Koronavirüs sebep oldu!

Türk Üroonkoloji Derneği, ‘Prostat Kanseri Veritabanı’ kaynaklı bilgiler ışığında hazırlanan ‘Türkiye Prostat Kanseri Haritası’nın sonuçları açıkladı. Prostatın dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasındaki ikinci sırada yer aldığını söyleyen Türk Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ataus, 'Pandemi döneminde kanserde ileri evre tanısında artış gözlendi. Çünkü hastalar, Kovid-19 endişesiyle hastaneye başvurmakta gecikti. Salgın uzun bir zamana yayıldığı için hastalığın evresi ilerledi, bazı hastalara geç teşhis kondu' dedi.

Haberler 16.12.2020 - 04:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Üroonkoloji Dernei tarafndan, Türk Üroonkoloji Dernei Prostat Kanseri Veritaban kaynakl bilgiler nda hazrlanan Türkiye Prostat Kanseri Haritasnn sonuçlar, düzenlenen toplantyla açkland. Dünyada erkeklerde en sk görülen kanser türleri arasndaki prostat kanserine ilikin kamuoyunu bilinçlendirmek amacyla hazrlanan rapor, prostat kanserinde erken tehisin tedavi sürecine katklarna yönelik önemli bulgular içeriyor.

PROSTAT ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KNC KANSERDR

Dünyada ve Türkiyede erkeklerde en sk görülen kanser türlerinden olan prostat kanseri, erkeklerde kansere bal ölümlerde de akcier kanserinin ardndan ikinci srada yer alyor. 2018 yl istatistiklerine göre, dünya genelinde 1,28 milyon hasta prostat kanseri tans alm bulunuyor. Türkiye çapndaki 5 bin 040 hastaya ait verilerden oluan Türk Üroonkoloji Dernei Prostat Kanseri Veritabanna göre, prostat kanseri hastalarn yarsnda 60-69 ya aralnda tespit ediliyor.

PROSTAT KANSERNN KENDNE ÖZGÜ HçBR BELRTS YOK

Raporla ilgili açklamalarda bulunan Türk Üroonkoloji Dernei Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Süleyman Ataus, Sk idrara gitme, idrar yaparken zorlanma ve idrarda kan görülmesi gibi ürolojik ikayetlerin yaklak yarsnda prostat kanseri saptanyor. Prostat kanserinin kendine özgü hiçbir belirtisi yok. Hastalarn büyük bir çounluuna hala hiçbir yaknmas olmadan rutin kontrollere geldiinde tehi konuluyor diye konutu.

CORAFYA KANSERN GÖRÜLME SIKLIINI ETKLYOR

Periyodik olarak 50 yandan sonra bütün erkeklerin ylda bir kez üroloa gitmelerini öneren Prof. Dr. Ataus, Ailesinde prostat kanseri olanlarn ise 40 yandan sonra ylda bir kez kontrole giderek kandan PSA testi yaptrmalar gerekiyor. Ayrca parmakla prostat muayenesi olmas büyük önem tayor. Dünyada hala hastalk herhangi bir belirti vermeden PSA ile tan konuluyor, bu test önemli. Belli corafyalarda o bölgenin beslenme alkanl, çevresel faktörlere bal prostat kanseri riski artyor. Türkiyede akdeniz kylarnda risk daha azken douya gittikçe görülme skl artyor. Bu tamamen hayvansal yalarn youn tüketilmesiyle ilgilidir. Salkl beslenmek ve fiziksel aktivite de önemli ifadelerini kulland.

TEHSLERDE GECKMELER YAANIYOR

Hastanelerde bütün önlemlerin alndn aktaran Prof. Dr. Ataus, Kanser tans konmu hastalarmz Kovid-19 endiesiyle rutin kontrolleri aksatmamallar. Bu dönemde kanserde ileri evre tansnda art gözleniyor. çünkü hastalar çekindii için hastaneye bavurmakta gecikti. Bu uzun da bir zamana yayld için hastaln evresi ilerledi. Bu tedavi açsndan hiç istemediimiz bir durum. Prostat kanserinde geç tehisler yaand dedi.

