Güler, günümüzde gerçekleen ölümlerin yüzde 40nn kalp rahatszlndan kaynaklandn söyledi.
nsanlarn sinema, televizyon, telefon, internet, sosyal medya gibi sosyal aktivitelere ayrdklar zamann daha azn egzersize ve spora ayrdklarnda daha salkl bir kalbe kavuacaklarna vurgu yapan Güler, unlar söyledi:
Salk insann en çok önem vermesi gereken bir konu. Bu konuda ne kadar hassas olunursa o kadar shhatli bir yaama sahip olunur. Kalp hastalna yakalanmamak için bol bol sebze tüketilmeli, en önemlisi spor ve egzersiz yaplmal. Haftann en az dört günü, günlük yarm saatlik süreyle egzersiz yaparsak kalp rahatszlnn önüne geçebiliriz. Spor ve egzersiz yapnca mutluluk hormonlar devreye giriyor. Vücudu hem zihnen hem bedenen rahatlatyor. Bu hormonlarn harekete geçmesi de insan stresten uzaklatryor ve kalbi rahatlatyor
- Ölümlerin yüzde 40 kalp rahatszlndan
Kalp rahatszklarnn belirli balklar altnda toplandn anlatan Güler, Günümüzde ölümlerin yüzde 40 kalp rahatszlndan kaynaklanmaktadr. Kalp rahatszlklarn kapak rahatszl, kalbe giden damarlarn tkanmas, ritim bozukluu ve kalp kasnn zedelenmesi balkar altnda toplayabiliriz. Bu balklar içerisinde en çok gördüümüz damar tkankl. Damar tkanklnn önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alnmas lazm diye konutu.
Kalple ilgili yaanan problemlerde erken tehisin önemine dikkat çeken Güler, Kalp hastal ortaya çktktan sonra yaplan tedavi erken tehis kadar etkili olmayabiliyor. Önemli olan kalp hastalnn daha erken tehis edilmesi. Kalp hastalna yakanlamamak için tuz ve ekerden uzak durmalyz. Yal yiyecekleri tüketmekten kaçnarak kolestrolümüzün yükselmesini engelleyebiliriz ifadelerini kulland.
- Efor testi yüzde 80 doru sonuç verir
Kalbin sal için un, eker ve tuzdan uzak durulmasna dikkati çeken Güler, erkeklerde göbek çevresinin 92, kadnlarda ise 88 cmnin altnda olmas gerektiine vurgu yapt.
Efor testinin erken tan için çok önemli olduunu dile getiren Güler, öyle devam etti:
Kalp hastal tans konmas zor bir olay. lk olarak biz kan tahliline bakyoruz. Kan tahlilinde kiinin ekerinini kolestrolünün yüksek olup olmadna bakyoruz. Dier önemli bir nokta ise efor testi ve egzersisz testi dediimiz test. Burada hastay koturuyoruz. Bunu yaparken hastann kalp hz yükseliyor. Kalp hz yükselirken hastada bir deiiklik olursa bunu biz saptam oluyoruz. Bugün için en iyi tarama testi budur. Yani hastann kalp hastal olup olmadnn en önemli yolu efor testi yapmaktr. Efor testi yüzde 80 doru ve salkl sonuç verir. Hastann göüs ars ikayeti varsa, efor testi bozuksa, ekeri ve tansiyonu varsa, hasta sigara içiyorsa, bu kiilerde kalp rahatszlna üphe ile bakp anjiyo yapyoruz. Anjiyo ile gelien teknoloji ile birlikte verilen zarar çok az. Anjiyonun getirdii yarar verdii zarardan çok daha fazla. O sebeple anjiyoyu kullanyor ve tercih ediyoruz.
- Türkiyede hastann uzman doktora ulama ans çok yüksek
Türkiyede gelien teknoloji ile salk sektöründe de önemli admlar atldn hatrlatan Güler, Avrupa ve Amerika ile kyasland zaman bizim vatandamzn direkt uzman doktora ulama ans çok daha fazla. Salk Bakanlnn politiklar sayesinde bu durum daha da geliti. Eskiden bir anjiyo için 6 ay sonrasna gün verilirdi. Ama bugün baktmzda bir hastann iki gün içerisinde anjiyosu, baypass ameliyat yaplabilmekte. Amerikada Avrupada yaplan tüm operasyonlar ülkemizde de yaplabilmektedir. Hatta hizmet sektörümüz çok daha ileri gitmitir. deerlendirmesinde bulundu.
Vatandalarn anjiyo olmaktan korkmamas gerektiini anlatan Güler, unlar kaydetti:
Anjiyo yapmak hastaya ölümcül bir zarar vermez. Bacanda ilik, morluk olabilir. Birkaç gün ar çekebilir hasta ama bunun dnda ne sakatl ne de ölümcül bir hata yapar. Ama getirisi çok büyük olur. Damarnzdaki tkanklk bir balonla bir stentle açlabilir ve hastay hayata döndürür. Bu sebeple doktora gitmekten anjiyo olmaktan, efor testine girmekten korkmann bir mant yok. Kalp hastalar doktora gitmekten anjiyo olmaktan korkmamal. Teknoloji çok geliti, çok ince, kibar, gelimi aletlerle çalyoruz.