Kanser Hastası Japon Doktorların Yöntemiyle Ameliyat Edildi

Siirt'te mide kanseri teşhisi konulan 59 yaşındaki Ferman Esen, Japon doktorların uyguladığı yöntemle ameliyat edilerek, midesinin etrafındaki tümörler temizlendi.

Haberler 14.04.2012 - 11:37 Son Güncelleme : 14.04.2012 - 11:37

Normal ameliyatta yalnızca mide alınıp, yemek borusu ile ince bağırsakların bağlantısı yapılırken, Japon doktorların kullandığı yöntemde ise midenin etrafındaki tüm lenf nodları alınarak tümörlü organ riskinin sıfıra indirildiği belirtildi. Bu yöntemin Türkiye’de çok az cerrah tarafından uygulandığını belirten Siirt Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Refik Bademci, karın ağrısı ve kilo kaybı şikayetleri ile kendilerine başvuran hastaya yapılan endoskopide mide kanseri teşhisi konulduğunu söyledi.

FARKLI BİR METOD UYGULANDI

Bademci, Hastamız total gastrektomı D2 diseksiyon yöntemiyle ameliyat edildi. Mide kanseri ilk olarak lenf bezlerine metaztaz yapmaktadır. Bu bezler üç kompartmandan oluşur. Bunlar apartman gibi düşünülürse tümör, önce birinci kata, sonra ikinci ve son olarak da üçüncü kata atlar. Sonra etrafa yani diğer organlara yayılır. Dolayısıyla mide ile birlikte etrafındaki bazı lenf nodları ve organlara da tümör yerleşmiş olur. Japonların tarif ettikleri yöntemde ilk iki katta bulunan lenf nodları alınır. Böylece geniş bir şekilde cerrahi operasyon yapılır. Geriye tümörün kalmadığı düşünülür. Bu sayede hastanın yaşam süresinin uzaması amaçlanmaktadır. D2 diseksiyon yapılmayan ameliyatlara göre hastanın yaşam süresi Japonların yaptıkları istatistiklere göre yüzde 30-40 dolayında uzatılıyor. Bizim yaptığımız tedavi de Japonların yaptıkları tedavinin aynısıdır. Siirt’te ilk olarak başlattığımız bu tedavi yöntemi ülkemizde çok az yerde yapılabiliyor. Bunlar da ancak bazı eğitim, araştırma ve uygulama hastaneleri ile belirli bazı tıp fakülteleridir. Biz başladık ve inşallah devam edeceğiz. Bölgemizde sıcak yemek yeme, tuzlu gıda ve turşu yeme alışkanlığından dolayı mide kanserlerine oldukça sık rastlanmaktadır dedi.

SAĞLIK DURUMUNUN İYİ OLMASI

Hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirten Op. Dr. İsmail Ege Subaşı ise, ameliyattan sonra üçüncü günde hastanın yürümeye başladığını söyledi. Dr. Subaşı, Hastamızın ameliyat sonrası takibini yapıyoruz. Genel sağlık durumu gayet iyi. Önümüzdeki günlerde ağızdan gıdaya başlayacağız. Ağızdan gıdaya başladıktan sonra hastamız normal yaşantısına dönmüş olacak. Biz, Siirt Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği olarak başka illere hasta sevk etmemeyi prensip haline getirdik ve tüm ameliyatları hastanemizde yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bütün açık ameliyatları burada yapabiliyoruz. Teknik donanım açısından yapamayacağımız herhangi bir ameliyat yok. Üst düzey bir teknik desteğimiz var şeklinde konuştu.

Ana Sayfaya Git