Ahmet DEMR
DYARBAKIR-Nöroloji Uzman Doç. Dr. Bar Metin, koronavirüsten kaynakl kayg ve stresin uykusuzlua yol açabildiini belirterek bireylerin bu soruna kar dikkatli olmalar gerektiini söyledi.
Ev rahatl da uyku düzenini bozuyor
Bu dönemde özellikle evden çkmayanlarn uyku sorunlar yaayabildiine dikkat çeken Doç. Dr. Bar Metin, Hem yaanan stres ve kayg nedeniyle hem de evde olmann verdii rahatlk dolaysyla insanlar bu dönemde uyku sorunu yaayabilir. Koronavirüsün yaylm haberleri, hasta ve ölüm saylar, iini ve gelirini kaybetme korkusu birleince uyku kaçran bir kayg durumu oluuyor. Uykusuzluun bir dier nedeni ise gece-gündüz ritminin aksamas. Düzenli ie gitme ve gelme saatlerinin olmamas uyku ve uyanma saatlerinde ciddi kaymalara neden olabiliyor. Kayg ve ritm kaymas birleince uykusuz geceler, gündüz geç saatlere kadar uyuma, gece uyuyamama ksr döngüsü devaml bir hal alyor dedi.
Uykusuzluk günlük performans düürüyor
Birçok insann evden çalmak zorunda kaldna iaret eden Metin sözlerine öyle devam etti: Evden çalmayanlar da evdeki çocuklaryla ilgilenmek ve onlarn eitimini takip etmek zorunda kalyor. Uyku düzenimizin olmamas günlük rutinlerimizin aknda belirgin bozulmalara neden olabilir. Evden çalmak zorunda olanlarn üretkenliinde azalma, çocuklarn ders çalma saatlerinde aksama ve çocuklarda davransal problemler ortaya çkabilir. Ayrca gündüz uyuyup gece uyank kalmak, insann duygudurumu ve psikolojik sal açsndan da olumsuz etkilere neden oluyor.
Kriz zamanlarnda rutini bozmamak daha salkl
Metin, salkl bir uyku süresinin kiiden kiiye deitiini ifade ederek unlar söyledi: Ortalama salkl uyku süresi 7 - 8 saattir. Kriz zamanlarnda insanlar endienin kendilerini ele geçirmesinden korumalar ve rutin saatlerinde uyuyup, uyanmalar daha salkldr. Özellikle uyku balangç saatini geciktiren ve kaygy artran sosyal medya paylamlarnn gece geç saatte takip edilmemesi gerekli. Sabah ie gitme zorunluluu olmadndan geç saate kadar uyuma ritm kaymasna neden olabilir. Bu nedenle ritmi koruyacak ekilde sabah saatlerinde uyanlmasn öneriyorum.
Nöroloji Uzman Doç. Dr. Bar Metin, uyku salnn salanmas için u tavsiyelerde bulundu:
Ayn saatte uyunup uyanlmal,
Yatakta televizyon izlenmemeli ve telefon kullanlmamal,
Gündüz ekerlemesi diye tabir edilen ksa uykulardan uzak durulmal, gündüz yatakta uyumadan zaman geçirmek de gece uykusuzlua neden oluyor,
Gece geç saatlerde ar yemekten kaçnlmal,
Günlük programlar yaplmal, çalma, ev ii ve oyun zamanlar belirlenmeli,
Can sknts ve panie teslim olunmamal, aile ile konumalar yaplmal, bir salgnla mücadele edildii ve kurallara uyulmas halinde salgnn geçecei söylenmeli,
Özellikle çocuklar verecekleri tepkinin iddetini ayarlamakta zorlanabilecei için aile bireyleri ile kayg içeriini artrc paylamlar yapmaktan kaçnlmal,
Evde yal birey varsa onlar incitici sözler sarf edilmemeli, salgnn yalnzca yallar etkiledii gibi yanl ifadeler kullanlmamal çünkü salgndan gençler de ciddi düzeyde etkilenip hastanede tedavi görmek zorunda kalabiliyor.