yaklak 2,5 kat daha fazla kelime kulland saptanm. Bu da kadnlarn sosyal ortamlara daha hzl adapte olmalarn salyor. Sebebi net anlalmamakla birlikte, özellikle duygularn kelimelere dökümünde, kadn beyninde daha büyük bir alann fonksiyon gördüü düünülüyor.

* Daha krlgan

Kadn kalbinin krlgan ve hassas yaps bilimsel olarak da kantlanm durumda. Genelde ar stres ve üzüntünün tetikledii krk kalp hastal da kadnlarda daha sk izleniyor. Kadn kalbinin damarlar daha ince ve büzümeye daha meyilli olduundan hasara uram kadn kalbinin damarlarn tedavi etmek daha güç oluyor ve kalp krizi geçiren kadnlarda ölüm oran erkeklere oranla daha yüksek seyrediyor. Kadn kalbinin atm says da daha fazla olduundan çarpntya daha çok meyilli.

* Kalp krizine daha dayankl

Erkeklerle karlatrldnda kadn kalbinin damar hastal oluum riskinde 10 yllk fark var. Bunun temelinde kadnlk hormonunun koruyucu etkisi ve sigara, alkol gibi zararl alkanlklarn daha az olmasnn yatt tahmin ediliyor. Ancak bu fark menopozdan sonra azalyor.

* Ar eii daha yüksek

Doç. Dr. Ahmet Karabulut Kadnlardaki ar eiinin yüksek olmas özellikle doum sanclarna dayanabilmelerini salayan yapsal özelliklerden biri. Dier taraftan ar eiinin yüksek olmas ve ar yerinin tam seçilememesi özellikle kalp krizi geçiren kadnlarda tan koyma güçlüü getirebiliyor. Kalp krizinde; erkeklerde göüs ars ön planda iken, kadnlarda nefes darl, halsizlik, yorgunluk, ikinlik hissi ön plana çkabiliyor diyor.

* Hormonlar bamllktan koruyor

Kadnlarn alkolik olma durumu erkeklere oranla oldukça düük. Yaplan aratrmalarda alkol alm sonras kadnlarn beyninden haz hissi veren hormonlarn daha az salgland gözlenmi. Bu özellik, sigara kullanmnn kadnlarda daha az olmasna da katk salyor. Madde bamllk riskini düüren bu özellik dier taraftan depresyon riskinin kadnlarda daha yüksek olmasna yol açyor.

* Daha esnek

Kadn vücudu erkeklere oranla daha esnek yapya sahip olduklar gibi eklemlerinin hareketlilii de daha geni. Vücuda kvraklk kazandran bu özellik ayn zamanda doum olaynn daha sorunsuz olmasn salyor. Bununla birlikte, özellikle uzun ve zayf kadnlarda kalp kapak yapsnn daha gevek olmas ise daha sk çarpnt ikayetlerine yol açabiliyor.

* Burnu daha fazla koku alyor

Kadn burnu çok daha hassas. Koku ayrt etmede kadnlar erkeklere oranla bir adm önde. Burunda bulunan kokuya duyarl hücrelerin kadnlarda daha fazla olduu yaplan çalmalarda ispatlanm. Parfümlere dükünlük bu özellikten kaynaklanyor olabilirken, yine kadnlar bu özellikleri sayesinde bozulmu gdalar daha çabuk fark ediyor.

* Bel yalanmas daha az

Kadnlar yap olarak bel bölgesinde ya depolamaya daha az meyilli. Buna karn, damar sertlii riskini azaltan bu özellik ne yazk ki kadnlarda obezite sklnn artmasna bal olarak her geçen gün kayboluyor.

* Daha uzun yayor

Doç. Dr. Ahmet Karabulut Normal yaam beklentisi kadnlarda yaklak 5 yl daha fazla. Buna sebep olarak kadnlarn kalp ve damar hastalklarna daha az yakalanmas, sosyal ilikilerinin erkeklere oranla daha salam olmas ve kiisel bakma daha fazla dikkat etmeleri gösterilmektedir diyor.

Ana Sayfaya Git