Ylmaz YAA
DYARBAKIR-Dermatoloji Uzman Dr. Hülya Salam koronavirüs nedeniyle tetiklenen 7 cilt sorununu anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.
El Egzemas
Normalde günde ortalama 5-6 kez el ykarken, koronavirüs salgnyla beraber en az 15-20 kez, hatta daha fazla ve uzun sürelerde ykyoruz ellerimizi. Dezenfektan, su ve sabunun yaratt tahribat nedeniyle cilt daha fazla tahri oluyor; egzamaya yatkn kiilerde kuruluun yan sra ciltte çatlaklar ve kzarklklar geliiyor. Eller üzerinde oluan çatlaklar sonucu da cilt enfeksiyona açk hale geliyor. Ayrca birçoumuz uzun süreli eldiven kullanmak zorundayz. Ancak baz kiilerin özellikle lateks içeren eldivenlere kar alerjisi olabiliyor uyarsnda bulunan Dermatoloji Uzman Dr. Hülya Salam sözlerine öyle devam ediyor: Lateks,nadiren de olsa ciddi alerjik ok tablosuna bile yol açabiliyor. Dolaysyla lateks içermeyen eldivenler daha güvenlidir. Alerjik bünyeli kiilerin eldiven içine ayrca bez astar dikmeleri ya da içi pamuklu, d ykanabilir eldiven tercih etmeleri cilt salklar için önemli diyor.
Ellerinizi zeytinyal, gliserinli el sabunlaryla ykamaya özen gösterin.
Ellerinize her su dediinde el kremi sürmeyi alkanlk haline getirin.
Bulak ykarken ve temizlik yaparken içi pamuklu eldiven giymeyi unutmayn.
Market gibi su ve sabunun olmad d ortamlarda elleriniz dezenfektan veya kolonyayla temizledikten sonra el kremini tekrarlayn.
Seboreik egzema
Souk hava, nem kayb, maske kullanmndaki art, rüzgar, scak suyla yaplan uzun süreli banyolar; yüz bölgemizde kzarklk, kant ve pullanmayla karakterize; halk arasnda ya egzamas olarak bilinen seboreik dermatit ikayetini artyor. Bu tablo yüzün yan sra saçl deride ve gösün üst bölgesinde de çok sk ortaya çkyor.
Yüzünüzü cildinize uygun dermatolojik ürünlerle ykayp, hemen nemlendirin. Ar scak suyla ykanmayn.
Ar acl, baharatl besinler ve scak içecekler tüketmeyin.
Dermatolounuzun önerdii eczane ürünleri krem ve ampuanlarnza devam edin.
Dutan önce saçl derinize besleyici serum veya doal zeytinyayla maske yapn ve 30 dakika sonra saçlarnz ykayn.
Atopik egzama
Atopik egzama stresin yan sra sabunlar, deterjanlar ve cilde uygulanan parfüm ile kolonya gibi kimyasal maddelerle tetiklenen bir hastalk. Ciltte kuruluk, pullu yama tarznda lezyon ve youn kantyla seyrediyor. Vücudun farkl bölgelerinde ortaya çkabilen atopik egzamada kant nedeniyle ciltte yaralar oluabiliyor.
Ilk suyla du almay alkanlk haline getirin.
Özel dermakozmetik banyo jelleriyle ykann ve sonrasnda tüm vücudunuzu nemlendirin.
Hekiminizin önerdii ilaçlar uygulamaya devam edin. Kortizon içeren kremleri 10 günden fazla kullanmayn.
Rozasea (Gül hastal)
Gerek stres, gerekse maske kullanmndaki art, henüz snmayan souk havalar ve kuru ortamlar nedeniyle rozasea (gül hastal) yaknmalarnda da art görülüyor. Dermatoloji Uzman Dr. Hülya Salam iltihapl kzarklk, sivilce benzeri kabartlar, yüzeysel damar genilemeleri ve yanma ikayetlerine yol açan rozasea hastalnn genellikle yüzde ve burun çevresinde olusa da, vücudun dier bölgelerinde de görülebildiini belirtiyor.
Ilk suyla du aln, ardndan cildinizi nemlendirin.
Kafein ve scak su ciltteki kzarkl artryor. Bu nedenle scak çay ve kahve içmeyin.
çikolata ve ac baharatl besinlerden kaçnn.
Evinizde de dahil olmak üzere, düzenli olarak güne koruyucu krem kullann.
Akne
Stres, evde kalmaya bal olarak yeme alkanlklarnda deiiklik ve maske kullanm nedeniyle ciltteki ya bezeleri daha fazla çalyor. Bunun sonucunda da en bata yüz bölgesi olmak üzere vücudun pek çok yerinde akneler ortaya çkabiliyor.
Günlük hijyeninize dikkat edin, mümkünse her gün du aln.
Akneli ciltlere özel temizleme jeliyle yüzünüzü günde 2 kez ykayn.
Antibakteriyel krem ve jelleri yüzünüze günde 2 kez uygulayn.
Maske taklrken oluan nem ve havasz ortam ciltte yalanmay artryor. Maske takyorsanz, sk sk deitirin.
Diyet çok önemli: Bol bol su içilmeli ve yadan fakir beslenmelisiniz. Ar acl ve baharatl besinlerden kaçnn, çikolata tüketimini de kstlayn.
Vitiligo ve sedef
Vitiligo ve sedef gibi birçok dermatolojik hastalk stresle tetiklenebiliyor. Günein insan daha mutlu klan bir özellii olduu kesin. Dolaysyla evde kaldmz süreçte keyif aldmz uralarla zaman geçirmeli, bol bol su içmeli ve cildimizi düzenli nemlendirmeliyiz diyen Dermatoloji Uzman Dr. Hülya Salam bu tür basit koruma yöntemleriyle vitiligo ve sedef gibi cilt sorunlarn önleyebileceinizi belirtiyor.