Koronavirüse karşı akciğerlere ''terapi'' ile destek

AKCİĞERLERDE tutuluma yol açarak solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye sebep olan koronavirüsün zararlı etkilerini "solunum terapisi" ile atlatmak mümkün. Koronavirüs tedavisi sonrasında ya da testi pozitif çıkan bireylerin zorunlu karantina döneminin ardından uygulanacak nefes egzersizlerinin akciğeri temizlemeye yardımcı olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sezai Şahin, "Koronavirüs hastalarında akciğer kapasitesi yüzde 70'e inebiliyor. Solunum rehabilitasyonuyla bu esnekliği artırıyoruz" dedi. Ortalama 20 seans süren tedavi, SGK tarafından da karşılanıyor.

Haberler 11.12.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyay etkisi alan ve ölümlere sebep olan yeni tip koronavirüs en çok akcierleri etkiliyor. laç tedavisi ve zorunlu karantina süreci sonras yaplacak solunum egzersizleri de iyileme sürecine katk salyor. Salkl bir akcier için akcier esnekliinin çok önemli olduuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Sezai ahin, solunum terapisi hakknda önemli bilgiler paylat. Koronavirüs tedavisi sonras hastalarda fibrozis denilen akcier zarlarnda yapklk olutuunu anlatan Uzm. Dr. Sezai ahin, Bununla birlikte akcier kapasitesi yüzde 70e kadar azalabiliyor. Solunum rehabilitasyonuyla bu esneklii artrmaya yönelik tedavi uyguluyoruz diye konutu.

TERAP SONRASI ORGAN FONKSYONLARI NORMALE DÖNÜYOR

Terapi sonras hastalarda phtlama sorununun azaldn hatrlatan Uzm. Dr. Sezai ahin, unlar söyledi:

Koronavirüs en çok akcierleri etkiliyor. Dier belirtiler ve vücut arlar bir ekilde geçse de, akcierler etkilenince damarlarda kan phtlamalarna sebep oluyor. Akcierlerin etkilenmesi sonucunda da solunum kapasitesi ciddi oranda düüyor. Akcierlerin bazen tamamna yakn etkilenebiliyor. Tedavide öncelikle solunum rehabilitasyonu ile balayarak akcier sekresyonunu azaltmak, bunun sonucunda akcierin solunum kapasitesini artrmak amaçlanyor. Oksijenlenmesi artan hastalarda phtlama sorunlar da azalyor. Vücut oksijenlendii için de hastann erken dönemde yorgunluk sorunlar son buluyor. Organ fonksiyonlar ise normale dönüyor.

EVDE EGZERSZLE YAAM KALTES ARTAR, HASTALIK RSK AZALIR

Akcierin virüsten etkilendii durumlarda bu egzersizleri önerdiklerini belirten Uzm. Dr. ahin, Akcierde oluan sekresyonlar ancak rehabilitasyonla azaltabiliyoruz. Kiiyi kendi haline braktmzda tedavi daha uzun sürer. Bu tedavi ie ve aktif yaama dönmeyi erkene çeker. Ancak koronavirüs hastal sonucunda kiide akcier tutulumu olmadysa bu tedaviye gerek yok. Akcier tutulumu olan kiilerde biz mutlaka solunum rehabilitasyonu sonrasnda evde nefes egzersizlerini de öneriyoruz. Evde bu egzersizlere devam ederlerse yaam kaliteleri artar, hastala yakalanma riskleri azalr uyarsnda bulundu.

10 SEANS SONRASINDA YLEME BALIYOR

Solunum terapisinin SGK kapsamnda olduunu da hatrlatan ahin, Akcierde koronavirüs tutulumu olan kiiler bulunduklar yerlerdeki fizik tedavi kliniklerine bavurup solunum rehabilitasyonu alabilirler. Solunum rehabilitasyonuyla daha erken ie dönme ve yaama balanma hzlca gerçekleir. Ortalama 20 seans yeterli olur. Kii zaten 8-10 seanstan sonra kendisindeki enerjiyi de hissetmeye balar. Tedavi uyguladmz hastalarda sonuçlar çok iyiö deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git