Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Abut Kebudi, Meme kanseri görülme skl yala beraber artmaktadr. Olgularn ü menopoz sonras dönemdedir. Böylesine önemli ve sk görülen bir hastalkla mücadelede amaç, bu hastaln görülme skln azaltmaya çalmak ve bu hastaln gelitii olgularda da hastal mümkün olduu kadar erken evrede yakalamaktr.
Bu amac gerçekletirmek için, bu hastala yakalanma açsndan risk faktörleri üzerinde çallmaktadr. Meme kanserlerinin ancak % 5- 10u genetik yapdan kaynaklanmaktadr. Bu konuda belirlenmi baz genler vardr ve çalmalar giderek ilerlemektedir. Özellikle birinci derecede yaknlarnda meme veya yumurtalk kanseri olanlarda bu testlerin yaplmasnda riski belirlemek açsndan yarar vardr dedi.
MEME KANSER
Meme kanseri gelimesi açsnda riskli kiiler çeitli çalmalarla belirlenmeye çallmaktadr. Bu konuda kiinin ya, aile geçmii, daha önceden meme biyopsisi yaplm olup olmad, yaplmsa riskli olabilecek patolojilerin saptanm olmas, ilk adet ya, menopoza girdii ya, ilk canl doumu yapt ya, rk gibi verilerden hareketle kiide 5 yllk ve ömür boyu meme kanseri gelitirme riski tahmin edilebilmektedir.
Ayrca meme kanseri kilolu (özellikle menopoz sonras) kiilerde daha çok, spor yapan kiilerde de daha az sklkta görülmektedir.
KLOYLA LGL M?
Prof. Dr. Abut Kebudi, Genetik yapmz deitiremesek de, yaam biçimimizi düzenleyerek genel olarak kanserden korunmak veya riski azaltmak mümkündür. Bu noktada düzenli spor yapmak, stresle baa çkabilmek, beslenmemize dikkat etmek, sigara içmemek gibi önlemler önemlidir.
Meme kanserinin bat toplumlarnda neredeyse 7 kadnda bir görülüyor olmas, erken tannn önemini arttrmaktadr. Erken tan ile hastalktan büyük ölçüde kurtulmak veya az zarar görmek mümkündür. Ayrca erken tan konulduunda uygulanacak tedaviler (cerrahi ve onkolojik ek tedaviler) de daha snrl olmakta ve daha iyi kozmetik sonuçlar söz konusu olmaktadr açklamasn yapt.
TE O TAVSYELER
Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Abut Kebudi önemli tavsiyelerde bulundu.
Her kadn 20 yandan itibaren ayda bir (ömür boyu)kendi kendine meme muayenesi yapmaldr.
20- 40 ya aras üç ylda bir (hiç ikayeti olmasa da!) meme hastalklar konusunda deneyimli bir cerraha muayeneye gitmelidir.
40 yandan itibaren ylda bir (ömür boyu) meme hastalklar konusunda deneyimli bir cerraha muayeneye gitmelidir.
40- 49 ya arasnda kii riskli bir durumda deilse iki ylda bir, riskli ise ylda bir mamografi çektirmelidir.
50 yandan itibaren ise, ylda bir (baz görülere göre hastann risk durumuna göre 2 ylda bir) mamografi çektirilmelidir.
Bilinçli davranarak meme kanserine yakalanma ansmz azaltmak veya bu hastalktan gelecek zarar en az tedavi ile azaltmak mümkün olabilmektedir.