Kalın bağırsak kanserinde erken teşhisin önemi

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı "Erken teşhis için hemen herkesin 40-50 yaşlarında bir kez dışkıda gizli kan testi yaptırarak sonuca göre takip edilmesi ve 50 yaşından sonra da bir kez tarama kolonoskopisi ile tarama yaptırmasını öneriyoruz"

Haberler 13.08.2017 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaln barsak kanseri, erkek ve kadnda en sk görülen kanser türleri içerisinde her zaman üst sralarda yer alyor. Ancak hastalk çok kolay ve güvenli yöntemlerle erken tehis edilebiliyor.

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Özgür Harmanc, erken tehis için herkese 40-50 yalarnda bir kez dkda gizli kan testi yaptrarak sonuca göre takip edilmesini ve 50 yandan sonra da bir kez tarama kolonoskopisi ile tarama yaptrmasn öneriyor.

Günümüzde gelimi toplumlarn beslenme alkanlklar ve dier risk faktörleri ile dorudan ilikisi de göz önüne alndnda, kaln barsak kanserinin Türkiyede ileride çok daha önemli bir salk sorunu olmaya aday olduunu söyleyen Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Özgür Harmanc, Özellikle ya ve krmz etten zengin ama liften fakir diyet en önemli risk faktörü olarak görülmektedir. Alkol, sigara, eker hastal, diyette selenyum azl (Dou Anadolu Bölgesi) gibi etkenler de ikinci sradaki risk faktörleri olarak sralanabilir. Koruyucu faktörler arasnda; diyet ile birlikte bol kalsiyum süt ve süt ürünleri almak, D-vitamini takviyesi veya bol güne görmek, fiziksel aktivite-egzersiz yapmak, C-vitamini ve aspirin kullanmak saylabilir ifadelerini kulland.

Genelde iki tür ikayet ile karlalmaktadr

Eer kolorektal kanser varsa bu durumun hiç ikayet vermeyebileceini belirten Harmanc, Genelde iki tür ikayet ile karlalmaktadr. Birincisi kanserin kitle etkisinden ötürü tkanma bulgular olarak saylan karn ars, karnda ikinlik ve uzun süre kabzlk sonras olan iddetli ishal ataklar iken, ikinci srada da kitlenin kanamas neticesinde aikar kanama olmas dkda kan görmek veya gizli kanama ile ortaya çkan kanszlk eklinde özetlenebilir açklamasnda bulundu.

Erken tehis

Erken tehis için hemen herkesin 40-50 yalarnda bir kez dkda gizli kan testi yaptrarak sonuca göre takip edilmesi ve 50 yandan sonra da bir kez tarama kolonoskopisi ile tarama yaptrmasn öneren Doç. Dr. Harmanc Dk testi için hastanede taze dk örnei yeterli olurken, toplum sal tarama merkezlerinde ve aile hekimliklerinde de evde uygulanmaya uygun gizli kan testi kitleri mevcuttur dedi.

Kolonoskopi bu konuda altn standart tan ve tedavi yöntemidir

Toplumda yaygn bilinen kannn aksine kolonoskopinin kolay bir ilem olduunu ifade eden Özgür Harmanc, unlar kaydetti:

Eer gizli kan testi pozitif veya 50 ya üzerindeyseniz tarama kolonoskopisi tetkikini mutlaka yaptrmanz gereklidir. Kolonoskopi ilemi öncesi 3 gün liften fakir diyet verilerek barsak temizlie hazrlanlmakta ve 3üncü gün akam içilen temizleme solüsyonu ile barsaklar tamamen temizlenerek ileme hazrlk yaplmaktadr. lem esnasnda hastanelerimizde anestezi ve sedasyon uygulanmakta ve bu ekilde hastann ilem ile ilgili bir ar veya sknt çekmesi engellenmektedir. Bu ekilde doktor da çok rahat bir muayene ve inceleme yapabilmektedir. Kolonoskopide saptanan polip (mantar eklindeki et benleri, kanser öncesi evre kabul edilirler) veya dier kanser riski douracak hastalklar da erken tehis edilerek kanser önlenmesine de yardmc olunmaktadr. Bu özelliklerinden ötürü kolonoskopi bu konuda altn standart tan ve tedavi yöntemidir.

Ana Sayfaya Git