Kronik kalp hastalarına "tedavinizi aksatmayın" uyarısı

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) sürecinde kronik kalp hastalarına tedavilerini aksatmamaları uyarısında bulundu.

Haberler 11.05.2020 - 23:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TKD Bakan Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, yapt yazl açklamada, kronik kalp damar rahatszlklarnn, koroner kalp hastalklar, beyin-damar hastalklar, hipertansiyon, periferik arter hastal, kalp yetersizlii, romatizmal kalp hastalklar, doutan kalp hastalklar ve kalp kas hastalklarndan olutuunu belirtti.

Erikin nüfusun yüzde 31inin hipertansiyon hastas olduunu, yan ilerlemesiyle hipertansiyon görülme orannn arttn aktaran Erol, kronik kalp hastalarnn her dönem olduu gibi Kovid-19 salgn döneminde de ilaçlarn düzenli almas ve diyet uygulamas gerektiini belirtti.

Erol, Kovid-19a yakalanma açsndan herkesin ayn riske sahip olduuna deinerek, kalp hastalarn farkl klan noktalar öyle açklad:

Kalp-damar hastalarnda hastalk çok daha ar seyrediyor, youn bakm ihtiyac daha fazla oluyor, maalesef ölüm oranlar da zeminde kronik kalp hastal olanlarda normal kiilere göre oldukça daha yüksek. O nedenle kronik kalp damar hastal, hipertansiyon, eker hastal gibi hastalklar olan kiilerin hastala yakalanmamak için çok daha dikkatli olmalar gerekir.

HASTALIK KAPARIM KORKUSUYLA HASTANEYE BAVURMADIKLARINI GÖZLEMLYORUZ

Bu dönemde kronik kalp hastalarnn basit ikayetler, ilaç yazdrmak, tansiyon ölçtürmek veya rutin kontroller için hastaneye gitmesini, sokaa çkma, temas ve koronavirüs kapma riskinden korunmak için istemediklerini ifade eden Erol, kronik hastalarn ilaç raporlar uzatld için hastaneye gitmeden ilaçlarn alabildiini hatrlatt.

Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, basit ikayetlerde öncelikle telefonla veya telekonferansla hekime ulalmas, uzaktan halledilebilecek bir durumsa hastaneye gidilmeden çözülmesini önerdiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Hastann klinik durumunda ciddi bir deiiklik oldu ise veya kalp krizi gibi acil bir durum üphesi varsa tedavi çok hayati önem tadndan Kovid-19 korkusuyla hastaneye gelmeme veya gecikme de olmamaldr. Hastada ani balayan, 5 dakikay geçen göüste iddetli sktrc veya yrtlr tarzda göüs ars, ani gelien nefes darl, morarma, düz yatamama, ani gelien uur bulankl, ellerde kollarda kuvvet kayb gibi durumlarda hiç beklenmeden 112 Acil çar Merkezi aranarak süratli bir ekilde hastaneye transferi salanmaldr. Maalesef Kovid-19 döneminde kalp krizi hastalarnn hastalk kaparm korkusu ile hastaneye bavurmadklar veya çok geç bavurduklarn gözlemliyoruz.

Kronik kalp hastalarnn düzenli olarak ilaç almak ve diyet uygulanmak zorunda olduunun altn çizen Erol, u önerileri sralad:

Kronik kalp hastalarnn tedavilerini aksatmalar onlarn kliniini bozabilir, hastalk tekrar alevlenip, iddetlenebilir, tekrar hastaneye yatlar gerekebilir. O nedenle kronik kalp hastal olan hastalar evlerinde mevcut ilaçlarn düzenli almaya devam etmeli, verilen diyetlerini de asla aksatmamaldrlar. Mümkün olduunca ev içinde egzersizler yaplmal, kilo alnmamasna da dikkat edilmelidir.

Ana Sayfaya Git