Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar, bir kök sebzedir. Ispanak ailesinden kabul edilir. Şeker pancarı diğer sebze özelliklerine karşın tüketim olarak biraz daha farklıdır. Tüketimi insan vücudunda onarıcı nitelikte olması sebebiyle özel diyet ve beslenme listelerinin vazgeçilmezidir. Peki, siz kırmızı pancarın faydalarını biliyor musunuz?
Kırmızı pancarın kök ve yaprakları salatalar, çorbalar ve turşularda tercih edilir ve aynı zamanda doğal renklendirici olarak da kullanılır. Muhteşem rengi kadar faydaları da övülmeye değer bu sebze,
- kalsiyum,
- C vitamini,
- folat (B9 vitamini),
- potasyum,
- fosfat, manganez,
- selenyum,
- demir gibi birçok vitamin ve minerale sahiptir. Turşu ya da salatalarda daha çok tüketilen kırmızı pancarı özellikle çocukların tüketmesini sağlamak gerekiyor.
Kırmızı Pancarın Faydalarını Biliyor musunuz?
Doktorların tavsiye listelerinin baş tacı bu sebze vücutta neleri onarma yeteneğine sahip hemen sıralayalım.
- Demir eksikliği anemisinin önlenmesinde yardımcı olur
Kırmızı pancar, demir içeriği yönünden zengin bir sebzedir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir. Bu nedenle, demir eksikliği tespit edilmiş ise tüketimi oldukça faydalıdır. Kış aylarında tüketilmesi en kolay sebzelerden biridir.
- Kalp sağlığını korur
İçerdiği nitratlar sebebiyle kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan kırmızı pancar; kan basıncını düşürür. Yüksek tansiyonu olan kişiler için kırmızı pancar faydalıdır.
- Performans artırır.
Kırmızı pancarın içerdiği nitratlar, egzersiz performansını da artırır. Nitratlar, kan akışını ve oksijen kullanımını iyileştirir, böylece dayanıklılığı ve hareket performansını artırır.
- Sindirim sistemi sağlığını korur.
Kırmızı pancar, lifli içeriğiyle sindirim sistemine de destek olur. Bağırsak hareketlerini ve sindirim sürecini destekler. Kabızlık riskini de azaltır.
- Antioksidandır.
Pancar, betalain adı verilen güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücre hasarını azaltır.
Kırmızı Pancar Nasıl Tüketilir?
- Kırmızı pancarı çiğ halde doğrayarak ya da rendeleyerek tüketebilirsiniz.
- Salatalarda veya mezelerde kullanabilirsiniz. Diğer yeşilliklerle limon ya da zeytinyağıyla tatlandırabilirsiniz.
- Kırmızı pancarı dilimli veya rende formunda haşlayabilirsiniz. Haşlanmış kırmızı pancar, daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Haşlanmış pancarı rendeleyerek üzerine yoğurt veya farklı soslar ekleyerek de tüketebilirsiniz.
- Kırmızı pancarı fırında farklı sebzelerle pişirerek lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
- Kırmızı pancarı çorbalara veya pürelere ekleyebilirsiniz.
Unutmayın! Kırmızı pancarın faydalarını tespit için düzenli tüketim önemlidir.