Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Yorgancı, dünya genelinde her geçen gün boyutu artan ciddi bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin kişinin ortalama yaşam süresini 10 yıl kısalttığını, meme ve prostat kanserine yakalanma riskini 33 kat artırdığını söyledi.
Obez hastaların birçoğunda beraberinde farklı hastalıkların da bulunduğunu dile getiren Yorgancı, bunlar arasında şeker, hipertansiyon, uyku apnesi, kalp yetmezliği, hiperlipidemi, koroner arter hastalığı, gastroözofagial reflü, eklemlerde kireçlenme, yağlı karaciğer hastalığı ve psikolojik bozuklukların görüldüğünü söyledi.
OBEZİTE İLE MÜCADELE
Obezite ile mücadelede sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve fiziksel aktivitenin önem taşıdığını, bunların tedavi sürecinde de uygulanan prensipler olduğunu ifade eden Yorgancı, obezite tedavisinde cerrahi girişimler sonucunda kalıcı sonuçlar elde edildiğini belirtti.
Yorgancı, morbid obezite ameliyatlarından sonra diyabet ve hipertansiyon hastalarının yaklaşık yüzde 70’inde diyabetin ortadan kalktığını, hipertansiyon için kullanılan ilaç miktarının ciddi oranda azaldığını hatta kesilebildiğini ifade etti.
Yorgancı, morbid obezitenin en hızlı, en etkin ve en kalıcı tedavisinin cerrahi olduğuna işaret ederek, Ancak doğru hasta seçimi, doğru ameliyat türü seçimi ve bir ekip çalışması esastır. Planlama çok önemlidir ve morbid obezite cerrahisi kesinlikle sadece bir genel cerrahın planlayıp yapacağı ve takip edeceği bir hastalık değildir dedi.
KELEPÇENİN ÖZELLİĞİ
Obezite cerrahisini takip eden 5 yıl içinde bu kişiler içinde ölüm oranlarında yüzde 89 azalma tespit edilmiştir diyen Yorgancı, tedavi başarısında seçilecek cerrahi yöntemin de önemli olduğuna dikkati çekti.
Yorgancı, son yıllarda uygulama sıklığı artan, herkes tarafından tanınan sanatçılardan Ozan Orhon’un da yaptırdığı mide kelepçesinin cerrahi uygulamalar içinde yer aldığını, ancak bu yöntemin birtakım sakıncaları olabildiğinden mide by-passının daha uygun olabildiğini söyledi.
By-pass’ın mide kelepçesi cerrahisinden çok daha fazla kilo verdirdiğinin altını çizen Yorgancı, Mide by-pass’ı kelepçe yönteminden daha fazla kilo kaybına olanak vermektedir ve şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları ameliyatın hemen ardından yüzde 85 ortadan kaldırmaktadır diye konuştu.
Mide kelepçesi yönteminin sorunlu bir ameliyat tekniği olduğunu dile getiren Yorgancı, Bu ameliyatlardan sonra yüzde 10 ile 25 oranında kelepçenin çıkarılmasını gerektirecek sorunlar ortaya çıkmaktadır dedi.
Yorgancı, şöyle devam etti:
Bu cerrahi teknikte uygulanan bant bir protezdir. Buna bağlı olarak da midenin delinmesi, enfeksiyon, kayma gibi riskler bulunmaktadır ve bu nedenlerden dolayı ameliyatlardan sonra yüzde 10-25 oranında kelepçenin çıkarılmasını gerekebilmektedir.
Bu riskler açısından da cerrahi tedavi gerekliliği olmayan veya bu ameliyat için uygun aday olmayan kişiler, ameliyat için ısrarcı olmamalıdır.
Öte yandan mide baypass’ı ameliyatı yaklaşık 20 yıldır uygulanıyor ve özellikle obezitenin yaygın olduğu ABD’de en çok seçilen kilo verme cerrahisi yöntemi olarak yer alıyor.