Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Engin Acolu, kulak kireçlenmeleri ve tedavisi hakknda bilgi verdi.
Kireçlenme en çok orta kulakta meydana gelir
Daha çok 30-40l yalarda görülen kulak kireçlenmeleri, iitme kayplarnn en önemli nedenlerindendir. Kireçlenmenin, kulak zarndaki basit bir kireçlenme olan miringoskleroz, orta kulak kemikçiklerini tamamen hareketsiz hale getirebilen timpanoskleroz, iç kulaa doru ilerleyen ya da direkt iç kulak komuluunda ortaya çkan otoskleroz gibi türleri vardr. Kireçlenme, kulakta görüldüü bölgeye göre isimlendirilse de en çok orta kulakta ortaya çkmaktadr. Kulak kireçlenmelerinde çounlukla ortak belirti çnlama ve iitme kayplardr.
Her 10 kiiden birinde kulak kireçlenmesi görülebilir
Kulak kireçlenmesinin en sk rastlanan türü olan otoskleroz, her 10 kiiden birinde görülebilmektedir. Kadnlarda ve genetik geçmii olan kiilerde daha çok görülen ve geçirilen hamileliklerle de ortaya çkma olasl artan kulak kireçlenmesi, iitme kayb ve kulak çnlamas gibi belirtiler vermektedir. Hastalar bazen iddetli çnlamann yaratt rahatszlktan iitme kaybnn farknda bile varamayabilir.
Kulak zar delik kalabilir
Orta kulak kemikçilerini tamamen etkisiz hale getirebilen timpanoskleroz daha önce geçirilmi orta kulak hastalklar ve enfeksiyonlarndan kaynaklanabilmektedir. Kimi zaman kulak zarnn delik kald bu hastalk çekiç, örs ve üzengi kemiklerinde kireçlenmeye yol açabilir. Kulak zarnda delik olsa bile, genelde tekrarlayan kulak akntlar olmad için hastalar kulak zarlarndaki delikten habersiz olabiliyorlar. Klasik orta kulak iltihabnda kulak akarken, timpanoskleroz hastalarnda aknt daha az veya hiç olmayabilir. Basit bir kulak zar deliine oranla daha fazla iitme kayb meydana gelir.
Tedavide iç kulak protezi uygulanabiliyor
Kulak kireçlenmelerinde öncelikle fiziksel muayene, iitme testi ve gerekirse radyolojik incelemeler yaplr. Ardndan kireçlenmenin durumuna göre tedavi planlanr. Kulak zarnda herhangi bir hasar yaratmayan miringoskleroz; yani basit kulak zar kireçlenmelerinde cerrahi bir müdahale yaplmaz. Timpanoskleroz denen ve orta kulak kemikçiklerini tutan tipinde çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin kireçlenme durumuna göre cerrahi uygulanr. Etkilenen kemikçikler operasyon srasnda tespit edilip çkarlr ve buna uygun orta kulak protezleri ile iitme tekrar normal seviyelere getirilir. Bu protezler titanyum, floroplastik, teflon ya da teflon floroplastik olabilir. Hangisinin tercih edilecei, kullanlaca yere ve amacna göre belirlenmektedir.
Kireçlenme iç kulaa ilerlemeden müdahale edilmeli
Kulak kireçlenmesinin özel bir tipi olan otosklerozun tedavisi erken ve geç evre olarak ikiye ayrlr. Erken dönemde henüz kireçlenme tam olumamtr. Yumuak evre olarak da bilinen bu dönemde hastaya sodyum florür içerikli tabletler verilip hastaln ilerlemesi yavalatlabilir. Ancak kireçlenmenin ilerledii ve geç evre olarak bilinen durumda tedavi yöntemi cerrahi olmaktadr. Genel ya da lokal anestezi altnda gerçekletirilen ameliyatta kireçlenmi kemikçik çkarlarak yerine piston yerletirilir. Bazen otoskleroz, iç kulak kireçlenmesine kadar gidebilir. Kireçlenmenin iç kulaa kadar gitmesi durumunda ameliyat yaplsa bile iitme kayb düzeltilemez hale gelebilir. çünkü kireçlenme iç kulaa ilerledikçe hastann sinirsel iitme kayb balar. Bunun için erken dönemde tedavi salanmas önemlidir.
Operasyon sonras dikkat edilmesi gerekenler
Operasyon sonras hastalarn iki gün dinlenmesi yeterli olur. Ancak ameliyat takip eden ilk üç hatta alt ay önem tamaktadr. Hastann bu sürede kulakta pozitif basnca yol açacak ar kaldrma, knma, dal ya da uçak yolcuu gibi durumlardan kaçnmas gerekir. Otosklerozun her iki kulakta ortaya çkma ihtimali daha fazla bu tür hastalarda her iki kulaa ayn anda müdahale yaplmaz, en az 6 ay beklemek gerekir. Cerrahi sonras hastalarn iitmeleri hemen düzelir ve buna paralel olarak da duyduklar kulak çnlamalar azalr, hatta kaybolur. Hastalar daha önce kullanmak zorunda kaldklar iitme cihazlarn ve getirdii skntlar brakp normal yaantlarna geri dönebilir.