Kasık ağrınızın nedeni pks olabilir

Kadınlarda daha sık yaşanan kasık ağrıları, sıklıkla adet döneminde vücuttaki değişimlerden ya da idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabiliyor. Adet dönemi haricinde yaşanan kasık ağrılarında kadınların gizli hastalığı olarak bilinen PKS yani pelvik konjesyon sendromunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Haberler 11.06.2022 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyoloji Uzman Doç. Dr. Gürhan Adam, pelvik konjesyon sendromu ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi

Adet dönemi haricindeki kask arsna dikkat

Kadnlarda kask ars sk görülen bir ikayettir. En sk rastlanan nedenleri, idrar yolu enfeksiyonu ve adet dönemi sorunlardr. PKS yani pelvik konjesyon sendromu da kask arsnn önemli nedenlerinden biridir. Bu durum her 10 kadndan 1inde kask arlarna yol açmaktadr ve daha çok 20-45 ya arasndaki kadnlarda görülmektedir.

çok doum yapan kadnlarda görülüyor

Özellikle çok doum yapan kadnlarda görülen PKS kask toplardamar kapakçklarnn bozulmasyla ortaya çkmaktadr. Bacaklardaki varis oluumunda olduu gibi rahim, yumurtalk ve idrar torbasn çevreleyen toplardamarlarda varis oluabilmektedir. Oluan varisler iddetli arlara yol açabildii gibi, baz kadnlarda süreç arsz ilerleyebilmektedir.

Arlarnz akam saatlerinde younlaabilir

PKS yani pelvik konjesyon sendromunun en belirgin belirtisi kasklardaki ardr. Pelvik konjesyon sendromundan kaynaklanan kask arlar uzun süre ayakta kalmaya bal akam saatlerinde artabilmektedir. Ayrca cinsel iliki sonrasnda veya gebeliin ilk evrelerinde görülen kask arlar da PKS kaynakl olabilmektedir. Karnn alt kesiminde dolgunluk, bacak arasnda veya kalçada varis görüntüsü de PKS belirtisi olabilmektedir.

Farkl hastalklarla karabilir

Kadnlarda kask arsnn birçok nedeni olabilmektedir. Endometriozis, kronik pelvik inflamatuar hastalk, kronik veya sk tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlar, irritabl barsak hastal, divertikülit, ar aktif mesane gibi birçok rahatszlk kadnlarda kask arsna yol açabilmektedir.

Doru tehis çok önemli

Pelvik konjesyon sendromunun tehisi için kadn hastalklar ve doum doktorunun muayenesinin ardndan ultrason veya ilaçl tomografi yöntemleriyle rahim ve yumurtalk çevresinde varislerin belirlenmesi tehis için yeterli olabilmektedir.

Arlardan tamamen kurtulabilirsiniz

Pelvik konjesyon sendromu tedavisinde ilaç ve cerrahi yöntemler de kullanlmakla birlikte, son yllarda en etkili tedavi olarak giriimsel teknikler ön plana çkmaktadr. Ameliyatsz tedavide önce anjiyografik yöntemlerle toplardamardan girilerek yumurta damarlar görüntülenir. Sorunlu olan her iki toplardamar koil veya sv tkayc ajanlar ile kapatlr. Yaklak 1 saat süren ilemin ardndan hasta birkaç saat gözlem altnda tutulduktan sonra taburcu edilmektedir. Hastalar genellikle 1 gün sonra sosyal yaamlarna dönebilmektedir. Giriimsel yöntemlerle gerçekletirilen tedavinin ardndan rahatszln tekrarlama ihtimali çok düüktür.

Ana Sayfaya Git