Uyku bozukluklar dardan bakldnda ilgisiz gibi görünen birçok sorunun ve hastaln altnda yatan neden olabiliyor. Tek bana uykusuzluun belli bir süreden sonra beyin için büyük bir stres ve yorgunluk kayna olduunu söyleyen Nöroloji Uzman Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Depresyon, anksiyete, örenme ve konsantrasyon bozukluklar balar. Hasta uykusuzluk çekeceim korkusu ile yattnda ise bir ksr döngüye girer ve sorun gittikçe uzar dedi. Hastann uyku srasnda yaad uyku apnesi, periyodik bacak hareketleri, uyku davran bozukluklar gibi durumlarn ise uykunun kalitesini bozduunu anlatan Prof. Dr. Kütükçü, Bu durum hastann yorgun uyanmasna, gündüz uyuklamasna, bellek bozukluklar ve ba arsna, cinsel isteksizlie, gece sk idrara çkma gibi sorunlara da yol açabilir diye konutu.
Uyku apne sendromu her kiloda görülebilir
Yaygn kannn aksine sadece kilolu kiilerde deil zayflarda da uyku apne sendromunun görüldüünü belirten Nöroloji Uzman Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Özellikle anatomik olarak boyun çap geni, çenesi küçük, bademcikleri ya da küçük dili büyük ya da son zamanlarda hzl kilo alm kiilerde uyku apne sorunu görülebilir. Uykuda davran bozukluklar yani parasomniler ise çocuklarda daha sk olmakla birlikte herkeste görülebilir eklinde konutu.
Uyku check-up sorunlar çözebilir
Uyku check-up hakknda da bilgi veren Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Öncelikle hasta bir nörolog tarafndan dinleniyor ve muayene ediliyor. Hastann uyku ile ilgili olabilecek ikayetleri göz önüne alnarak polisomnografi denilen bir gecelik uyku incelemesine alnyor. Hastann uykusu klinikte özel olarak hazrlanan odada tüm gece elektrodlar yardmyla deerlendiriliyor. Bu aratrma ile uyku srasnda hastann varsa yaad sorunlar tespit edilip tedavi sürecine balanyor dedi.
Salkl bir uyku için öneriler
Salkl bir uyku için uyku hijyeninin önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Öncelikle uyku saatleri bir düzene oturtulmal ve tatiller de dahil olmak üzere ayn saatlerde yatp kalklmal dedi. Uyku süresi ihtiyacnn kiiden kiiye göre deitiini ve uzun uykucular ya da ksa uyuyanlar gibi bir ayrm olmakla birlikte en az 6-7 saatlik bir uykunun gerekli olduunu belirten Prof. Kütükçü, salkl bir uyku için u önerilerde bulundu:
Yatak odas serin ve karanlk olmal.
Sadece uyku geldiinde yataa gitmek, yatakta çalmamak, yemek yememek ya da düünmek için yatakta yatlmamal.
Uykunuz kaçtnda hemen kalkp daha sakinletirici bir eyler yapp uykunuz gelince yataa dönmek daha rahat uykuya dalmay salar.
Uykudan 2-3 saat öncesinde egzersiz yaplmamal, sigara ya da kafeinli içecekler içmemeli ve ar yemekler yenmemeli.
Uykuyu en sk bozan etkenlerden biri de strestir. Bunun için gece rahatlayc bir aktivite sonras uyumak ve ba edilemeyen stresli dönemlerde ise vakit kaybetmeden bir psikiyatriste görünmek önemli.