Osmanl Döneminde 16. yüzylda günlük hayata giren kahve, gerek sosyo-ekonomik getirileri ve salk açsndan faydalaryla dünya çapnda etkinlie sahip. Ör. Gör. Gökhan Tapnar, kahvenin dünya sahnesine çk hakknda farkl söylentiler olmasna ramen günümüzün vazgeçilmezleri arasnda olduu söyledi.
GASTRONOM KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖNEML BR PARçASI
Kahvenin, toplumlarn damak zevklerine göre demleme, piirme ve servis etme konusunda farkllklar gösterdiini dile getiren Gökhan Tapnar, evrensel bir içecek olmasna ramen Osmanl ve Anadoluda kahvenin, bize özgü bir sunum ekli olduunu kaydetti. Türk kahvesini dünyada marka haline getiren özelliinin birçok ülkenin aksine cezvede piirilip telvesiyle birlikte sunulduunu söyleyen Tapnar, Kahve, eskilerden beri yannda reçel, lokum, üzüm, kuruyemi gibi tatl eliinde kahve için hazrlanm özel fincanlarda servis edilirdi. Kahve kültürümüzüm günümüze kadar bozulmadan varln devam ettirmesi kesinlikle gastronomi kültürümüzün önemli bir parçasdr dedi.
Kahveyle birlikte toplumda kahvehane kültürünün de olutuunu ifade eden Gökhan Tapnar, nsanlarn evleri dnda oturup sosyalleebildikleri, farkl snflardan insanlarn bir arada olmalarn salayan bir anlamda sosyal, kültürel bir devrim yaratt diyebiliriz dedi. Günümüzde kahvehaneler varln sürdürmekle beraber, ithal kahvelerin de eklenmesiyle kahvehanelerin, bugün artk günün her saatinde gidilebilen, ekonomik ve ticari boyutuyla da pek çok insana istihdam salayan meknlar haline geldiini belirtti.
MORAL BOZUKLUU VE DEPRESYONA BREBR
Gökhan Tapnar, kahvenin salkla ilgili yararlarna da dikkat çekti. Kahvenin içerisinde bulunan B2 ve B3 vitaminleri barsaklarda yiyeceklerin sindirilmesine yardmc oluyor. Ayrca kahvenin, dikkat dankln önleyerek konsantrasyonu salama özellii de bulunuyor. Kahvede de çay gibi antioksidanlar mevcut ve bunlar kanser hücrelerinin çoalmasn engelliyor. Kahve, ar kesici özellii tayor, kolesterolü düürüyor, moral bozukluu ve depresyona da iyi geliyor diyerek kahvenin salk yönünün altn çizdi.
HER EYN FAZLASI ZARAR
Tüm bu yararlarna ramen, bütün besinlerde olduu gibi kahve tüketiminin de fazlasnn zararl olduunu belirten Gökhan Tapnar, ar kahve tüketiminin kalp ritmi ve tansiyon sorunlarna neden olabileceine dikkat çekti. Gökhan Tapnar, günlük kahve tüketiminin yetikinler için en fazla 3-4 fincan olmas gerektiini belirterek, Özellikle mide rahatszl olanlarn kahveyi kontrollü içmeleri hatta mümkün olduunca kahveden uzak durmalar gerekiyor. Kahve, midedeki asidi arttrd için ülser, gastrit gibi hastal olanlarda sanc yapabiliyor diyerek kahve severleri uyard.