Helicobacter pylori bakterisinin, midenin iç cidarnda yaparak orada çoalan bir bakteri olduunu belirten Gastroenteroloji Uzman Dr. Mehmet Alpua, Midenin cildindeki koruyucu tabakann altna saklanarak, mide asidinden korunarak burada çoalma imkan bulur. Yeterince çoald zaman bu koruyucu tabakann bozulmasna ve sonuçta gastrit ve ülserlere neden olur ve hastalk kronikleir. Uzun yllar içinde mide cildinin incelmesi ve kanser öncüsü bulgulara neden olur. Daha uzun zaman geçtikten sonrada hala tan konup tedavi edilmez ise mide kanserine neden olabilir dedi. Mide bakterisinin ekmek gibi elle dokunulan gdalar dahil herhangi bir sebeple yutulmas ile baladn vurgulayan Alpua, öyle konutu:
KANSERE YOL AçABLR
Bu dönem herhangi bir belirti olmadan da geçirilecei gibi, midede yanma, ar, mide bulants, geirme, gaz ve ikinlikle de kendini gösterebilir. Ancak hastann ikayeti olsa da olmasa da bakteri ile enfekte kiilerin hemen hepsinde histolojik olarak bakldnda gastritin gelitii görülür. Tabii bu ancak mideden endoskopi ile alnan biyopsi örneklerinde saptanabilir. Bakterinin mide kanserleri ile çok yakndan bir balants olduu uzun süredir bilinmektedir. Helikobakter pylori bakterisinin bulac olduunu ifade eden Dr. Mehmet Alpua, bunun tespit edildii hastalarn büyük bölümünde enfeksiyonun yok edilmesi ile ikayetlerin önemli ölçüde ortadan kalktn belirtti. Mide mikrobunun tedavi edilmesi ile uzun vadede mide kanserinden de korunmu olunacann altn çizen Dr. Alpua, öyle konutu:
Bu yüzden hafif de olsa uzun süren mide ikayetleri olan kiilerin muhakkak bir gastroenteroloji uzman tarafndan deerlendirilmesi gerekir. Unutulmamaldr ki; mide kanserleri en ölümcül kanser türlerindendir ve tan konduunda çounlukla tedavi edilemeyecek ileri evrede olmaktadrlar.