Ulusal Kanser Enstitülerinin verilerine göre ylda 760 bin kiiye mide kanseri tans konulduuna dikkat çeken Prof. Dr. Bedirli, mide kanserinin sklkla Japonya, Kore gibi Uzakdou ülkelerinde, Güney Amerika, Dou Avrupa ve Ortadou ülkelerinde daha sk görüldüünün altn çizdi.
Türkiyede mide kanserinin sk görüldüü ülkeler arasnda olduunu ve ylda yaklak 20 bin kiiye mide kanseri tans konulduunu vurgulayan Prof. Dr. Bedirli, mide kanserinin erkeklerde iki kat ve 55 ya üstü insanlarda daha fazla görüldüünü dile getirdi. Diyet ve yeme alkanlklar neticesinde yllar içerisinde alt mide kanserlerinde azalma, üst mide kanserlerinde ise art gözlendiini belirten Prof. Dr. Bedirli, Reflü hastalnn yaygnlamasnn da bu deiiklikte ciddi rol oynadn ifade etti.
MDE KANSERNN NEDEN BLNMYOR
Mide kanserinin nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Bedirli, bu kanser türünün nedenlerinin net olarak bilinmediini, ancak baz durumlarda mide kanseri görülme sklnn arttn belirterek öyle konutu:
Tuz ve nitratlardan zengin, A ve C vitaminlerinden fakir diyet, tuzlama, tütsülenmeyle hazrlanm gdalar mide kanseri geliiminde önemli role sahiptirler. Buna karn meyve ve sebzeden bol diyetler, narenciye ve fiber içeren diyetlerin ise koruyucu rolü var. Vitamin B 12 eksiklii ile giden pernisiyöz anemi, atrofik gastrit ve intestinal poliplerde mide kanseri için önemli risk faktörleridir. Baz herediter hastalklar, A kan grubuna sahip olma, kauçuk ve kömür iinde çalmak, sigara, HP enfeksiyon pozitiflii, obezite mide kanseri için risk tekil eden durumlardr.
KARIN ARISI VE KNL HAFFE ALMAYIN
Erken mide kanserlerinin genellikle semptom yaratmadn ve belirti vermediklerini söyleyen Bedirli, tannn ancak endoskopi sayesinde konulabileceini, semptomlar ve belirtilerin genellikle ileri bir hastala iaret ettiini vurgulayarak unlar söyledi:
Bu ikayetler arasnda karn ars, ikinlik, yorgunluk-halsizlik, itah azalmas, mide bulants-kusma ve kilo kayb gibi belirtilerin önemlidir. Mide kanseri tehisi öncelikle öykü alma ve detayl fizik muayene ile balar, ardndan laboratuar testlerinin, özellikle kan deerlerinde düüklük çok önemlidir. Büyük abdestte gizli kan testi, hem mide, hem de kaln barsak kanseri için önemli bir faktör. Mide kanseri tansnda endoskopi en önemli aamadr. Bu ekilde kitle görülüyor, kitlenin boyutu ve yerleim yeri gibi özellikleri kaydediliyor ve üphesiz kitleden birden çok biyopsi alnyor.Tan kanser gelmesinden sonra,ultrasonografi, endosonografi,bilgisayarl tomografi, pet gibi ileri tetkikleryaplarak hastaln evresini ve tedavi protokolünü belirlemek için kullanlyor.
MDE KANSERNDE GELNEN SON NOKTA; ROBOTK CERRAH
Mide kanserinin tüm dünyada kansere bal ölümler arasnda sklk olarak ikinci srada olduunu dile getiren Prof. Dr. Bedirli, tedavinin en önemli aamasnn cerrahi ilemler olduunu ifade etti. Cerrahi tedavide asl amacn tümörün salam doku snrlar içerisinde ve beraberinde geni lenf bezleri ile alnmas olduunun altn çizen Bedirli, yllardr açk yöntemlerle uygulanan mide kanseri ameliyatlarnn, teknolojik ilerlemelerin ve cerrahlarn kapal ameliyatlar konusunda artan tecrübeleri sayesinde artk küçük deliklerden girilerek kapal bir ekilde yaplabildiini vurgulad.
Kapal ameliyatlarn teknolojik olarak en son geldii noktann robotik cerrahisi olduunu belirten Prof. Dr. Bedirli öyle konutu:
Günümüzde robotik yöntemle mide kanseri ameliyatlar onkolojik prensipler çerçevesinde baarl bir ekilde uygulanmaktadr. Robotik cerrahi sayesinde açk cerrahiye kyasla hastalarda daha az yara izi, ameliyat esnasnda daha az kanama, ameliyat sonras daha az ar ve daha az enfeksiyon görülmektedir. Ortaya çkan bu avantajlar, klasik kapal ameliyat yöntemi olan laparoskopik cerrahi ile elde edilebilir. Ancak laparoskopik mide kanseri ameliyatlar zorluk derecesi yüksek ameliyatlardr. Oysa robotik cerrahinin sunmu olduu 3-boyutlu, yüksek çözünürlüklü görüntü sistemi ile robotik enstrümanlarn laparoskopik aletlere göre daha üstün ilev ve kapasiteleri sayesinde,robotik yöntemle daha etkin ve güvenli mide kanseri ameliyatlar yaplabilmektedir.