Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahi Uzman Op. Dr. Bahadr Baykal, gün içinde burundan geçen hava miktarnn yaklak 10 bin litre olduunu anlatarak çocuk veya erikin hemen herkes zaman zaman burun tkankl sorunu yaayabilir. çou zaman burun tkankl ciddiye alnmaz ve geçici çözümlerle halledilmeye çallr. Halbuki kronik burun tkankl uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaam kalitesini düüren sorunlara neden olurken, uzun vadede ise kalp büyümesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilir. Souk algnl veya sinüzit gibi hastalklar geçici süreli burun tkankl oluturabilir ama bu durum sorun oluturmaz. Burun iç ksm erilii yani deviasyon ya da burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluan kronik burun tkankl ise uzun dönemde oksijen yetersizliine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akcierlerimize yeteri kadar temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksid deiimi etkilenir, kanmz dokulara eksik oksijen götürür ve zamanla dokularda hasar geliir. Kaliteli uyku uyuyamayan kiide yorgunluk ve konsantrasyon güçlüü geliir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritm bozukluu balar ve bir müddet sonra kalp büyür açklamasnda bulundu.
Az kuruluuna dikkat
Kronik burun tkankl olan hastalardaki en önemli belirtilerden birisinin de horlama ve kiinin sabah uyandnda aznda kuruluk hissi olumas olduunu anlatan Op. Dr. Baykal Burun iç ksm erilii genellikle travma sonras gelien burun orta bölmesinin erilii durumudur. Gebelikte anne karnnda bile, bebein dönme hareketleri esnasnda burun travmaya maruz kalabilir, doum srasnda ve çocukluk dönemindeki darbelerde deviasyon geliiminde rol oynar. Her deviasyon burun tkanklna yol açmaz. Toplumda burun eti olarak bilinen konka adn verdiimiz burun için yaplarn imesi de oldukça sk rastlanan kronik burun tkankl sebeplerindendir. Kadnlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaanan hormonal deiimlerde burun etlerinin imesine yol açar. Kronik burun tkanklnn sebepleri arasnda sürekli alerjiler de önemli bir yer tutmaktadr. Özellikle alerjik zemine sahip hastalarda gelien polip gibi yaplar burnu tamamen tkayabilir.
Tahri edilmi haline bakn
Burun tkankl burnu tahri eden her türlü maddeye kar gelien reaksiyon sonucu da oluabilir. En sk görüleni tütün dumandr. Baz hastalar baarl bir burun ameliyat geçirseler dahi sigara içmeye devam ettikleri sürece tam olarak rahatlayamazlar. Olaand sebeplerden birisi de gastroözofajeal reflü hastaldr ki tedavi de mutlaka mide asidinin genize kadar kaçmas önlenmelidir. Eer burun tkanklnn nedeni deviasyon ise tek çözüm ameliyattr. Kemik ve kkrdak erilii düzeltildii takdirde nefes sorunu düzelir. Artk oldukça konforlu ve rahat ekilde burun ameliyatlarn gerçekletirebiliyoruz. Sanrm burun ameliyatlarn korkulan bir operasyon olmakstan çkardk dedi.
Op. Dr. Baykal, sk tekrarlayan sinüzit ataklarnda ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihab kurutup sonrasnda deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemlerin de ameliyatla sona erdiini sözlerine ekledi.