"Kadınların tansiyonu daha yüksek"

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye'de kadınlarda hipertansiyonun, kiloya bağlı olarak erkeklere oranla daha fazla görüldüğünün tespit edildiğini belirtti.

Haberler 17.11.2016 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üstünda Türkiyede en yaygn ve öldürücü salk probleminin hipertansiyon olduunu söyledi.

Türkiyede 18 yandan büyük bireylerin yüzde 30unun hipertansiyon hastas olduunu ifade eden Üstünda, 20 milyon hipertansiyon hastas bulunduunu vurgulad.

Dünyada her yl 10 milyon kiinin hipertansiyon nedeniyle kendi ya ve cins grubuna göre erken dönemde hayatn kaybettiini anlatan Üstünda, özellikle tuz kullanmnn azaltlmas gerektiine iaret etti.

Hipertansiyonun çok fazla ikayete yol açmayan sessiz katil olduunu dile getiren Üstünda, rahatszlk çok fazla belirti vermedii için birçok kiinin rahatszln bilmeden yaamn devam ettirdiini söyledi.

Üstünda, önlem alnmad durumda hipertansiyonun kalp krizi ve inme olarak kiinin karsna çktn, bu yüzden sessiz ve öldürücü olduunu belirtti.

Kültürel alkanlklar, evde yaplm salça, tarhana çorbas ve turu gibi yiyeceklerin, özellikle tuz içerii dikkate alnmayan hazr gda tüketiminin hipertansiyona davetiye çkardn aktaran Üstünda, sigara kullanm ile obezitenin de böbrek hastal ve hipertansiyonun yaygnlamasnda etkili olduunu vurgulad.

- Kadnlarda kilo sorunu hipertansiyon nedeni

Kadnlarn erkeklere oranla iki gram daha az tuz tükettiini ifade eden Üstünda, Kadnlar az tuz tüketmelerine ramen hipertansiyon says fazla. Yaplan aratrmalarda bu rakamn kadnlarda yüzde 32, erkeklerde ise yüzde 28 olduu ortaya çkt. Bunun da en belirgin nedeni ar kilo olarak görülüyor. Kadnlar az tuz tüketmesine ramen daha kilolu, bu nedenle hipertansiyonlu hasta says erkeklere oranla daha fazla. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git