Kış ayına özel bağışıklık güçlendirici besinler

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, bakteri, virüs, mantar, küf ve hatta kanser hücreleri ile savaşan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve sağlıklı bir ömür için bitki ve baharatlardan faydalanılmasını önerdi.

Haberler 19.11.2017 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zencefilin içerdii fitokimyasallar ile anti bakteriyel, anti inflamatuar (iltihap kart), ate düürücü ve ar giderici özelliklere sahip olduunu anlatan Uzman Diyetisyen ebnem Kandral Yldrm, Geleneksel Hint Ayurveda tbbnda zencefil kökü kolii olan bebeklerde sindirime yardmc olmak, yetikinlerde de hazmszlk için kullanlmaktadr. Hamile kadnlarda sabah bulantlar ve deniz tutmas gibi durumlarda zencefil bulant ve kusma için doal bir çözümdür. Yaplan bir çalmada sabah bulantlar olan gebelerde azdan 1 g zencefil alm bulantlarn skl ve iddetini belirgin ölçüde azaltt saptanmtr. Warfarin gibi kan sulandrc ilaçlar zencefille etkileime geçtiinden, bu ilac kullananlarn zencefil tüketmeleri sakncaldr. diye konutu.

MANTARLARA KARI BBERYE KULLANIN

Akdeniz yemeklerinde taze veya kurutulmu olarak zengin aroma kazandrmak için biberiye sklkla kullanldn anlatan Uzman Diyetisyen ebnem Kandral Yldrm, Güçlü antioksidan özellikleri ile yaplan çalmalar antibakteriyel ve antifungal (mantar kart) özellik gösterdiini göstermitir. Biberiye yüksek karnosik asit içerii ile Alzheimer hastal ve inme riskini azaltmada yardmcdr. K aylarnda da 4-6 g aras çekilmi, öütülmü ya da taze biberiye yapraklar bakl arttrmak için tedavi edici doz olarak kullanlabilir dedi.

SOUK ALGINLII VE NEZLE BELRTLERNE KARI SARIMSAK BREBR

Kardiyovasküler hastalklara kar korumadan, baklk sistemini güçlendirmeye kadar çok sayda salk faydas olan sarmsak yüksek konsantrasyonda kükürtlü bileik içerdiini belirten Uzman Diyetisyen ebnem Kandral Yldrm, açlmasn öyle sürdürdü;

Bu bileikler hem sarmsaa aromasn verir hem de bakteri, virüs ve mantarlara kar koruma salar. Souk algnlnn say ve süresini azaltt için özellikle k aylarnda günde 1 di taze sarmsak tüketilebilir. Sarmsak ayn zamanda antibakteriyel özellii ile midede büyüyen ve mide kanseri , mide ülserine yol açan Helikobakter pilori bakterisini öldürmede etkilidir. Helikobakter piloriye maruz kalan bireylerin çounda antibiyotik tedaviye direnç görülür. Sarmsak antibiyotik ile sinerjetik etki yaptndan tedavi için etkili bir yaklam olabilir.

KARANFL ARIYI AZALTIR VE BAKTERLERLE SAVAIR

Karanfil ya analjezik (ar kesici) ve antiseptik (mikropkran) olarak kullanlmaktadr. çerdii bileikler ile hem antibakteriyel ve antifungal (mantar kart) özellikte hem de yalanma süreciyle mücadelede etkilidir. Yüksek miktarda fenoller ile karanfil ilerlemi, gelimi glikasyon son ürünlerinin (AGEs) oluumunu bloke etme yeteneine sahiptir. AGEs krklklar ve katarakt gibi çou yaa bal sorunlarla ilikili olan bileiklerdir.

FESLEEN DOAL BR KANSER SAVAçISIDIR

Bu bitkinin yapraklar pesto sosunun ana maddesidir. Fesleenden türetilen yalarn laboratuar çalmalarnda çeitli bakterilere kar etkili olduu görülmütür. Fesleen yeil yaprakl bitki ve sebzelerde (maydanoz, enginar, fesleen, kereviz) de bulunan bir bioflavonoid olan apigenini içerir. Bu bileik baklk sistemine kanserle mücadelede yardm eder. Yaplan aratrma çalmalar apigeninin; DNA oksidatif hasarn azaltt, insan lösemi hücrelerinin büyümesini yok ettii, kanserli hücre ölümlerini arttrd, bir antiinflamatuar (iltihap kart) ve kas rahatlatc özellik gösterdiini saptamtr.

KEKK DOAL ÖKSÜRÜK GDERCDR

Kekik çay, urubu ya da buharnn solunmas ile bronitlere faydaldr. çerdii aktif bileik timol ile az gargaralarnda az bakterileri ve plak oluumunu da azaltr.

ZERDEçAL BAIIKLII ARTTIRAN SÜPER BAHARAT

Zerdeçaldaki aktif bileen kurkumin antikanser ve anti inflamatuar (iltihap kart) özelliktedir. Kurkumin köri tozu üretiminde de kullanlr. Vücutta inflamatuar olaylar engellediinden artiritin neden olduu arlar veya nezle gibi souk algnlklarn gidermede etkilidir. Kurkumin baklk hücrelerinin yeteneini arttrr ve mikroplar yok eder.

MANTAR BAIIKLII DESTEKLEYC GÖREV GÖRÜR

Yenilebilir mantarlarn birkaç türü güçlü baklk destei salar, popüler olanlar maitake ve shiitake mantarlardr. Bu mantarlardaki özel fitonutrientler kansere ve patojenik mikroorganizmalara kar baklk yantn optimize eder. Bu mantarlardaki ana maddeler beta glukan ve polisakkaritlerdir. Bu doal bileikler makrofajlar, interferon, T hücreleri ve doal öldürücü hücreleri aktive eder, kanser hücrelerinin çoalmasn ve yaylmasn engeller. Beta glukan ayn zamanda bulac hastalklara kar fagositozlarn (mikroplar yok eden özel baklk hücreleri) aktivitesini arttrarak, vücudun direncini güçlendirir. Mantarlarn, hayvan modellerinde yaplan çalmalarda da virüslerin neden olduu enfeksiyonlara kar direnci arttrd gösterilmitir.

Ana Sayfaya Git