Kaygıları hızla şiddetlendiriyor!

Covid-19 nedeniyle yaşadığımız kaygı düzeyi yükseldikçe hastalık hakkında bilgi almak için yaptığımız internet aramaları da artıyor. Ancak sağlığımız konusunda internette yaptığımız uzun araştırmalar başka sorunlara da yol açabiliyor. Siberkondria davranışının bağımlılık haline gelebileceğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Büşra Sübay, internet kullanımının yaygınlığı nedeniyle özellikle gençlerde daha sık görülen Siberkondria'ya karşı dikkat edilmesi gereken 6 nokta hakkında bilgi verdi.

Haberler 28.06.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay, koronavirüs pandemisi nedeniyle yaanan belirsizliin ve kaygnn siberkondria davrann tetikleyebildiini belirterek Özellikle Covid-19 nedeniyle yaanan endieleri bastrmak, kaygy gidermek ve hastalk hakknda daha fazla bilgi örenmek isteiyle internet aramalar yaplyor.

Ancak doru olmayan pek çok bilginin internette kolayca yayldn unutmamak gerekiyor. Henüz bir ruhsal hastalk olarak tanmlanm olmasa da siberkondria da kayg düzeyini yükseltiyor. Ayrca internette salkla ilgili tarama yaptktan sonra hem bedensel hem ruhsal salkla ilgili ikayetlerin artt da biliniyor. Hatta bu internet aramalar gündelik hayatn aksamasna da neden olabiliyor diyor.

BLG KAYNAINA DKKAT EDN

nternet ortamndaki teknik dil, ulalan bilginin kaliteli olup olmad, olumsuz bilgi bolluu ve bilgilerin teknik bir süzgeçten geçirilmeden ele alnmas, kiilerde salk kaygsn artrabiliyor. Her kaynaa doruca güvenmemek gerektiini vurgulayan Dr. Büra Sübay, nternet ortamndaki güvenilir ve güvenilir olmayan bilgi kaynaklarn ayrt etmek gerçek dünyaya göre daha zor olabiliyor. Bu nedenle internetteki bilgi kaynaklarnn doruluundan emin olunmal diyor.

NTERNET TANI YER DELDR

nternetteki edinilen bilgilerin her kii için her zaman doru ve uygun olmayabileceine vurgu yapan Dr. Büra Sübay, Bu bilgileri nasl deerlendirmek gerektiini örenin. nternet, kiinin kendi kendine tan koyabilecei bir yer deildir. Her soruya cevap bulmak mümkün olmuyor hatrlatmasnda bulunuyor.

BLGY DOKTORUNUZDAN ALIN

nternet, arama konusuyla ilgili çelikili, belirsiz veya yanl bilgi salayabiliyor. Yaplan aratrmalar da kiilerin salk problemleriyle ilgili internetten edindikleri bilgiler dorultusunda hareket ettiklerini, mevcut tedavilerini braktklarn ya da deitirdiklerini gösteriyor. Bunun da tedaviyi aksatarak iyilemeyi uzattna dikkat çeken Dr. Büra Sübay, Alannda uzman doktorlarn sunduklar bilimsel bilgileri ve önerileri dikkate aln uyarsnda bulunuyor.

ARA ARA DJTAL DETOKS YAPIN

Vaktinin çounu internet kullanmna ayrmak, gerçek yaamdaki zaman ve yer algsn deitirecei için günlük hayata odaklanmay bozabileceini ifade eden Dr. Büra Sübay, edinilen bilgileri gerçekçi ve güvenilir bir süzgeçten geçirerek deerlendirmek için belirli aralklarla, kiiye göre düzenlenmi (örnein haftann 1 gününü tamamen ekransz geçirme ya da haftann 3-4 günü 2-3 saat kesintisiz ekran molas verme eklinde) dijital detoks yaplmasn öneriyor.

HOBLERNZE ZAMAN AYIRIN

Siberkondria ile birlikte artan kaygy ve internet kullanm bamlln azaltmann bir yolu da, keyif veren uralar edinmek. Hobilere zaman ayrmann salk kayglarn azaltmada etkili olduunu söyleyen Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay Sizi iyi gelen, keyif veren aktivitelerin neler olduunu kefederek bunlar uygulayamaya çaln diyor.

Ana Sayfaya Git