Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, Her ne kadar ksrlk babadan oula geçse de gelien teknoloji ve yöntemler ile ileride erkek ksrl tarih olabilecek diyerek ailelerin karamsarla kaplmamas gerektiini belirtti.
Tademir, Genetik ayklama yöntemleri ile salkl nesiller elde edebiliyoruz dedi.
Yaplan aratrmalara göre, alkol ve sigara tüketimi spermler üzerinde DNA hasarna sebep olabiliyor. Sperm hasar ise babadan oula geçiyor ve dört kuak devam edebiliyor. Fareler üzerinde yaplan çalmalarda tarmda kullanlan kimyasallara maruz kalnmasyla oluan sperm hasarnn dört nesil sonrasna aktarlabildii ortaya konuldu. Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, Günümüzde her 5 çiftten biri ksrlk sorunu yayor. Fazla sigara ve alkol kullanan babalarn, kendilerine ve ayn zamanda domam çocuklarna zarar verdiklerini bilmeleri gerekir diyerek baba adaylarn uyard.
Belçikal bilim adamlarnca yaplan bir baka aratrmada da, erkekteki ksrlk sorununun yüksek bir oranda babadan oluna aktarld kantlad. Human Reproduction adl bilimsel dergide yaymlanan aratrmada Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) tedavisi gören erkekler incelendi. Aratrmaclar çalmann sonuçlarnn, erkek çocuklarnn zayf sperm kalitesini babalarndan aldklarn kantladn belirtti.
SPERM KALTES BABAYA BALI
Brüksel Üniversitesi tarafndan yaplan aratrmada, yalar 18-22 arasnda olan 54 erkek incelendi. Bu grup, ayn yalardaki 57 erkekle karlatrld. ICSI tedavisiyle doanlarn sperm saysnn ve hareketliliinin, doal yöntemlerle dünyaya gelenlere göre yar yarya daha düük olduu görüldü. Tedaviyle doanlarn, Dünya Salk Örgütünün tavsiye ettii normal deer olan bir mililitrede 15 milyon spermin altnda olma ihtimalinin üç kat daha fazla olduu belirtildi.
BABADA VEYA ERKEK KARDELERDE GÖRÜLÜYOR
Tademir; Cinsiyet kromozomlarndan Y kromozomu bilindii gibi erkek olma özelliini kazandryor ve yalnzca babadan geçiyor. Dolaysyla bu kromozomda oluabilecek genetik özellikler babadan oula geçiyor. Bilim adamlar aratrmalarnn sonuçlarnda, eer ailede ksrlk problemi varsa; bunun babada veya aile içinde erkek kardelerde görüldüünü tespit etti diyor.
GENETK TEHSLE SALIKLI BEBEKLER DÜNYAYA GETRMEK MÜMKÜN
Aratrmalardan elde edilen sonuçlar sperm düüklüünün babadan oula geçtiini kantlasa da mikroenjeksiyon, erkek ksrl olmayan çiftlerin tedavilerinde de uygulanan bir yöntem diyen Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir; Ksrln yan sra anne ve babadaki olas genetik hastalklar da doacak çocuklara aktarlr. Günümüzde mikroenjeksiyon, hatta daha ileri teknikler olan IMSI ve PGD teknikleri uygulanarak salkl spermler laboratuvar ortamnda seçilip tüp bebek yöntemiyle çözüm salanyor. Yaplan tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyolara uygulanacak genetik tehis yöntemleri ile salkl nesillerin dünyaya gelmesini salamak artk mümkün. Teknoloji ve tehis yöntemlerinin gelimesiyle ileride infertilite konusunda gelecek nesillerin sknt çekmeyeceini öngörmek yanl olmayacaktr dedi.
DENEYSEL çALIMALAR DEVAM EDYOR
Op. Dr. Seval Tademir, u anda olgun sperm yani spermatozoa bulunamayan erkeklerde tedavi yapamyoruz dese de; Bunun üzerinde kök hücre veya kopyalama yöntemleri gibi birçok deneysel çalmalar yaplyor. Bilim adamlar spermsiz embriyo üretmeye çalyor. u an bunlar deney aamasnda. Dilerim ileride erkek ksrl tarihe karacak dedi.