Kekemelikte kesin bir neden yok

Çocuklukta konuşma ve dil gelişiminin en hızlı olduğu dönemde (2-5 yaş) başlayan konuşmadaki akıcılık sorunlarının ‘Gelişimsel kekemelik’ olarak adlandırıldığını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Evrim Aktepe, bunun nedeni kesin olarak bilinmediğini ifade etti.

Haberler 23.10.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklukta konuma ve dil geliiminin en hzl olduu dönemde(2-5 ya) balayan konumadaki akclk sorunlarnn Geliimsel kekemelik olarak adlandrldn ileten Aktepe, .Kalc geliimsel kekemelik kendiliinden ya da konuma terapisi ile iyilemeyen geliimsel kekemeliktir, ara ara iyileme görülebilir. Edinsel kekemelik tipinde ise akc konuan bireylerde nörolojik hastalk veya ruhsal travma sonrasnda kekemelik balamaktadr. Kekemeliin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Nedenler arasnda çocuu konuma akcln bozmaya yatkn klabilecek, genetik, nörolojik ve psikolojik etmenler saylmaktadr diye konutu.

yileme Oran Yüzde 80

Aktepe, geliimsel kekemelikte iyileme orannn yüzde 80e yaklatn, iyilemenin bir ksmnda kendiliinden bir ksmnda minimal terapi ile olduunu, geri kalannda ise younlatrlm terapiler gerektiini ifade etti.

Aktepe, öyle dedi: Ergenlikten sonra tam iyileme nadirdir. yileme oran kzlarda erkeklere oranla önemli derecede daha sktr fakat hangi çocuun iyileeceini tahmin etmek güçtür. Kekemelie müdahale deiik ya dönemleri için farkl yaklamlar eklinde olmaktadr. Okul öncesi dönemde iyilemenin büyük oranda gerçeklemesi ve çocuun konumas üzerine odaklanmas kaygs nedeniyle aile danmanl ve çevrenin uygun hale getirilmesini içeren yaklamlar önerilmektedir

Aktepe, kekemeliin tedavisinde ailelere u önerilerde bulundu; çocua konumas konusunda bask yaplmamas, kelime ya da cümlelerin düzeltilmemesi ve tamamlanmamas, kendini rahatça ifade etmesine olanak salanmas, konuurken sabrla dinlenmesi, çocuun dikkatinin konumas üzerine çekilmemesi, alay etme, utandrma, zorlama gibi tutumlardan kaçnlmas, ailenin ar titiz, düzenli, denetimci ve kuralc tutumlarn gevetilmesi.

Ana Sayfaya Git