Türk Gastroenteroloji Dernei Bakan Prof. Dr. Birol Özer, Dünya Hepatit Farkndalk Günü dolaysyla yapt yazl açklamada, dünya genelinde hastaln büyük oranda geç dönemde belirti vermesi ve hastalarn büyük çounluunun hastalklarnn farknda olmamalar nedeniyle ve hepatite dikkat çekmek amacyla 28 Temmuzun Dünya Hepatit Farkndalk Günü olarak belirlendiini aktard.
HBVnin, kronik hepatit, karacier sirozu ve karacier kanserine neden olduuna dikkati çeken Özer, Dünyada 2 milyar kiinin HBV ile karlat, 257 milyon kiinin de kronik olarak enfeksiyonu tad tahmin edilmektedir. Ülkemizde yaklak 3 milyon kiinin HBV ile enfekte olduu bilinmektedir ifadelerini kulland.
HBVnin, doumda anneden bebee, cerrahi müdahale, cinsel temas, açk yara ve kesiler, dövme, piercing, kan ve kan ürünleri ile bulatn belirten Özer, unlar kaydetti: Hastalktan korunmada temel faktör alanmadr. A ya da doal yolla baklk salananlarda hastalk bula söz konusu deildir. Ülkemizde de etkili alama programlar sayesinde genç yetikin ya grubunda hastalk oldukça seyrektir. Eer kii al deil ve virüsle karlama riski yüksek grupta ise 1-2 ylda bir taranmaldr. Belirtisiz de seyredebilen bu hastalkta tan, kanda HBsAg denilen antijen testinin pozitif saptanmasyla konur. Eer hastalk 6 aydan daha uzun süredir devam ediyor ise kronik hepatit olarak adlandrlr. Kanda virüsün çoalmasn gösteren HBV DNA testi pozitif ve karacierde hasarlanma var ise ilaçla tedavi gerekir.
Özer, HBV tedavisi için oldukça etkili tablet eklinde ilaçlarn mevcut olduunu, tedavi edilmeyen kronik hepatit B hastalarnda zaman içinde karacier sirozu, karacier yetmezlii ve karacier kanseri geliebileceini vurgulad.
HCV çN SON DERECE ETKL TABLET EKLNDE LAç TEDAVS MEVCUT
Hepatit C virüsünün de (HCV) HBV gibi kan ve kan ürünleriyle bulatna deinen Özer, Hastalarn sadece yüzde 15e yakn bir grubu kendiliinden iyileirken geri kalan ilaçla tedavi edilmez ise kronik hepatit, karacier sirozu ve kanserine ilerler. Kanda Anti-HCV pozitiflii virüsle karlamann göstergesidir. Hastaln var olduunu söylemek için HCV RNA dediimiz virüsün çoalma hzn gösteren testin pozitif olmas gerekir bilgisini verdi.
Özer, HCVnin tedavisine ilikin ise, Günümüzde HCV için son derece etkili tablet eklinde ilaç tedavisi mevcuttur. Dört ile 8 haftalk tedavi ile HCV RNA testi kalc olarak negatifleen hastalarda ayn virüsün tekrarlamas söz konusu deildir. Hastaln olmas için yeniden virüsle karlama gereklidir. Hastal geçirenlerde HBVde olduu gibi doal baklk geliimi olmaz. Etki tedaviler sayesinde hastalk görülme oran oldukça azalmtr. HCVden korunmada gelitirilmi bir a yoktur. Kronik hepatit ya da sirozu olan hastalarn karacier kanseri açsndan düzenli aralklarla ultrasonografi ile taranmas erken tan açsndan çok önemli açklamasn yapt.
Prof. Dr. Özer, HBVden korunmada ann en etkili yöntem olduuna iaret ederek, HCV için a olmadndan riskli temaslarn azaltlmas, üpheli durumlarda da hemen test yaplarak tespit edilmesi ve etkili tedaviyle virüsün yok edilmesi gerektiini sözlerine ekledi.