Maskeler fora artık!

Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı.

Haberler 03.03.2022 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Salk Bakan Fahrettin Koca, Kovid-19la mücadele kapsamnda uygulanan maske takma zorunluluunun açk havada kaldrldn, kapal ortamlarda ise mesafe kuralna göre uygulanacan bildirdi.

Koca, Bakanln Bilkent Yerlekesinde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantsnn ardndan basn mensuplarna açklama yapt, sorular yantlad.

Bugünkü toplantnn duygu bakmndan son derece pozitif olduunu belirten Koca, çünkü bugün, srarlarn sabrlar snad konularda, size nihayet beklediiniz haberleri vereceim. Bugün kstlamalardan çok onlarn yerini almaya balayan serbestlikten söz edeceim. dedi.

Koca, salgnla geçen iki yl boyunca kstlama srarnda bulunduunu hatrlatarak bugün ise her eyi gözden geçirmenin zamannn geldiini söyledi.

Türkiyenin Kovid-19 salgnnn ciddiyetini ilk kavrayan ülkelerden olduunu vurgulayan Koca öyle konutu:

Bütün mücadelemiz ayn ciddiyet içinde devam etti. Koronavirüs Bilim Kurulumuz, tpk bugün olduu gibi, gelimeleri sürekli mercek altnda tuttu ve öneriler gelitirdi. Tedbirleri ele alan, salgnla nasl mücadele edeceimizi tanmlayan, tedavi rehberlerini hazrlayarak güncel gelimelere göre sürekli güncelleyen Bilim Kurulu, çalmaktan iftihar ettiim bir kuruldur. Dünya Salk Örgütü, küresel bir salgnla kar karya olunduunu henüz ilan etmeden her türlü tedbiri planlayan bu kuruldur. ahsm ve sizler adna Bilim Kurulunun bütün üyelerine bir kez daha teekkür ediyorum.

- Dünyada belki de en hzl hareket eden ülkelerden biri olduk

Fahrettin Koca, salgn sürecinde gerekli tedbirlere erkenden balandn ifade ederek Tüm dünyada belki de en hzl hareket eden ülkelerden biri olduk. Bu açdan bakldnda salgn hastaln vaka saylarna kyasla en az etkiledii ülkeler arasndayz. dedi.

Türkiyede u anda salgnn toplumsal hayat eskisine oranla çok daha az etkilediinin altn çizen Koca, bu baar için bilim insanlarna, salk çalanlarna, kolluk kuvvetlerine, ilgili bakanlklarn personeli ile kurallara uymada, kstlamalara sabretmede büyük kararllk gösteren millete teekkür etti.

Bakan Koca, Kovid-19 tedbirlerine Türkiyeden daha sonra balayan ülkelerin kstlamalardan büyük oranda vazgeçtiine iaret ederek, Bildiiniz gibi, ülkemizde de baz kstlamalar kalkmt. Salgnn biteceine dair somut iaretler gördüümüzde toplumsal hayat basklayan artlar normalletirecek admlar attk. Karantina ve izolasyon süreleri, tarama testleri, temasllk durumu gibi birçok uygulamada deiiklie gittik. Bizi normallemeye götüren bu admlarn isabetli olduunu görüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Gelinen noktada Kovid-19la mücadelenin bundan böyle özellikle ayla verileceini ifade eden Koca, ayrca virüse kar kullanlan ilacn 65 ya üzerindekilere ve bakl basklanm kiilere datlmasna balandn anmsatt.

- Alnan kararlar

Koca, 2 yllk srarl ve planl mücadelenin ardndan salgnla mücadelede baz serbestliklerin uygulanacan bildirerek tedbirlerin gevetilmesini baz bilim insanlarnn erken bulduunu, birçok bilim insannn ise bu süreci desteklediini dile getirdi.

Bakan Koca, alnan kararlar öyle açklad:

Artk açk havada maske kullanmak zorunda deiliz. Kapal ortamlarda havalandrma yeterliyse ve mesafe kuralna uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artk art deil. Yeni dönemde HES kodu uygulamas kaldrld. Hiçbir kurum ya da kurulua girite HES kodu kontrolü yaplmayacak. Hastalk belirtisi olmayan kiilerden test istenmeyecek. Okullarda, iki vaka çkmas halinde snfn kapatlmas eklindeki uygulamaya artk gerek görülmemektedir. Pozitif çkan örencinin izole edilmesi yeterli bulunacak ve eitim devam edecektir.

Salgnn düüe geçmesinden dolay alnan kararlar ile ihtiyaç duyulan psikolojik rehabilitasyonun salanmasnn da amaçlandn belirten Koca, Bu kararlar konusunda farkl deerlendirmeler yaplmas mümkündür. Bizimse Bakanlk olarak hepimiz adna en iyisini yapmay, en doru karar vermeyi amaçladmzdan kimsenin kukusu olmayacaktr. dedi.

Ana Sayfaya Git