DYARBAKIR-Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Kurban Bayram öncesi vatandalara uyarlarda bulundu. Kurban Bayramnda, kesilecek hayvanlarn veteriner kontrolünden geçmi olmasna özellikle baklmas gerektiini hatrlatan Aktepe, kontrolden geçmeyen hayvanlardan arbon dahil olmak üzere, tüberküloz, tenya gibi hastalklarn insanlara geçebileceine dikkat çekti. Aktepe, hayvanlarn kesildikten sonra hemen evde taze olarak tüketilmemesi gerektiini söyleyerek, Bu konuya çok dikkat etmek gerekir, çünkü ölüm katl dediimiz bir konu var hayvanlarda, bir 24 saat kadar hayvan etlerini dinlendirmek gereklidir. Dinlendirmediimiz etleri tüketirsek, insanlarda karn ars, ikinlik ve hazmszlk gibi problemler ortaya çkabilir. 24 saat çok geliyorsa da sabah kesilen etleri, en aznda akama kadar bekletip, küçük bir parça tüketmek, minik parçalara ayrmak ya da kyma olarak tüketmek bir parça daha rahatlatabilir diye konutu.
KURBANDA ETN YANINDA BOL RENKL SALATA TÜKETN
Diyetisyen Aktepe, etin yumurtadan sonra en iyi protein kayna olduunu hatrlatarak ayn zamanda demir, magnezyum, çinko, fosfor, B1, B6, B12 ve A vitamini açsndan da son derece zengin olduunu belirtti. Etlerin uygun saklama koullarna göre eksi 18 derecede 4 ila 6 ay, art 4 derecede de bir iki hafta saklanabileceini ifade eden Aktepe, Eer etimizi dondurduysak, buzdolabnda yani art 4 derece de çözündürüp darda çözündürmeden, daha sonradan hepsini tüketmek gerekiyor. Biraz tükettik, bir kaç gün sonra kalann tüketelim ya da tekrar buzlua atmann yaplmamas gereklidir dedi. Hayvan etlerinde bulunmayan tek vitaminin C olduuna dikkat çeken Aktepe, etlerde C vitamini olmad için yannda mutlaka, sebze yemei ve çok bol renkli bir salata tüketmenin faydal olacan vurgulad.
KÖMÜRLEM ETLERDE KANSEROJEN ETKS ARTIYOR
Aktepe kurban etlerini çok yal bir ekilde tüketmememiz gerektiini anmsatarak, etleri piirme tekniklerine dikkat edilmesini önerdi. Aktepe, Bunun dnda piirme teknikleri çok önemli, kzartmalar ya da kavurmalar deil, frnda olabilir halayabiliriz ya da yasz zgara yapabiliriz. çünkü etlerin sfr yal desek bile, göremediimiz yüzde 20 ya var. Eer ekstradan kzartyorsak ya da içine biraz daha ya ekliyorsak o zaman doymu ya orann biraz daha artryoruz ve kolesterolümüzün yükselmesini salyoruz. Kurban bayramnda bizlerde etlerin bir ksm mangal yaplr. Bayram boyunca her yer mangal ateiyle dolup dumanlar çkacak, ite buna çok dikkat etmek gerekir. Bir kere mangal yaktmzda aradaki mesafenin 15 hatta 20 santimetre olmas gerekir. Eer bu seviyeyi korumuyorsak ya da çok fazla piiriyorsak, yani kömürletirmeye baladysak ki bazen görüyoruz, çok iyi pimi kömürlemeye yakn et istiyorlar. te o zaman kanserojen etkisini artrm oluyoruz. Eer çok iyi de piirmiyorsak bir takm hastalklar bize bulaabiliyor. O yüzden kvamnda pimeli çünkü B1 ve B6 vitaminlerini de almak için ideal seviyede pimi olmasna özen göstermeliyiz diye konutu.
BAYRAMDA TATLI YERNE MEYVE TÜKETN
Aktepe, bayram boyunca her öün et tüketilmemesi gerektiini söyleyerek, unlar kaydetti:
Bayram boyunca hem öle yemeinde, hem de akam yemeinde et tüketmek yerine en azndan bir öünde et grubu tüketip, akam yemeinde de ya kurubaklagil olabilir ya da sebze yemei olabilir, ya da eti çok tükettiysek akam yemeini bir kase yourt ve salatayla da geçitirebiliriz. Scak havalar balad, su tüketme oran çok önemli, biraz yürüyü yapp, içtiimiz su miktarna da dikkat ediyorsak kilo almamznda önüne geçmi oluruz. Kilonuzu 30 ile çarpn içmeniz gereken su miktarn bulmu olursunuz. Kurban bayramnda tatlya çok dikkat etmek gerekli, bu bayramda çok youn bir ekilde et tüketimi olaca ve çok fazla kalori alnaca için en azndan bu bayramda taze meyvelerle ya da sade dondurmayla tatl grubunu tamamlayabiliriz.