Kalp ve damar hastalklarnn gerek toplumda görülme skl gerekse sonuçlar açsndan bakldnda dikkatle takip edilmesi gereken önemli bir hastalk grubu olduunu belirten Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Özgür Öz, nsanolunun yaklak yarsnn ölümünde sebep ve bu ölümlerin de hemen hemen yarsnda hastalk hiç belirti dahi göstermeyebilir. Yine hastaln hastalarda oluturduu fonksiyon kayb önemli fiziksel, psikolojik ve sosyolojik sorun olarak karmza çkabilmektedir. Daha önemlisi kalp damar hastalklar yüzde 80 orannda gerekli tedbirlerin alnmas, erken tehis ve tedaviler ile önlenebilmektedir. Gerek hastal oluturan gerekse hastaln ilerlemesine neden olan durumlar vardr ki kalp ve damar hastal risk faktörleri olarak karmza çkar. Bunlar; ailesel yatknlk, hipertansiyon, eker hastal, imanlk, kolesterol metabolizmas bozukluklar, dengesiz beslenme, hareketsizlik, sigara kullanm ve anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklardr. Daha önce kalp damar hastal olmayan bir kiinin kalp hastas olmamas için bu risk faktörleri ile mücadelesi birincil koruma, hastalk ortaya çkanlarda hastaln ilerlememesi için mücadele ikincil koruma olarak isimlendirilir. Yani kii kalp hastas olmasa bile kendisindeki kalp damar hastal için risk younluunu bilmeli ve gerekli tedbirleri almaldr dedi.
K mevsimde kalp krizi artmaktadr
Uzm. Dr. Öz, k mevsiminin kalp damar hastalklar üzerine birtakm olumsuzluklar getirebildiini ifade ederek, Souk hava kas spazmlarna (kaslmalarna) dolays ile kalp damar darlklarnn ilerlemesine, göüs ars, nefes darl gibi belirtilerin artmasna ve kiinin fonksiyonel kapasitesinde azalmaya neden olur. Yine souk hava kann phtlamaya olan yatknln artrdndan özellikle kalp damar hastal olanlarda damar içinin pht ile tam tkanmas yani kalp krizi ya da inme ihtimalini artrmaktadr eklinde konutu.
Gribal enfeksiyonlar kalp yükünü artrr
Uzm. Dr. Özgür Öz öyle devam etti: K mevsimi gecelerin uzun günlerin ksa olmas nedeni ile yaam tarzmz etkilemektedir. Günlerin ksa olmas, souk hava günlük fiziksel aktivitenin azalmasna, gecelerin uzun olmas besin tüketiminin artmasna, havalarn daha karanlk seyretmesi psikolojik bozukluklara yol açabilmektedir. Tüm bunlar kalp damar hastal risk faktörlerinin younlamas anlamna gelmektedir. K mevsiminde özellikle gribal enfeksiyonlar kalp yükünü artrabilmekte, kalp yetmezliinin iddetlenmesine, kalp krizi risklerinin artna neden olabilmektedir.
Bilinçli davranmak önemli
Ka özel tüm bu risk artlarna kar bilinçli davranmak ve gerekli önlemlerin alnmas ile azaltlabileceini kaydeden Dr. Özgür Öz, Salkl dahi olsanz 40 yana gelmi bir kiinin risk younluunun deerlendirilmesi ve doru önerileri alabilmesi için kardiyoloji muayenesi olmas, beslenme konusunda özen göstermesi, fiziksel aktiviteleri azaltmamas, yüksek risk grubunda ise ka girmeden grip asn yaptrmas gibi tedbirler, göüs ars, nefes darl, çarpnt gibi bulgularn ortaya çkmas durumunda hekime bavurma ve gerekli tedavi düzenlemeleri kalp damar hastal açsndan olumsuzluklar düzeltebilmektedir ifadelerini kulland.