Kemoterapi alan hastalar için 15 beslenme önerisi

Sağlıklı beslenme kansere karşı koruyucu etki yaparken kanser tanısı almış hastalarda da tedavinin en büyük yardımcılarından biri olarak öne çıkıyor. Kemoterapi sürecinde enerjileri en aza inen ve iştahı azalan hastalar doğru bir beslenme planlaması ile zinde kalabiliyor.

Haberler 27.03.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Emine Yüzbaolu, kemoterapi hastalarna beslenme ipuçlar verdi.

Uygun miktarda tüketilecek doru besinler yaam kalitesini artryor

Kanser tedavisinde kemoterapi sürecinde, hastaln seyrine olumlu etki yapacak bir beslenme tarznn belirlenmesi çok önemlidir. Bunun için onkololoji uzmannn yan sra beslenme ve diyet uzmanndan destek alnmaldr. Hastann kan deerleri, kemoterapi sonras yaad süreç ve baklk sisteminin durumuna göre uygulanacak beslenme program hastann yaam kalitesinin artrlmasna olumlu etki yapacaktr.

Kemoterapi tedavisi srasnda;

1. Kii itahsz olduu dönemlerde kendini olumlu yönde motive ederek, sevdii yemekleri yemeye çalmaldr.Hastann bulants varken kesinlikle yemek yemeye zorlanmamaldr.

2. Az ve sk beslenmeye özen gösterilmelidir. Yemek için ackmay beklemek doru deildir.

3. Ana yemeklerde sulu yiyecekler yerine, kat yiyecekler tercih edilmelidir. Sulu yiyecekler, doygunluk hissi vereceinden az yemek yenmesine sebep olacaktr.

4. Özellikle hasta bulants olduu dönemlerde, yal, ekerli ve kzartma türü yiyeceklerden uzak durmaldr. Bunlarn yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yal peynir, leblebi, yasz tost, yasz makarna gibi) tercih edilebilir.

5. Kii yemeini havadar, k alan, kalabalk olmayan bir ortamda ve sevdii bir müzik eliinde yiyebilir.

6. Hasta günlük ihtiyac olan kaloriyi almak için itahsz olduu dönemlerde porsiyonu küçük ancak kalorisi yüksek yiyecekler tercih etmelidir. Bunlar sütlü ve meyveli tatllar, pekmez, bal, hoaf, taze sklm meyve sular, pilav veya makarna olabilir.

7. Protein gereksinimi için krmz et, tavuk balk veya yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir. Ana öünlerin en az birinde bu yiyeceklerden hangisi daha rahat tüketiliyorsa kii kendine uygun bir piirme yöntemiyle hazrlanm yemeini yiyebilir.

8. Günde 6-8 bardak su içilmelidir. Kii su içmek istemiyorsa; bitki çay, meyve suyu, ayran gibi içeceklerle sv ihtiyacn karlamaldr.

9. Bitki karmlarnn tedaviye yardmc olaca düünmesi ile doktora danmadan asla bu tür ürünler kullanlmamaldr.

10. Yemek saatleri, kiinin kendisini iyi hissettii zamana göre ayarlanmaldr. Mümkünse öünlerden önce temiz havada yürüyüler yaplmaldr.

11. Kokuya duyarl olunan dönemlerde yemek kokusundan uzak bir ortamda, yourtla veya souk yenebilen yiyecekler tercih edilmelidir.

12. Yemeklerin rahatsz edici kokularn azaltmak ve daha lezzetli hale getirmek için nane ve kekik gibi baharatlar kullanlmal, yemek sunumunun itah açc olmasna dikkat edilmelidir.

13. Ar parfüm, sigara ve yemek kokular gibi kiiyi rahatsz edebilecek kokulardan uzak durulmaldr.

14. Bulant olduu zaman derin ve yava nefes alma egzersizleri yaplmaldr. Sürekli bulant varsa kii televizyon seyretme, müzik dinleme, örgü örme ya da kitap okuma gibi kendini oyalayacak aktivitelere yönelmelidir.

15. Baz mentollü ekerlemeler rahatlatc olabilmektedir.

Ana Sayfaya Git