ftarda ar miktarda, yüksek kalorili ve yal yiyecekler yemenin koroner damar hastal olanlarda kalp krizini tetikleyebileceini söyleyen Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Yelda Tayyareci Oruç dikkatli ve planl ekilde tutulduunda tbben yararldr. Ancak bu tamamen bu dönemde uygulanan beslenme ve yaam ekli düzenlemesi ile mümkün diyor ve ekliyor: Yakn zamanda kalp ameliyat geçiren, ar kalp yetersizlii olan, kalp damar hastal tans konulup tedavi edilmemi kiiler ve hastanede yatan kalp hastalar oruç tutmamaldr. Yüksek tansiyon veya kalp hastal nedeniyle ilaç kullanmakta olan kiiler ise bu konuda doktoruna danarak, ilaçlarn sahurda ve iftarda aksatmadan alarak oruç tutabilirler. Sk tansiyon kontrolü yaplmal, gerektiinde doktorla konuarak ilaçlarn dozlarnn düzenlenmelidir.
ftarda Yal ve Kalorili Yiyeceklere Yüklenmeyin
Ramazanda skça yaplan beslenme hatalar pek çok salk problemine yol açabiliyor. Bu süre içerisinde yaanacak su ve tuz kayb, tansiyon düüklüüne ve kalp üzerinde olumsuzluklara neden olabilir. Ramazanda açlk hissi iftar saati geldiinde çok yemek yeme istei douruyor. Açlk sonrasnda iftarda ar miktarda, yüksek kalorili ve yal yiyecekler yemek ise koroner damar hastal olanlarda kalp krizini tetikleyebilir. Acile bavurular özellikle iftar ile sahur arasndaki tokluk süresinde daha çok yaanyor. Bunun dier önemli bir nedeni ise, bu dönemde ard ardna içilen sigaralarn, damarlarda spazm yapc etkisi.
Salkl Kiilerde Tbben Yararl
Son yllarda yaplan aratrmalar orucun dikkatli ve planl bir ekilde tutulduunda tbben yararl olduunu gösteriyor. Ancak bu tamamen bu dönemde uygulanan beslenme ve yaam ekli düzenlemesi ile mümkün! Örnein Ramazanda sk tüketilen besinlerden hurma, dengeli bir enerji ve karbonhidrat içeren mükemmel bir besin kaynadr. Lifli bir yiyecek olmas barsak ve bu dönemde sk rastlanan kabzlk problemlerini de ortadan kaldrr. Ayn zamanda sv kayplaryla meydana gelebilecek potasyum ve magnezyum açn da kapatr. Ramazan aynda kilo verilmesi orucun dier olumlu etkilerindendir. Bu dönem kan kolesterolleri üzerinde de olumlu etkiler gösterir.
Sigaray Brakmak çin Büyük Frsat!
Uzun bir açlk süresi, sigara tüketiminin de azalmasn salyor. Oruç boyunca sigara tüketmeyen kii, eer iradeli davranrsa bu süreç içerisinde tükettii sigara saysn belirgin olarak azaltabilir. Burada yaplacak en büyük yanl, iftar da art arda ve fazla miktarda sigarnn tüketilmesi olur.
Bol Miktarda Sv Tüketilmeli
ftar ile sahur arasndaki süre ksa olduundan, gün içerisinde istirahat ve uyumak oldukça yararldr. Bol miktarda sv tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sahurda ve iftarda yal yiyecekler, çay, kahve ve alkol tüketiminden kaçnlmaldr. ftar yemeinden sonra yava tempolu bir yürüyü metabolizmay hzlandrr. Bu dönemde ar sporlara ara verilmelidir.