Birçok kiinin hayatnn bir döneminde de olsa mutlaka diyet yapm olabileceini ifade eden Diyetisyen Tuba Küçük, çabucak, hzla kilo vermek için kulaktan duyma programlar denenmektedir. Kilo verilmi olsa da sonrasnda daha fazlas alnmaktadr. çou zaman hzl kilo verme isteiyle yanl diyetler uygulanmaktadr. Fakat, bunlar zayflamay zorlatrabilir. Salkl beslenmeye ya da ne sklkla egzersiz yapldna baklmakszn birçok insan diyet konusunda ne yazk ki ayn hatalar yapar. Bu hatalar sadece diyet yapmaktan bktran ve uzaklatran hedefsiz uralar olmann dnda sal bozarken, daha fazla kilo almaya da sebep olur diye konutu.
10 DYET HATASINA DKKAT
Diyetisyen Küçük, kilo vermeyi engelleyen 10 diyet hatasn ise u ekilde sralad:
Her gün tartlmak çok yanltr. Zayflama diyeti süresince demoralize edebilecek en önemli unsurdur. Gün içinde bile deiimler görülebilir. Ödem art, kabzlk, total kiloyu etkileyebildii için tartya çknca kilo alm olarak görülebilir. Bu durum özellikle kadnlarda daha çok deikenlik gösterir. Adet dönemleri, yumurtlama dönemleri gibi çok daha youn deien vücut dengelerinden sebep ne yazk ki ayda sadece 2 defa doru tart sonucunu elde etmek mümkün olabiliyor.
SEVDNZ YYECEKLER
kincisi, sevdiiniz yiyecekleri hayatnzdan çkarmak da yaplan yanllardan biridir. Beslenmeye hayat boyu dikkat etmek gerekir. Ama ara sra kendinizi de ödüllendirmek motivasyonunuzu tetikleyecektir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi örendikten sonra en sevdiklerinizden de diyet döneminde tüketebilirsiniz. Daha sonra ise, yeterli miktarda su içmeyi ihmal etmemektir. Su besinlerin sindirilmesi, metabolik atklarn atlmas, metabolizmann hzlanmas ve dolaysyla kilo kayb için elzemdir.
KAHVA, çAY VE MEYVE SUSU
Gün içinde içilen çay, kahve, meyve suyu veya bitki çaylar suyun yerini tutmaz. Diyet yaparken, kalorinin normal ihtiyaçtan az olmas istenen bir durumdur. Ancak unutulmamal ki tüketilen gdalarn kalitesi ve içerikleri kaloriden çok daha önemlidir. Eer kaloriyi az tüketmeye çalrken, protein ihtiyac göz önünde bulundurmazsa, kas kayb yaanabilir. Diyet programnda bin 500 kalori hedefleyip 6 öüne bölüp her öün 250 kalori almaya çalmak, hem kiiyi zora sokar hem de doru bir uygulama ekli olmaktan çkar.
AYNI GIDALARIN TÜKETM
Diyette en sk yaplan hatalardan biri daha, hep ayn gdalar tüketirsem daha çok kilo verebilirim düüncesi. Bu kilonun ya arl üzerinden deil kas kuvveti kaybna da yol açmasna sebep olabileceinden doru bir yaklam ekli deildir. Beslenme ne kadar renkli ve çeitli olursa alnan vitamin ve mineral çeitliliinin yan sra, elzem aminoasit miktarnn ve kompleks karbonhidratn vücuda salanmas o denli mümkün olacak ve daha salkl kilo kayb salanacaktr. Yemek yeme süresi mümkün olduu kadar uzatlmaldr. Böylelikle hem daha az yemek yiyecek hem de sindirim enzimleri salglanacaktr. Hzl yemek yendiinde sindirim yavalamakta bu durum da kilo artna sebep olmaktadr. Herkes bir an önce fazla kilolarndan kurtulmak ister. Ama hzla verilen kilolar hzla geri alnabilir.
SALIKLI VE YETERL, DENGEL
Önemli olan kiiye, salkl, yeterli ve dengeli beslenme alkanlnn kazandrlmasdr. Sebzelerin su ve lif oranlar yüksek olduundan kalorisi düüktür. çi yenen kvrck, göbek, marul, nane, maydanoz, roka, biber, domates, salatalk serbest olarak tercih edilebilir. Nedense diyet yapan kiiler; meyveleri hep kalorisiz gibi düünüp, snrsz tüketebilecekleri sanmaktadr. Ancak karpuz, üzüm, incir vb. meyve deiimleri içeriindeki fruktoz ekerinden kaynakl snrl düzeyde tüketilmelidir. Kilo kayb hedeflenirken, hedefe yaklamak kiinin motivasyonunu etkileyip daha çok kaçamak yapmasna sebep olup ve daha az harekete sebep olabiliyor. Ama unutmayn ki en zor giden kilo o son kalan 2-3 kilo oluyor ve en dikkat edilmesi gereken ve hareketi arttrmanz gereken dönem o dönem. (HA)