Korunmanın 7 yolu

Ülkemizde hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen 3. kanser türü kalın bağırsak (kolon) kanseri. En önemli özelliği sinsi ve sessiz olması! Bu nedenle de, hastaların en az dörtte birine ilk tanı ileri aşamada konuluyor. Oysa kalın bağırsak kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, kolon kanserinden korunmanın 7 yolunu ve kritik önem taşıyan kolonoskopiyi anlattı, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Haberler 28.02.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaln barsak kanseri salksz beslenme ile dorudan ilikili. Özellikle ar yal yiyecekler, hayvansal ya tüketimi ve krmz et arlkl beslenme kaln barsak kanserine davetiye çkaryor. Salam-sucuk-sosis-pastrma gibi ilenmi ve katkl etten de kaçnmak gerekiyor. Sebze ve meyvenin yetersiz tüketimi sindirim sistemi saln olumsuz etkilediinden her gün yeterli ölçüde sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin. Bol lifli gda tüketmeye özen gösterin.

Sigara ve alkolden kaçnn

Alkol kullanmnn kolon ve rektum kanserinde arta yol açt 57 çalmada gösterilmi. Günde 50 gram ya da daha fazla alkol içenlerde kolon kanseri riski içmeyenlere göre 1.5 misli artyor. Alkolün yklmas sonras ortaya çkan, toksik bir kimyasal olan asetaldehid hem DNAya hem proteinlere zarar veriyor. Alkol ayrca toksik oksijen türevlerinin olumas yoluyla da DNAya hasar vererek kanseri tetikliyor. Alkolün bileiminde bulunabilecek nitrozamin, fenoller, hidrokarbonlar gibi kanserojen maddelerin etkisini de yabana atmamak gerekiyor. Sigara ve alkol birlikte kullanldnda kolon kanseri riski daha da artyor. çerdii nikotin ve dier toksik artklar ile sigara kolon tümörünün büyümesine ve kanlanmasnn artarak hücre çoalmasna yol açyor. Özellikle karacier ve yemek borusu kanseri sigarann alanna girmekle birlikte sigara metabolik artklar araclyla kolon kanserine hem zemin hazrlyor hem de kanserli kiilerde tümörün büyümesini ve metastaz yapmasn kolaylatryor.

Fazla kilolardan kurtulun

Fazla kilolarn salk düman olduu yaplan pek çok bilimsel çalma ile kantlanm durumda. Diyabetten kalp ve damar hastalklarna bir çok soruna yol açan ar kilo, kolon kanserine de zemin hazrlyor. Örnein 5 kiloluk bir art kolon kanseri riskini yüzde 5 artryor.

Düzenli egzersiz yapn

Modern çan insan salna verdii en büyük zararlardan biri olan hareketsizlik hzla yaygnlayor. Oysa her gün en az 45 dakika tempolu egzersiz ya da haftann en az üç günü en az 30 dakikalk düzenli yürüyü salkl bir yaam için olmazsa olmaz kurallardan. Düzenli egzersiz kolon kanserinden de korunmada büyük fayda salyor.

Tarama testlerini yaptrn

Kolonoskopi ve dkda gizli kan testini 50 yan üzerindeki herkes yaptrmal. Ailenizde kanser öyküsü varsa daha erken yata yaptrn. 1. derecede akrabanzda kanser olanlar var ise, hastann mevcut yandan 10 yl önce yaptrmaya özen gösterin. çünkü ailede 1. derecede yaknnzda kolon kanseri olmas kanser riskini 2-4 kat artryor.

Kalsiyum ve D vitaminine dikkat edin

Kalsiyum ve D vitamininin kolon kanserini önlemede etkinlii konusundaki çalmalar çelikili olmakla birlikte kalsiyumun barsaa toksik olan ikincil safra asitlerine balanarak onlar ortamdan uzaklatrd ve onlarn zararl etkisini önledii ileri sürülmekte. D vitamininin ise kanseri nasl önledii tam olarak bilinmiyor. Buna karn kansere yol açan inflamasyonu (yang) basklayarak ve hücre çoalmasn önleyerek anti-karsinojenik etki gösterdii kabul ediliyor. Bu nedenle kalsiyum ve D vitamininizin yeterli olmasna dikkat edin.

Stresten uzak durun

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Nurdan Tözün Günümüz koullarnda stresten kaçmak kolay m? Her ne kadar stresin kanseri tetiklemedeki rolü gösterilememise de youn ve sürekli stres baklk sistemini çökerterek hem enfeksiyonlara hem de kansere kar direncimizi azaltabilir. Ancak bunu ispat edecek geni çalmalara ihtiyaç var. Dier taraftan düzenli uyku da kanserden korunmada önemli rol oynuyor diyor.

Ana Sayfaya Git