Bir organı düzeltmek için kullanılan ilaçların başka organlara verdiği zararlar aşikar işinin uzmanlarınca her daim açıklanmakta. Mide rahatsızlıkları için kullanılan çoğu mide ilaçlarının böbreklere verdiği zararı uzmanlar bakın nasıl açıkladı
ABDde yapılan bir araştırma mide yanmasını gidermek için geliştirilen ilaçların uzun süreli kullanılmasının böbreklere zarar verdiğini ortaya koydu. Bilim insanları mide asidi pompalanmasını durduran ilaçların (PPI) yalnızca tıbben gerektiğinde ve kısa süreli kullanılmasını tavsiye etti. Amerikan Nefroloji Toplumu isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre 5 yıl boyunca bu tür ilaçları kullananların kronik böbrek hastalığına yakalanma riskleri yüzde 28 ve böbrek rahatsızlığı yaşama olasılıkları da yüzde 96 oranında artıyor. Araştırma ABDde mide asidi pompalanmasını durduran ilaçları kullanan 170 bin kişinin yanı sıra alternatif ilaçlar kullanan 20 bin kişi üzerinde yürütüldü. Bu ilaçlar midede oluşan asidi bastırmak için ya da mide yanması ve ülser gibi rahatsızlıklara karşı kullanılıyor.
GEREĞİNDEN UZUN KULLANILIYOR
ABDde VA Saint Louis Sağlık Sisteminde çalışan ve araştırmayı yürüten Dr. Ziyad Al-Aly Sonuçlar PPI ilaçlarını sadece tıbbi gereklilik olduğunda ve kısa süreli kullanmanın önemini gösterdi dedi. Al-Aly Pek çok hasta PPI ilaçlarına tıbbi bir nedenle başlıyor ancak gerektiğinden çok daha uzun süre kullanıyor diye ekledi.Mide, on iki parmak bağırsağı ile yemek borusu arasında kalan torba şekline benzeyen sindirim sistemi organımızdır. Doğumla birlikte kişinin midesi gelişmekte ve erişkin dönemle birlikte de yapı ve görev bakımından tam olarak olgunlaşmaktadır. Rahatlıkla 1,5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.
Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyelin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1,5 saati bulmaktadır.
MİDE NASIL çALIŞIR?
Midemizin çalışma sistemi oldukça karışık ve birden fazla kimyasal reaksiyonla desteklenmiştir.
Mideye kadar gelen besinler, burada mide özsuyu salgısı ile mide kısmında eritilerek boza kıvamı olarak adlandıracağımız bir kıvama gelirler. Mide bu yoğun kimüs içersinden bazı besinleri emer ve emilemeyen besinleri ise kasılma hareketleriyle bağırsağa iter. Mide bezlerinin çalışmasını ve salgıların azalıp çoğalmasını etkileyen bazı faktörler vardır. Kişide oluşacak sinirlilik halleri bu salgıyı arttırır ancak endişe gibi durumlar ise salgıyı azaltmaktadır.MİDE AĞRISI NEDİR?
Yemek yedikten sonra yemeden önce( aç iken genelde) sol kaburgamızın hemen altında karına bazen de sırta doğru vuran ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrıların tanımı oldukça zordur zira yanmayla karışık tuhaf bir his bu ağrılara eşlik etmektedir. Sinirsel hazımsızlık, Safra taşı, Ülser, Mide kanseri, Gastrit ve kolit hastalıklarının habercisidir. Eğer ağrılarınız 12 gün devamlı surette seyir ediyor ise, uzman doktorlara başvurmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.
MİDE AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?
-Günlük yaşamın getirdiği stres
-Herhangi bir besin maddesine karşı alerjik bir durum
-Kişinin fark etmediği mide ile ilgili bir hastalık
-Hormonsal faktörler
-Psikolojik nedenler
-çevresel faktörler
-çok ve yersiz yeme içme alışkanlıkları,
-Ağır yiyecekler tüketme,
-Uzun süreli aç kalma,
-Kişinin alerji duyduğu yiyeceği tüketmesi,
-Stres gibi psikolojik sebepler,
-Alkol ve sigaranın fazlaca tüketilmesi,
-Aşırı baharatlı yiyecekler tüketme,
-Safra taşı hastalığı,
-Ülser, gastrit, kolit ve mide kanseri gibi hastalıklar mide ağrılarına sebebiyet verebilmektedir.