Kalyoncu, 4 ubat Dünya Kanser Günü dolaysyla yapt açklamada, kanserin, normal hücrelerin kontrolsüz ekilde çoalmas ve büyümesiyle ortaya çkan, erken tan ve korunma stratejileri ile önlenebilir bir hastalk olduunu vurgulad.
Kanserin, dünyada ve Türkiyede sebebi bilinen ölümler arasnda kalp ve damar hastalklarndan sonra ikinci srada gelen bir toplum sal problemi olduuna iaret eden Kalyoncu, kanser olgularnn 2030a gelindiinde yllk 22 milyona ulamasnn beklendiini aktard.
Ali Fuat Kalyoncu, akcier kanserinin, dünyada en sk görülen ve bu hastala bal ölüm nedenleri arasnda ilk srada yer aldn belirterek, u bilgileri verdi:
Dünya Salk Örgütü, akcier kanserinin 2012de toplam 1,8 milyon yeni olgu ile tüm kanserlerin yüzde 12,9unu meydana getirdiini bildirmitir. Salk Bakanl Kanser Daire Bakanlnn 2012 verilerine göre, akcier kanseri ülkemizde tüm nüfus ve erkeklerde en sk görülen kanser tipidir, kadnlarda ise beinci sklktadr. Erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 21,8ini, kadnlarda ise yüzde 4,9unu oluturmaktadr.
- Akcier kanseri ile mücadeleyi sigara ile mücadele eklinde özetleyebiliriz
Türk Toraks Dernei Akcier ve Plevra Maligniteleri çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Tuncay Göksel de dernein 2009da gerçekletirdii Türkiyenin Akcier Kanseri Haritas projesinde, her yl ülkede 29 bin 314 yeni akcier kanseri olgusu ortaya çktnn hesaplandn belirterek, bu kanserin en sk görülme yann 60 olduunu aktard.
Göksel, 1960l yllardan sonra ortaya çkan sigara içme alkanlndaki art nedeniyle kadnlarda da akcier kanseri gelime hznn giderek yükseldiine iaret ederek, u bilgileri verdi:
Akcier kanseri geliiminden yüzde 80-90 sigara tüketimi sorumludur. Sigara içme süresi, içilen paket miktar, balama ya ve içilen sigarann tipine göre risk deiebilmektedir. Tüm dünyada 1,1 milyar kii sigara içmektedir. Türkiyede erkeklerin yüzde 47si aktif sigara içerken, yüzde 22sinin içip brakm oldu kadnlarn ise yüzde 15inin aktif içici, yüzde 10unun brakm olduu bildirilmitir. 2020de sigarann dünyada birinci ölüm nedeni olaca tahmin edilmektedir.
Akcier kanser geliiminde rol oynayan etkenleri, sigara tüketimi dnda pasif olarak sigara dumanna maruz kalmak, çevresel radyoaktif gaz olan radon, asbest, mesleksel kanserojen maddeler, hava kirlilii, genetik yatknlk ve kronik akcier hastalklar eklinde sralayan Göksel, unlar kaydetti:
Geçmeyen ve art gösteren öksürük, kanl balgam, nefes darl, itahszlk, kilo kayb, göüs ars, ses kskl ve yutma güçlüü gibi ikayetler akcier kanseri ile ilikili olabilir. Özellikle 55 ya üzeri sigara içenler ya da içmi olanlarda, bu yaknmalarn akcier kanseri ile ilikili olabilecei unutulmamaldr. Akcier kanseri ile mücadeleyi sigara ile mücadele eklinde özetleyebiliriz. En önemli korunma yolu; sigaraya hiç balamamaktr. çenlerde sigarann braklmas yllar içinde riski önemli ölçüde azaltmaktadr.