Kolon kanseri kadn ve erkeklerde en sk rastlanan 3. kanser türü. Yüreklere su serpen haber ise kolon kanserinin önlenebilir ve erken tehis edildiinde tedavi edilebilir kanserler arasnda yer almas. Kolon Kanseri Farkndalk Ay çerçevesinde düzenlenen söyleiye Gastroenteroloji Uzmanlar Prof. Dr. Bahattin çiçek ve Prof. Dr. Arzu Tiftikçi, Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Özlem Er ile Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç katld. Uzmanlar, kolon kanserinin erken tans için hiçbir yaknma olmasa bile 45 yandan itibaren mutlaka kolonoskopi taramas yaptrlmas gerektiine dikkat çektiler.
Polipler kanserlemeden önce tespit ediliyor
Kolon kanserinin kaln barsak duvarnda meydana gelen poliplerden gelitiini söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Bahattin çiçek Bu aslnda önemli bir avantaj. çünkü bu polipler ancak 8-10 senede kansere dönüüyor. Eer polipler kanserlemeden önce tespit edilip çkarlrsa kanser daha balamadan önlenebiliyor dedi. Prof. Dr. Bahattin çiçek, 45-50 yandan itibaren herkesin barsak kanseri tarama testi yaptrmasnn önemine dikkat çekti. Kolon kanseri taramasnda en sk kullanlan iki yöntem ise kolonoskopi ve dkda gizli kan baklmas.
Kolonoskopi hem tan hem tedavide kritik önemde
Birçok kiinin gözünü korkutsa da kolonoskopi ilemi artk çok daha konforlu bir ekilde yaplabiliyor. Önünde bir k kayna ve kamera olan ince ve uzun bir hortumla yaplan kolonoskopi öncesi hastann barsaklarnn tamamen temizlenmesi salanyor. leme girmeden önce hastann durumuna göre uyutucu ilaç da yaplabiliyor. Kolonoskopinin barsaklardaki tüm durumu net olarak gösterdiini söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Arzu Tiftikçi, bu yöntem kullanlarak yava büyüyen ve çou zaman ihmal edilen belirtiler veren barsak kanserini hem tespit edebildiklerini hem de kansere dönüebilecek polipleri çkardklarn vurgulad.
Fazla krmz et tüketmek riski artryor
Kolon kanserinin nedenleri hakknda bilgi veren Tbbi Onkoloji Uzman Prof. Dr. Özlem Er, krmz etin fazla, sebze meyvenin az tüketilmesinin kolon kanseri riskini artrdnn altn çizdi. Sebze meyveden yana zengin beslenilmesini ve fast food tarz beslenmeden uzak durularak lifli gdalarn çokça tüketilmesini öneren Prof. Dr. Özlem Er, alkol, sigara ve obezitenin de kolon kanseri üzerinde olumsuz etkileri olduunu belirtti. Kolon kanserinin geliiminde genetik faktörlere de dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Er, özellikle ailede genç yata kolon kanseri ya da iltihapl barsak hastal öyküsü varsa aile bireylerinin kolon kanseri taramalarna genç yalarda balamas gerektiini kaydetti. Hastaln tedavisi için kullanlan yöntemler hakknda da bilgi veren Prof. Dr. Özlem Er, ana tedavi yöntemi olarak hastaln bulunduu evreye göre cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve moleküler tedaviler kullanldn da sözlerine ekledi.
Kapal cerrahi yöntemler ile iyileme kolaylayor
Kolon kanserlerinde ana tedavi yöntemi cerrahi. Ancak bunun ilk etapta uygulanabilmesi için kanserli hücrelerin çok sayda organa karacier, akcier, beyin gibi, tanarak o bölgelerde de kanserli dokular gelitirmemi olmas art aranyor. Buna ramen son yllarda karacier ve akciere yaylan barsak tümörlerinde de o bölgedeki tümörlerin cerrahi yöntemle baaryla çkartlabildiini söyleyen Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç, tümörle birlikte etrafnda bulunan salam dokunun bir ksmnn, barsa vücuda balayan mezenter adl dokunun ve lenf bezlerinin de çkartlarak tedavinin baarsnn artrldn belirtti. Gerekli durumlarda barsak çkn bir süreliine hastann karnna veriyor (ostomi) ve iyileme sonras yine cerrahi müdahale ile barsaklar tekrar birbirine balayarak ostomiyi kapatyoruz. diyen Doç. Dr. Aytaç, robotik cerrahi yöntemde açk cerrahiye göre iyilemenin kolaylat ve hzland, böylece hastann günlük hayatna çok daha ksa sürede döndüünün altn çizdi.