Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı da olan Ünüsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerin iyi bir besin kaynağı olan balı, her dönem çocuklarına tükettirmeye çalıştığını söyledi.
Fakat bunun doğru bir davranış olmadığını, balın çocuklarda belli yaştan sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Ünüsan, şöyle devam etti:
Bal, Clostridium Botulinum sporlarını içermesi nedeniyle, bir besin zehirlenmesi çeşidi olan botulizm riski taşır. Süt çocuklarında mide asit düzeyi düşük olduğundan bu sporları yıkımlayamaz ve toksin oluşumu gelişir. Özellikle 1 yaş ve 6 aydan küçük bebeklerde gelişir. Bu nedenle bu yaştaki çocuklara kesinlikle bal verilmemelidir. Botulizm olan çocukta kabızlığı izleyen belirgin kas güçsüzlüğü, zayıf sesle ağlama, emme, yutma ve solunum güçlüğü ile giderek başını tutamama görülür. Belirtiler varsa hemen hastaneye başvurulmalıdır. Eğer erken tedavi edilmezse, ölüme kadar gidebilir.
- Diğer hastalıklardan ayırt edilmesi zordur
Ünüsan, zehirlenmenin klinik belirtilerinin tek başına teşhis edilebilmesine rağmen, diğer hastalıklardan ayırt edilmesinin zor olduğuna işaret etti.
En etkili yolun, hastanın serumunda, dışkısında veya hasta tarafından tüketilen gıdada toksin varlığını kanıtlamak olduğunu ifade eden Ünüsan, şunları kaydetti:
Hastalık, bebekte botulizmi botulinal toksininin kanıtlanması ve bebek dışkısında organizmanın bulunması ile teşhis edilir. Anneler emziği bala batırıp çocuğa veriyor veya mama yaptığında, çocuğun yemesini kolaylaştırması için mamanın içine bal katıyor. Bunlar kesinlikle yapılmaması gereken davranışlar. Bal bebekler için sakıncalı bir besin. Bu nedenle aileler çocuklarına 1 yaşından sonra bal yedirmeye başlamalıdır.
Bal alırken çok dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Ünüsan, mutlaka kalite belgelerine bakılması gerektiğini vurguladı.