Prof. Andrieu kanser hastalklarnn tedavisinde kullanlan tbbi cizahlarn gelien teknoloji karsndaki durumunu deerlendirdi. IMRT, dier adyla Younluk Ayarl Radyoterapinin, büyük bir hassasiyet ile radyasyon dozunu sadece tümörü kaplayacak ekilde 3 boyutlu olarak verdiini söyleyen Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu,Bu teknik kullanld zaman, çevredeki salkl dokular korumak için oldukça dar tutulan tedavi hacminin snrlarndaki doz çok yüksek oluyor. Yaklak 1-1,5 ay süren tedavi uygulamalar boyunca her gün tedavi alan hastalarda bu yüksek dozlu tedavi hacmi hasta üzerinde doru yerletirilememesi çok ciddi hatalara neden olabiliyor dedi.
AMELYAT SIRASINDA ORTAYA çIKABLECEK HATALAR ÖNLENEBLYOR
Bazen birkaç milimetrelik kaymalar nedeni ile tümör dokusunun istenenden düük doz aldn belirten Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu,Hemen yanndaki hayati öneme sahip normal bir doku ise çok yüksek doz alabilir. Bu hatalar önlemek için gelitirilen IGRT tekniinde, önceden hazrlanan tedavi plan ile hastaya uygulanan tedavi, üst üste çaktrlarak karlatrlr. Bu karlatrma, tedavi cihaz üzerine yerletirilen radyografi ve tomografi donanmlar ile alnan görüntüler üzerinde hasta pozisyonu ve tedavi volümü kontrol edilerek yaplr ve gerektiinde hasta yata otomatik olarak kaydrlarak tam çakma salanr. Böylece hastann pozisyonundan ya da organlarn doluluu ve hareketlerinden kaynaklanabilecek hatalar önlenir eklinde konutu.
IGRT tekniklerinin kullanlmasnn avantajlarna dikkat çeken Prof. Dr. Andrieu, Özellikle prostat kanseri ve rahim az kanserleri gibi, barsak ya da mesane doluluklarnn tedavi bölgesinde, günlük deiikliklere neden olduu alt karn bölgesi tümörlerinde, IMRT gibi çok keskin, snrl tedaviler uygulanrsa hem tedavi baars hem de geç yan etkiler açsndan çok ciddi önem tar dedi.
RPM TEDAVS SIRASINDA SOLUNUM HAREKETLER HESABA KATILARAK IIN VERLYOR
RPMde ise tedavi srasndaki solunum hareketlerinin hesaba katlarak n verildiini ve böylece tedavi artlarnn hasta anatomisi ile uyumlu hale getirildiini ifade eden Prof. Dr. Andrieu, Örnein, tedavi boyunca solunum hareketleri bir monitör aracl ile izlenerek hasta derin nefes alp tuttuu zaman göüs duvar ve meme nlanmaktadr. Hasta nefesini braktnda ise bunu alglayan cihaz nlamay otomatik olarak kesmekte ve tekrar nefes alma ile birlikte tedavi devam etmektedir. Böylece nlanan hedef volüm alttaki akcier ve kalpten uzaklaaca için bu normal dokularn aldklar doz ciddi anlamda düecektir. Özellikle sol göüs duvar ve meme nlamalarnda, kalbin sol ventrikülünü besleyen koroner damarlarn düük dozda bile olsa radyasyon almas, bu damarlarda tkanklk riskini artracandan, tedaviden 10-15 yl sonra bu hastalarda kalp krizi geçirme oranlar ciddi ekilde artmaktadr. Sahip olduumuz teknolojik olanaklar kullanlmaz ise erken evre meme kanserinden baarl bir tedavi ile kurtulan genç bir hastann geç damar komplikasyonuna bal kalp krizi nedeniyle kaybedilmesi kabul edilemez bir durum olarak karmza çkar eklinde konutu.
TÜM KANSER TÜRLERNDE KULLANILABLYOR
Prof. Dr. Andrieu, Hacimsel Younluk Ayarl Ark Tedavisi olarak adlandrlan RapidArcn, tüm kanser türlerinde kullanlabilen bir kanser tedavi cihazdr. RapidArc, hasta etrafnda dönerek, hastann hareket etmesine frsat vermeden nlama ilemi yapabiliyor. Bugün uygulanmakta olan en hzl dinamik IMRT radyoterapi tekniklerinden bile sekiz kata kadar daha hzl bir tedavi salayabiliyor dedi.
Yaklak 20-35 dakika süren IMRT uygulamalarnn 2-4 dakikaya inmesi ile tedavi boyunca hastann ars, rahatsz hissetmesi veya organ hareketleri gibi nedenlerle tedavi volümünde oluan belirsizliklerin azaldn söyleyen Prof. Dr. Andrieu,RapidArcn tümörün tedavi volümü dna çkmas veya normal dokularn yüksek doz bölgesine girmesi olasln düürüyor. Hastann konforunu büyük ölçüde artryor. Ve normal dokularn ald dozun üçte bir orannda düük olmas sebebiyle, radyasyona bal ikincil kanserlerin oluma riskini de azaltyor dedi.
TEDAVY PLANLAYAN EKBN BLG, DENEYM VE TTZL DE çOK ÖNEML
leri teknoloji ile planlanan tedavilerde kalite kontrolünün daha çok önem kazandn belirten Prof. Dr. Andrieu, Bu amaçla uygulanan teknolojik yöntemlerin yansra tedaviyi planlayan ve uygulayan ekibin bilgi, deneyim ve titizlii de çok önemli. Özellikle geç dönemdeki ciddi yan etkilerin azaltlmasnda büyük önemi olan radyoterapi planlar, her hasta için uzun süren bir çalma sonrasnda ortaya çkyor. Hastalarla kurulan iyi iletiim, hastalarn tedaviye uyumunu, bu uyum ise tedavinin etkinliini arttryor. Ve erken dönem yan etkilerle baa çkmay kolaylatryor eklinde konutu.
HASTALAR TEDAV ALACAKLARI MERKEZLERDEK CHAZLARI ARATIRMALI
Prof. Dr. Andrieu, RapidArcn salad tüm bu avantajlar deneyimli ve titiz çalan bir tedavi ekibinin de katklar ile doru kullanld zaman kanser tedavisinde ciddi baarlar ile sonuçlanmaktadr. Radyasyon tedavisi alacak kanser hastalarnn ve radyoterapiye hasta yollayan dier branlardaki hekimlerin radyoterapiye balanmadan önce merkezlerdeki cihazlarn özelliklerini aratrmalar ve özellikle küratif tedaviler için IGRT ve RPM tekniklerine sahip olan merkezleri tercih etmeleri etik açdan da uygun olacaktr dedi.