TEDAV GECKTKçE KANSER DER ORGANLARA SIçRIYOR

Her hastann kendine özgü tedavi biçimi olduunu vurgulayan Prof. Dr. Ataus, Hastaln evresi ilerledikçe baka pek çok disiplini ilgilendirmeye balyor. Organn dna çkyor, yakndaki lenf bezlerine sonra uzak lenf bezlerine ve kan yoluyla kemiklere sçryor. Bu hastalar multidisipliner yaklamla tedavi edilmelidir. Hastalar bize ne kadar erken gelirse tedavi o kadar az sorunlu hale geliyor. Hastalk ilerledikçe sadece cerrahi tedavi yetmiyor. Mutlaka ilaç ve rasyasyon tedavisi de yapmak gerekiyor diye konutu.

SON 10 YILDA ERKEN TEHSTE ÖNEML LERLEMELER YAANDI

Rapora göre hastalarn yüzde 62,5inde tan annda ölçülen PSA deeri 10 ng/dlnin altnda saptanyor. Bu orann 2009 ylnda yine Üroonkoloji Dernei tarafnda gerçekletirilen bir çalmada yüzde 50,6 olarak saptandn hatrlatan Türk Üroonkoloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen de Son 10 ylda prostat kanseri çok daha düük PSA deerlerinde yakalanyor ve erken tehiste büyük ilerlemeler yaanyor. Bununla birlikte PSA testinin tek bana yeterli olmad ve mutlaka üroloji uzman tarafndan yaplacak prostat muayenesi ile birlikte deerlendirilmesi gerektiini de unutmamamz gerekiyor dedi. Türk Üroonkoloji Dernei Prostat Kanseri Veritaban verilerine göre prostat kanseri tans alan her 4 hastann 1inde yaplan prostat muayenesinde hastalk saptanyor dedi.

Rapora göre özellikle 2015 ylndan beri yllk prostat MR kullanm oranlarnda belirgin art yaanyor. Raporda MR Füzyon Biyopsisi yönteminin salad avantajlar gereksiz tan orannn azaltlmas ve yüzde 90lara varan oranlarda prostat kanseri tehisi konulmas olarak sralanyor.

ROBOTK VE FOKAL TEDAVLER YÜKSELTE

Türkiyede Robotik Cerrahinin çeitli merkezlerde prostat kanserinin tedavisinde aktif olarak kullanldn belirten Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapç ise Türk Üroonkoloji Dernei Prostat Kanseri Veritaban verilerine göre radikal prostatektomi ameliyat uygulanan hastalarn yaklak 3te 1inde laparoskopik veya robot yardmyla laparoskopik cerrahi yöntemi uygulanyor. Seneler içerisindeki dalma bakldnda ise, açk cerrahi saylarnn sabit seyrettii ancak laparoskopik ya da robot yardmyla laparoskopik cerrahi saylarnda ise bir artn olduu görülüyor. Hastalarn tedavileri için bir teknik aray içinde olmalar yerine tecrübeli ve güvenilir bir cerrah aray içinde olmalar faydaldr. Tüm organ tedavi etmek yerine görüntülemeye dayal hedefe yönelik Fokal Tedaviler ise yakn gelecekte ön plana çkmaya balayacaktr ifadelerini kulland.

KOVD-19 ERKEN TANIYI GECKTRD

Kovid-19 salgnnn prostat kanseri tedavilerine etkisine deinen Doç. Dr. lker Tinay ise Kovid-19 pandemisi srasnda prostat kanseri tan ve tedavisine yönelik olarak uygulamalara dair önerilerde bulunduk. Genel olarak bu süreçte, salgn öncesi yeni tan alm erken evre hastalk tedavisinde erteleme yaklam ön planda olurken, ileri evre hastalk varlnda ise tedavilerde gecikme yaplmamas yaklam önerildi diye konutu.

Ana Sayfaya Git