Kur fırsatçıları iş başında

İthal ilaç firmaları, kurdaki artışı fırsata çevirmek için harekete geçti. Piyasaya ilaç arzını kesen firmalar nedeniyle vatandaş mağdur oldu. Eczaneler hastaya muadili olan ilaçları veriyor.

Haberler 26.05.2018 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Ylbanda laç ve Eczaclk Kurumunun zam yaplaca açklamalar üzerine daha fazla kr etmek için piyasaya ilaç vermeyen, ardndan da stokladklar ilaçlara yüzde 15 zam gelince yeniden arz hzlandran frsatç ilaç firmalar, bu kez de rekor kran dövizi bahane gösterip piyasaya ilac kst. Reçetede yazan ve muadili olmayan orijinal ilac bulmak için ezcane eczane dolaan vatanda ise madur oldu.

THAL LAç STOKTA BEKLYOR

Türk Eczaclar Birlii Bakan Erdoan çolak, kurdaki yükseli devam ettii takdirde ilaçta skntnn kaçnlmaz olduunu söyledi. Türkiye laç Endüstrisi verenler Sendikas Bakan Nezih Barut ise, Kurun geldii seviye ilaç sektörünü çok zorluyor. thal ilaçlarn piyasada bulunamayaca dönem balad. Türkiyede satlan ilaçlarn halen yüzde 55i ithal ifadelerini kulland. Anadolu Eczaclar ve Depocular Dernei Bakan Onur Tokel ise, laçta referans fiyat 2.39. Hal böyleyken ilaç firmalarnn 2.39luk kurla 5.70lik euroya yetimeleri mümkün deil. Dolaysyla ya ülkeye ilaç getirmiyorlar ya da ellerindekini bekletiyorlar. u an piyasada kanser ilac da yok 10 liralk ar kesici de diye konutu.

MUADLN VERYORUZ

Eczaclar ise talep etmelerine ramen depodan ilaç gelmediinden ikyetçi. Reçetede yazan orjinal ilaç varsa veriyoruz ama yoksa hastaya muadili olan yerli ilaçlar veriyoruz. Kur ne zaman yükselse ayn durumu yayoruz diyen eczaclar, günah keçisi ilan edildiklerini, hastaya durumu anlatamadklarn ve sürekli eczanelerde gergin anlar yaadklarn belirtiyorlar.

Ana Sayfaya Git