Kalp Rehabilitasyonu hakknda bilgi veren Yenerkol, Kalp Rehabilitasyonu, fizik tedavi uzman doktor, fizyoterapist ve hemireden oluan bir ekip tarafndan yaplr. Kalp krizi veya kalp ameliyatlar sonrasnda hastaya aamal egzersiz programlar uygulanr. Bununla hastann kondisyonunun artmas ve normal yaamna bir an önce dönmesi salanmaktadr ifadelerini kulland.
Kalp ve Damar hastalklar Nasl Meydana Gelir?
Kalp insan vücudundaki en hayati organlardan biridir diyen Yenerkol, Kalp her gün yaklak 1500 litre kan vücudumuza pompalar. Dünyada her yl yaklak 20 milyon insan kalp ve damar hastalklar nedeniyle hayatn kaybeder. Dünyadaki ölümlerin birinci nedeni kalp ve damar hastalklardr. Kalp kasnn da görevini tam ve doru biçimde yerine getirebilmesi için uygun miktarda kan almasna ihtiyaç vardr. Kalp kendisi için gerekli olan kan kalp damarlarndan alr. Kalp damar hastal, kalp damarlarnn ksmen daralmas hatta tkanmas sonucu oluur. Tkanma sonucu kalp yeteri kadar beslenemez ,oksijensiz ve besinsiz kalr. Bu yüzden gerektii gibi çalamayabilir. Sonuçta anjina denilen göüs ars ortaya çkabilir. Kalp damarlarnn biri veya birkaç tamamen tkanrsa kalp krizi görülebilir. Kalp krizi kalp kaslarnn zarar görmesine neden olur ifadelerini kulland.
Kalp ve Damar Hastalklarnda Egzersizin Yararlar Nelerdir ?
Kalp ve damar hastalklarnda egzersizin faydalarna deinen Yenerkol, Kalp ve damar hastalklarnda yaplan düzenli egzersiz plak oluumunu azaltr veya durdurur. Kalbe giden kan miktar artar, kalp iyi oksijenlenir ve beslenir. yi kolesterolü artrr, dier kan yalarn azaltr. Kan basncn azaltr. Solunum sistemi daha iyi çalr. Kilo verilmesi salanr. eker hastal varsa kan ekerinin düzenlenmesi salanr dedi.
Hangi Egzersizler Yaplmaldr ?
Egzersiz program, doktorunun kontrolünden geçtikten sonra fizyoterapist denetiminde uygulanmaldr ifadelerini kullanan Yenerkol, Egzersiz, klinik durumunuzu olumsuz yönde etkilemeden sizin için yararl olabilecek en üst seviyede düzenmelidir. Yani hem güvenli hem etkili olmaldr. Geni kas gruplarn içeren aerobik egzersizler uygundur. Uzun süreli ve çok tekrarl yaplmalar gerekir. Aerobik egzersizler, yürüme, bisiklet sürme, tempolu yürüme ve yüzme gibi egzersizlerdir dedi.
Egzersizler Nasl Yaplmaldr ?
Egzersizlerin banda 10-15 dakika snma süresi olmaldr diyen Yenerkol, Asl egzersiz dönemi uygun kalp hznda 15-30 dakika sürmelidir.5-10 dakika geveme, toparlanma evresi olmaldr. Egzersizler haftada en az 3 defa tercihen her gün düzenli yaplmaldr. Egzersiz yaparken kalbin egzersize cevab kalp hz ile deerlendirilebilir. Kiiye uygun kalp hz, kiinin güvenli snrlar içerisinde egzersiz yapabilmesi için uygun olan kalp hzdr. Kalp hz kalbin bir dakikadaki atm saysdr. Egzersiz kalp hznn 80 ile 112 atm/dakika arasnda olmaldr. En güvenlisi egzersiz kalp hz olarak düük olan seçmektir ifadelerini kulland.
Dirençli Egzersizler Ne Durumda Yaplmaldr?
Aerobik egzersiz program ile belirli bir düzeye geldikten sonra dirençli egzersizlere balanmaldr ifadelerini kullanan Yenerkol, Dirençli egzersiz kas kuvvetini arttrr, kalp ve dolam sistemini iyiletirir. Dirençli egzersizler bir kaç kilogramlk kum torbalar, hafif elastik bantlarla yaplr. Yüksek tansiyonu olan kiilerde küçük tansiyon 105 mmHgnin altna inene kadar dirençli egzersizlere balanmamaldr. Kontrol edilemeyen yüksek ve düük tansiyon, eker hastal gibi durumlarda egzersizlere balamadan önce mutlaka doktora danlmaldr dedi.