Kahve sevenler dikkat! Kahve bu saatlerde içilmeli

Sosyal hayatın giderek zorlaşması, gece uykusuz kalmak ve sabah kendine gelmek için kahveye saldıranlar için bu haber. Sabah kendine gelmek için kahve içenler için uzmanlardan uyarı. Sakın sabah uyanır uyanmaz kahve içmeyin. İşte kahve içilmesi gereken saatler.

Haberler 06.02.2024 - 01:42 Son Güncelleme : 06.02.2024 - 01:42

Hemen herkes sabah uyanır uyanmaz güne kahve içerek başlıyor. Ancak uzmanların görüşü tam aksi yönde. Kahve içmek için en doğru zaman 09:30 ile 11:30 arası. Bunun nedeni de kortizol hormonu miktarının azaldığı bir zamanda kahve içmek enerji artırır. İşte kahvenin bilinmeyenleri.

Kahvenin yaygın olarak tüketilen bir sohbet içeceği olmasının yanı sıra kafein, klorojenik asit, kahweol, kafestol gibi yüzlerce biyoaktif bileşik içerdiğini ortaya çıktığı kaydedildi. Yrd. Dr. Kardiyoloji Uzmanı Vecihe Özlem Bozkaya, Sabahtan Gül Kirekloya şöyle konuştu: Düzenli kahve içenlerde demans, felç, depresyon, karaciğer ve kolon kanseri ile kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski daha düşük. İçerdiği polifenoller antioksidan ve antiinflamatuar etkiye sahip.

Kafein metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını artırır. Kahvenin serumdaki iltihap belirteçleri azalttığı ve kronik hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir.

MEME KANSERİNE KARŞI FİLTRE KAHVE

Doçent, kahvenin tüm bu faydalı özelliklerinin kahve çekirdeği için de geçerli olduğunu söyledi. Bozkaya, Yakın zamanda yapılan bir araştırma, düzenli olarak filtre kahve içen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 50 daha düşük olduğunu, düzenli olarak granül (suda çözünen) kahve içen kadınların ise bu riskin yüzde 50 daha yüksek olduğunu gösterdi. dedi.

GÜNLÜK DOZU AŞMAYIN

Doç. Dr. Bozkaya, güvenli günlük kafein alımının önemli olduğunu söyledi. Bozkaya, şu uyarıda bulundu: Günlük kafein alımının üst sınırı kilogram başına 3-4 miligramdır. Yani 70 kilo olan bir kişinin günlük ortalama güvenli kafein sınırı olan 280 miligramı geçmemesi gerekiyor. Kafein zehirlenmesi, Günlük 400 mg kafein alımını aşan kişilerde belirtiler arasında kalp çarpıntısı, kaygı, sinirlilik, halsizlik, uykusuzluk, el titremeleri yer alır. Aşırı kafein alımı kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Vücuttaki kalsiyum atılımını artırır. Böylece kemik kırılganlığı artar. Bir fincan Türk kahvesinin 40-50 mg, 1 fincan filtre kahvenin ise 150-250 mg kafein içerdiğini düşünürsek günlük kafein alımı kan basıncını yükseltebilir.

DOĞRU ZAMAN

Kahve içmek için doğru zaman ne zamandır? sorusuna Bozkaya şu cevabı verdi: Sabah kalktığımızda kahve içmeyi tercih etmemeliyiz. Kortizol bu saatlerde zaten yüksektir. Kortizol adrenal bez bölgesinde üretilen bir hormondur. Kabuk oluşturur ve vücudun strese tepkisini düzenler. Bu nedenle gün içerisinde kortizol, alkol seviyesi düştüğünde kahve için. Erken kalkan kişiler için genellikle sabah 09.30-11.30 civarıdır ve öğleden sonra 13.00-17.00 arası. Uyku problemi olanların kahve içmeyi en geç 18.00den önce bırakması gerekiyor.

Ana Sayfaya Git