Kusmaya gebe kalmayın

Her kadın için mutluluk kaynağı olan gebelik, bazı anne adaylarını fizyolojik olarak zorluyor. Hamilelerin en büyük sorunları arasında bulantı ve kusma olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Ertuğrul, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberler 05.01.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik boyunca ruhsal olduu kadar belirgin fizyolojik deiiklikler de meydana gelir. Bunlarn çou anne ve bebei için avantaj salayabilir. Fakat fizyolojik deiiklikler, baz anne adaylarnn hayatn kabusa da çevirebilir. Önemli olan gebelikte geliebilecek mide sorunlar ile nasl ba edileceidir. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. brahim Erturul, hamilelere u tavsiyelerde bulundu;

GENETK FAKTÖRLER ÖNEML

Bulant ve kusma spesifik bir hastalk olmad halde gebelikte çok sk karlalan bir problemdir. Gebeliin ilk üç aynda bulant ve kusma görülme oran yüzde 50 ila 90 arasndadr. Bu ikayetler genellikle son regl döneminden 5-6 hafta sonra balar. 8.-12. haftada zirveye ular ve daha sonra giderek iddetini kaybeder. Hastalarn yüzde 90 gebeliinin ilk üç ayndadr. Gebeliin ilerlemesiyle genellikle 14. haftadan sonra bulant ve kusma çou zaman hafifleyerek kaybolmakta ve tedaviye gerek kalmamaktadr. Ancak bu ikayetlerin sindirim sistemine ait bir organik hastala bal olabilecei akldan çkarlmamaldr. Gebelik srasnda büyüyen rahmin oluturduu mekanik etkiye ve hormon düzeylerinde oluan deiikliklere bal olarak sindirim sistemi fonksiyonlarnda çeitli etkileimler görülebilir. Dolaysyla mide ve barsak hareketlerinde mekanik olarak kstlama olmaktadr. Östrojen seviyelerindeki deiiklikler, genetik ve çevresel faktörler de bu sorunda önemli bir rol oynar. Örnein ikizinde, kz kardeinde veya annesinde gebelik bulant ve kusmas olan hamilelerde daha sk görülür.

KÜçÜK DEKLKLER SORUNU çÖZER

Gebelikte hastaneye yat gerektirecek kadar dirençli bulant kusma olmas durumuna tbbi olarak Hiperemezis gravidarum denmektedir. Bu durum her 1000 gebelikten yaklak 3-10 gebede görüldüü tahmin edilmektedir. Bu dirençli bulant kusma durumlarnda tedaviye balarken öncelikle vücudun sv elektrolit dengesinin yerine konulmas ve sv kaybnn düzeltilmesi gerekir. Bunun için hastaya damar yolu açlarak serum verilir. Azdan yemek alm bir müddet kesilerek sindirim sistemi istirahate alnmaldr. Hastalarn çou bu tedavi ile toparlar. Daha sonra yadan kstl hafif bir diyetle yava yava azdan beslenmeye balanr. Gastroözofageal reflü de genellikle gebelerin yüzde 60-70inde görülen bir problemdir. Bu durumun gelitii gebelerin çounda semptomatik reflü gebeliin erken dönemlerinde balamakta, son aylara doru belirginlemekte ve doumdan hemen sonra da kaybolmaktadr. Gebelikte reflü tedavisinde alnacak önlemler unlar;

Yatak ba yükseltilmeli,

Karn basncn arttracak öne eilme gibi hareketlerden kaçnlmal,

Az ve sk aralklarla yemek yenmeli,

Yatmadan iki saat önce su dnda herhangi bir ey tüketilmemeli,

Sigaradan kesinlikle uzak durulmal.

Gebelikte proton pompa inhibitörü kullanm konusunda az tecrübe mevcuttur, ancak olaslkla güvenilirdir. Bu ilaçlar dirençli semptomlar olan veya komplike reflüsü olan gebelerde kullanlmaldr.

BESLENMENZE DKKAT EDN

Mide ülseri toplumda sk görülen bir hastalk olarak bilinmesine karn gebelerde ikayetler belirgin olabilmektedir. Midede ar, açlkta ar iddetinin artmas, gece ar ile uyanma ve bir eyler attrnca arnn azalmas gibi bulgular mide ülserini düündürmelidir. Bilinen mide ülseri öyküsü olmayan ve ilk defa gebelikte bu ikayetleri ortaya çkm hastalara öncelikle baz önlemler anlatlmaldr. Ar yal gdalardan uzak durmak, düzenli ve az yemek yemek, ikayetleri arttran yiyeceklerden uzak durmak, sigara, alkol, kafein içeren içecekleri tüketmemek gibi. lk basamak olarak sukralfat, antiasitler tercih edilmelidir. Bu tedaviye cevap vermeyen dirençli hastalara H2 reseptör antagonistleri veya proton pompa inhibitörleri (mide asit salgsn azaltan ilaçlar) verilebilir. Yine de ikayetleri geçmeyen bu tedavilere cevap vermeyen gebe hastalara üst endoskopi yaplabilir. Tedavilere dirençli hastalarda gerektii takdirde endoskopik ilem gebelikte güvenle uygulanabilecek bir tan metodudur.

Ana Sayfaya Git