Beyin Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Mustafa Bozbua, klimalardaki yüz felci riski hakknda önemli bilgiler verdi.
Klimalar, oför hastalna yol açyor!
Scak yaz günlerinde çok yaygn olarak kullanlan klimalarda yüz felci riskine dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alnmaldr uyarsnda bulunan Prof. Dr. Mustafa Bozbua,
Yaz aylarnn gelmesiyle birlikte scaklarn gitgide artmas, klima ile serinleme yöntemine bavurmaya yönlendirmektedir. Scak havann etkisiyle terleyen srt, bel ve boyun bölgeleri ani souk hava ve yapay bir serinleme ile karlatnda ar ve kas spazmlar geliebilir. Yaz aylarnda sk araba kullananlar maruz kaldklar ani souk havann etkisiyle yüz felci gelime riskini yüksek düzeyde tayan risk gruplarndan saylabilir. Halk arasnda oför hastal olarak bilinen yüz felci, özellikle uzun yol oförleri tarafndan klimann uzun süreli kullanlmasyla ve özellikle yüz bölgesinde kulaa yakn bölgeye gelecek ekilde açlmasyla ortaya çkabilmektedir; bu hastalk uzun bir tedavi dönemi gerektirir ve bazen fonksiyonel ve kozmetik kayplar olumasna da neden olmaktadr. Bu nedenle klimalarda yüz felci riski oldukça yüksektir eklinde konutu.
Yolculua balamadan 10 dk önce klimay açn
Klimalarda yüz felci riskini önlemek için araçta yolculua balamadan 10 dakika önce klimann açlp yeterli soumann salanmas faydal olacan kaydeden Prof. Dr. Mustafa Bozbua,
Araç klimalarnn derecesinin uygun ekilde ayarlanmas, yüz ve kulak bölgesine hava akmn isabet ettirmeyecek ekilde uygulanmas klimalarda yüz felci riskini azaltmaya katk salayacaktr. Ayn zamanda uzun yol oförlerinin yolculuk srasnda mola vermeleri ve mola zamanlarna dikkat etmeleri de klimalarda yüz felci riskini azaltmaya yardmc etkenlerdendir. Klimann konumunu kiiye dorudan yanstmamak ve mümkün olan durumlarda tavana doru konumlandrmak da klimalarda yüz felci riskini azaltacak yöntemlerden biridir dedi.
Yüz felci belirtileri nelerdir?
Prof. Dr. Mustafa Bozbua, yüz felci belirtileri hakknda u bilgileri verdi:
Yüz felcinde yüzün bir yarmnda mimik kaslarn hareketinin yaplamamas ile birlikte yüzde hissedilen ar, ba dönmesi, ba ars, konumakta zorluk yaama, kulakta hissedilen çnlama ve ar durumlar yüz felci belirtilerindendir. Bu durumlar yaayan kiilerin yakn zamanda salk kurulularna bavurmalar gerekir. lk müdahale ve tedavinin erken balatlmas önemlidir. Beraberinde uygulanacak olan rehabilitasyon ve fizyoterapi programlar yüzde oluan hasar azaltmay amaçlar. yileme göstermeyen ciddi durumlarda ise bazen cerrahi giriim gerekebilir.
Ofis ortamnda doru klima kullanm nasl olmal?
Bozbua, Özellikle ofis ortamnn klimal olmas nedeniyle çalanlarn klima çarpmas, kas tutulmas sebebiyle yaad çeitli kas ve iskelet hastalklarnn olmamas için çalma ortamlarna uygun bir havalandrma yöntemi salanmaldr diyerek, sözlerini öyle tamamlad:
Yeterli derecede havay alacak pencere olmal ve klima sistemleri kapal çalma ortamlarna uygun sistemde çalmaldr. Konumlandrmas iyi ayarlanmal, dorudan temas edecek ekilde konumlandrlmamaldr. Mümkün alan varsa, klima tavana isabet edecek ekilde ayarlanarak ani hava gelii engellenmelidir. Hareket edilmesine ara vererek çalmalar devam ettirmeye çallmal, mola verilmesine dikkat edilmelidir. Klimalarn derecesini 22-23 santigrat derecede tutulmas kas tutulmasn engelleme ve ar riskini azaltma açsndan yardmc olacandan daha souk ayarda kullanlmamasna özellikle dikkat edilmesi gerekir.