ç Hastalklar Uz. Dr. Erhan Aslanhan, k hastalklar ve korunma yollar hakknda bilgi verdi.
Grip anz hastala yakalanmadan yaptrn
K aylaryla birlikte hzla artmaya balayan bulac rahatszlklarn banda grip gelmektedir. Gripten korunmann en etkili yolu, bu hastala yakalanm kiilerin bulunduu ortama girmemek, temastan kaçnmak ve sk sk elleri ykamaktan geçmektedir. Ancak büyük ehirlerde yaayan kiiler için bu pek de mümkün olmamaktadr. Sürekli olarak tip deitiren grip virüsü, Dünya Salk Örgütü tarafndan her yl belirlenerek yeni virüs tipine göre a hazrlamaktadr. Yapldktan 7-10 gün sonra vücut için antikor üretmeye balayan grip as, temas edilen benzer virüsler için koruma salamaya balamaktadr. Bakl artrmas için sonbahar aylarnda yaplmas tavsiye edilen grip as, k aylarnda da rahatça yaptrlabilir. Griple ilikili komplikasyonlarn gelimesi yüksek riskli kiilerden alanmas en öncelikli grup olarak hamile kadnlar (ve doum sonras iki haftaya kadar olan kadnlar), 5 yandan küçük çocuklar, 65 ya üstü erikinler, huzurevleri ve dier uzun süreli bakm tesisleri sakinleri eklinde sralanmaktadr.
Pnömokok as yaptrn
Özellikle k aylarnda geçirilen gribal enfeksiyonlar risk grubundaki baz bireylerde hastaln uzamasyla birlikte ilerleyici bir durum sergileyerek akcier enfeksiyonlarna dönüebilmektedir. Bu risk grubundaki bireyler arasnda; herhangi bir kronik hastal olmasa bile 65 ya üstü tüm erikinler, 65 ya üstü olmasa bile baklk sistemini zayflatabilen baz kronik hastalklara sahip bireyler bulunmaktadr. Bu kronik hastalklar arasnda diyabet, kronik akcier hastalklar, kronik böbrek hastalklar, kronik karacier hastalklar gibi durumlar gelmektedir. Bunun yan sra; onkolojik hastalklar, uzun süreli kortizol kullanlmasn gerektiren durumlar, alkolizm, vücudun immün sistemini zayflatabildii için risk grubunu oluturmaktadr. Eer bu risk gruplarndan herhangi birinde yer alyorsanz tek doz olarak yaptracanz pnömokok as, toplumda en sk görülen zatürre etkenlerinden olan bir bakteriye kar uzun yllar koruyuculuk salayabilir.
Baklnz güçlendirin
K hastalklarndan korunmann en önemli yollarndan birisi de baklk sisteminin güçlendirilmesinden geçmektedir. Dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz, temiz hava almak ve stresten uzak kalmak güçlü bir baklk sistemi için önem tamaktadr. Antioksidan ve probiyotik tüketimi de baklk sistemi için gereklidir. Bu nedenle mevsim geçilerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermek, vitamin ve mineralleri doal ve doru kaynaklardan almak gerekmektedir. Doktor önerisi olmadan bitkisel ürün ve vitamin alnmas baka hastalklara neden olmaktadr. Bu nedenle vitamin tabletleri yerine dengeli ve düzenli beslenme tercih edilmelidir. K aylarnda açlan itahnz fazla kilo almanza neden olabilir. Bu nedenle ideal kilonuzu korumanz gerekmektedir.
Bol sv tüketin
Vücudumuzun yaz aylarnda olduu gibi k aylarnda da sv ihtiyac bulunmaktadr. Bu dönemde vücudun sv ihtiyacnn karlanmas, hastalk riskini azaltmaktadr. Enfeksiyon ve yüksek ateli rahatszlklarda yeterli miktarda sv tüketilmesi de iyileme sürecini hzlandrmaktadr.
Ellerinizi ykamay ihmal etmeyin
Bulac hastalklar kiiden kiiye genellikle eller ile geçmektedir. Bu nedenle sk sk ellerinizi ykayarak birçok hastalktan korunabilirsiniz.
Hava durumuna göre giyinip dar çkn
K hastalklarndan korunmak için doru giyinmek de büyük önem tamaktadr. Bu nedenle hava durumunu örenerek evden çkmadan önce, o günkü hava artlarna göre giyinmek gerekir. Ayrca ani geliebilecek hava deiimlerine kar tedbirli olmak gerekir.
Düzenli egzersiz ile hastalklardan korunun
K aylar günein erken batmas ve havann genelde kapal olmas kiilerin duygu durumlarn da olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle havann açk ve güneli olduu dönemlerin iyi deerlendirilmesi gerekmektedir. Bu günlerde yürüyü ve egzersizlere devam edilmesi önemlidir. Düzenli ve kaliteli bir uyku da hastalklardan korunma ve salkl bir yaam için olmazsa olmazlardandr.
laç kullanmna dikkat!
Birçok souk algnl ilac, özellikle yal hastalarda çarpnt, tansiyon yükseklii,prostat problemlerine neden olabilmektedir. Bu açdan ilaç kullanmnda dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle ileri yata veya kronik hastalklar olan kiilerde grip sonras zatürre geliebilmekte ve bu durum hayati tehlikeye neden olabilmektedir.