Kalbinizin genç kalması için 6 beslenme önerisi

Sağlıkla atan bir kalbe sahip olmanın yolu, doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaktan geçiyor.

Haberler 12.04.2017 - 08:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Emine Yüzbaolu, Kalp Haftasnda salkl bir kalp için beslenme önerilerinde bulundu.

1- Ya tüketimini azaltn: Beslenmende toplam ya tüketimi enerjinin %30unu geçmemelidir. Ya içeren besinler ayn zamanda vücudun ihtiyac olan dier besin öelerini de içerdii için yaa ihtiyacmz vardr. Ancak salk açsndan, diyette ya miktarn enerjinin %25-30nu karlayacak ekilde azaltmak yararldr. Diyette ya azaltmann yollar u ekilde sralanabilir:

* Yediiniz tüm besinlerin ya miktarn dikkate aln. çok fazla ya içermeyen salkl bir diyet için; sebze, meyve, tahllar, yasz krmz et, derisiz kanatl hayvan etleri, balk ve düük yal besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin az yal veya yasz olanlarn tercih edilmelidir.

* Günde en az be porsiyon sebze ve meyve tüketin. Sebze ve meyvelerin ya içeriinin düük olmasnn yan sra posa içeriinin yüksek olmas kalp damar saln korumada olumlu etkiye sahiptir. Baz meyve ve sebzelerin bileiminde bulunan suda çözünebilen posann kolesterol düürücü etkisi bulunmaktadr.

* Tam tahll ürünleri tercih edin. Günlük enerji gereksiniminin büyük bir ksmn karbonhidrattan zengin besinlerden karlamak, ya almn azaltmaya yardmc olur. Ancak burada özellikle kahvaltlk tahl ürünleri, kepekli, yulafl ekmekleri, bulgur, makarna, pirinç gibi kompleks karbonhidratlar tercih etmeye çaln. Yulaf gibi tahllarn içeriindeki çözünür posann kan lipitlerini düürücü etkisi vardr.

* Yemeklerinizde kat yalar az kullann. Yemeklerinizde margarin, tereya, kuyruk ya, iç ya gibi doymu yalar yerine zeytinya, ay çiçek ya, soya, kanola ya gibi bitkisel sv yalar tercih edin.

* Satn aldnz besinlerin etiketleri üzerindeki ya miktarlarn kontrol edin. çou besinin etiketi üzerinde bulunan besin öeleri tablosunda yer alan; enerji, yadan gelen enerji, toplam ya, doymu ya ve kolesterol miktarlarn mutlaka okuyun.

* Ara öünlerde ya miktar düük besinleri tercih edin. Ara öünlerde bisküvi, kek, pasta, cips gibi ya içerii yüksek besinler yerine meyve, sebzeler, az yal süt ve süt ürünlerini tüketin.

* Uygun piirme yöntemlerini seçerek ya kullanmn azaltn ya da hiç ya kullanmayn. Yemek hazrlama yöntemlerinizi deitirerek lezzette herhangi bir eksiklik olmakszn yemeklerinizdeki ya miktarlarn azaltabilirsiniz. Örnein besinleri kzartmak yerine; frnda piirme, halama, zgara, buharda veya mikrodalga frnda piirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

2- deal vücut arlnz koruyun, kilo fazlanz varsa ideal arlnza ulan. Ar vücut ya kalp hastal riskini artrr. deal arlnza ulamak için uygulayacanz diyet, kiiye özel ve salkl olmaldr. Hzla kilo verdiren, tek yönlü beslenme gerektiren diyetlerden uzak durun.

3- Fiziksel aktivitenizi artrn. Kalp salnz için düzenli ve orta düzeyde aktivite önemlidir. Aktif yaam kan kolesterol ve trigliserit düzeylerinizi normalde tutar, HDL yani iyi kolesterolü artrr, kan basncn düürür, stresi kontrol etmeye yardmc olur, enerji harcayarak vücut arlnn kontrol altnda tutulmasn salar.

4- Sigaray brakn. Sigara kalp damar hastalklarndan ani ölümlerde anahtar etmendir. Sigara kan basncn ve kalp atm hzn artrr. HDL düzeyini düürür ve sigara içme kann phtlama riskini yükseltir ve ani kalp krizine neden olabilir.

5- Stresi azaltn. Stres ile kardiyovasküler hastalklar arasndaki balant zayf da olsa, stresi kontrol etmek; özellikle stresle ba etmek için çok yemek yiyen veya sigara içen kiilerin kalp hastalklarna yakalanma riski artar.

6- Alkolden uzak durun ya da almn snrlandrn. Ar alkol tüketimi hem ar kalori kayna olarak kilo kontrolünü engeller hem de kan yalarn bozar.

Ana Sayfaya Git