Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Şener'den grip uyarısı

"Maske ve mesafe gibi önlemlere yeterince uymuyoruz, buna bağlı olarak Kovid-19 yanında paralel olarak, grip ve influenza ve solunum yolları ile buna benzer virüslerde artış yaşandı"

Haberler 06.01.2022 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper ener, maske ve mesafe gibi önlemlere yeterince uyulmad için Kovid-19 yannda, grip, influenza ve solunum yollar ile buna benzer virüslerde art yaandn söyledi.

ener, son günlerde okul ça çocuklarnda çok yaygn bir ekilde üst solunum yollar enfeksiyonu bulgularn görmeye baladklarn belirtti.

Kovid-19 ile üst solunum yollar enfeksiyonlar bulgularnn birbirleriyle kartrldn belirten ener, Üst solunum yollar enfeksiyonlarnda burun aknts, tkankl, haprma, boaz ars, boazda yanma ve batma hissi, kas eklem ars ve beraberinde de yüksek ate olabiliyor. Bu bulgular hepimizin bildii gibi mevcut Kovid-19 bulgularyla da örtüüyor. Koku ve tat almama ve ishal varsa mutlaka bir an önce Kovid-19 testi yaplmas lazm. Ama Türkiyede yaplan bu tip analizler ve çalmalarda görüldü ki bunlarn aslnda büyük bir ksm grip ve influenza gribi. Maske ve mesafe gibi önlemlere yeterince uymuyoruz, buna bal olarak Kovid-19 yannda, grip ve influenza ve solunum yollar ile buna benzer virüslerde art yaand. dedi.

ener, velilerin ve çocuklarn maske, mesafe ve hijyen önlemlerine okulda ve kapal alanlarda mutlaka uymas gerektiini aktard.

Kovid-19un gribe göre daha ar bir hastalk olduunun altn çizen ener, unlar kaydetti:

Hali hazrda Kovid-19 enfeksiyonu bizim için öncelikli olduu için bu hasta grubunda Kovid-19 olup olmadn ayrt etmemiz lazm. Burundan ve azdan alnan PCR testinde negatif çkan çocuklarda grip olup olmadn ek testlerle gösterilmesi, önerilen yöntemlerden bir tanesi. Kovid-19 enfeksiyonu, çocukluk hastalklarnda da daha ar seyretme potansiyeline sahip olan üst solunum yollar enfeksiyonlarndan bir tanesi. Risk faktörü olan yanda hastal olan, alerjik solunum yollar enfeksiyonu olan çocuklarn bu bulgular olduu zaman bir hekime görünerek, azdan ya da burundan alnacak olan örnekle, test edilmesi Kovid-19 enfeksiyonu olarak ayrt edilmesi lazm. Kovid-19a bal delta ve delta plus varyant durumunda okullarda hzla yaylma durumu söz konusu.

Ana Sayfaya Git