Kirpik iltihabı arpacığa neden olabilir !

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ümit Beden konu ile ilgili bilgiler verdi.

Haberler 07.11.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz kapaklar gözya dalm ve üretimi için oldukça önemlidir. Salkl bir göz kapa her göz krpmas esnasnda gözya film tabakasn kornea yüzeyine homojen olarak datr ve korneann kuruyan bölgelerini slatr. Ayrca kapak yaps içinde gözya film tabakasnn ya ksmn üreten meibomian bezleri vardr. Bu ya salgs göz yüzeyine akarak gözyann sv ve mukus tabakalar ile birleerek gözya film tabakasn oluturur.

KRPK LTHABI

Meibomian bezleri beslenme, stres ve enfeksiyon gibi farkl etkenler ile etkilenerek ya salgsn daha sv veya kat halde gerçekletirebilir. Blefarit denilen kirpik dibi enfeksiyonu ve kirpik kepeklenmesi buna birer örnektir. Ya salgsnn katlat durumda bezlerin az tkanabilir ve üretilen ya bez içinde birikerek kistleir. Bu duruma ise alazyon ad verilir. Yani alazyon aslnda ciltte görülen sivilce ile benzerlik gösteren ve göz kapaklarn içinde oluan bir ya kistidir. Bu gibi durumlarda erken dönemde scak kompres ile kist içinin yumuatlmas ve kapak masaj ile içeriin dar aknn salanmas en uygun tedavi eklidir. Kirpik dibi enfeksiyonu gibi durumlarda ise antibiyotikli merhemler ve kirpik temizlii tedaviye eklenir. Sk tekrarlayan alazyon durumlarnda ise ya bezi salgsnn düzenlenmesine katkda bulunacak baz vitaminler faydal olacaktr.

TEDAV SÜRES

Genellikle azdan antibiyotik tedavisine gerek olmamasna ramen, alazyon içeriinin mikrop kapt arl i ve kzark tablolarda ise azdan antibiyotik tablet-urup tedavisi gerekli olabilir. Uzun süre düzelmeyen alazyonlarda ise cerrahi tedavi esastr. Bu durumlarda göz kapann arka tarafndan kist boaltlr. alazyonun az kendiliinden cilde açlmam ise ciltten kesi yaplmaz. Kapak arkasndan yaplacak kesinin kozmetik olarak daha iyi olaca ve cilt görünümünün bozulmayaca aikardr. Bu ilem yaklak 5-10 dakika sürer, lokal anestezi ile yaplr, arszdr, baar ans yüksektir ve göz kapanda estetik olarak iz brakmaz.

Ana Sayfaya Git