Migren ağrılarına elle tedavi

İş ve özel hayattan zaman, enerji ve keyif çalan migren ağrılarının kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu ağrılardan kurtulmanın ise elle tedavi ile mümkün olduğunu söyledi.

Haberler 18.12.2017 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüz insanlarnda yaygn bir ekilde görülen ve genel anlamda ba ars olarak ifade edilen migren, sradan bir ba ars deildir. çounlukla ataklar halinde gelen ve bu ataklar 4 saatten 72 saate dek sürebilen arlar olduunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali ahabettinolu, Migren arlar iddetli ba ars olmasnn dnda dier arlardan ayrt eden en önemli özellii, ba arsna elik eden bulant, ses ve a duyarllktr. Her geldiinde i ve özel hayatmzdan zaman, enerji ve keyif çalan migren arlar kadnlarda görülme sklnn daha fazladr. Ayrca stres, yorgunluk, ar egzersiz, açlk, baz yiyecek ve içecekler, az yada çok uyku, k-koku-hava durumu gibi çevresel faktörler ve hormonal deiikliklerin tetikleyici yanlar vardr. Ancak bu faktörlerin migren sebebi olmas için hastaya bütüncül yaklamn migren tedavisinde baary oldukça yükseltmektedir. Hastalk yoktur, hasta vardr. O yüzden tedavi kiiye özel olmaldr. Her hastann detayl bir klinik muayene ile deerlendirilip hikayesinin iyi dinlenilmesini ve kiiye özel tedaviyi benimsenmesi gerekiyor dedi.

BOYUN VE SIRT ARISI

Günümüzde pek çok insan boyun ve srt ars çekmekte ve bunlara bal olarak gelien ba arlar bazen migren ya da gerilim tipi ba arlar ile kartrldn ifade eden ahabettinolu, Migren ikayeti olan hastalarda ba ve boyun muayenesi srasnda kas yaplar da iyi deerlendirilmelidir. Boyun ve srt bölgesindeki kaslma, spazm, kulunç gibi tetik nokta oluumlarnn enseden balayan, tek tarafl göz ve yüz arlarna sebep olabilir. Bundan dolay, ba, boyun, göz, di ve çene muayenesi ihmal edilmemesi ve muayenenin görüntüleme tetkikleri ile desteklenmesi gerekir. Tpta hiçbir zaman kesin yüzde 100 tedavi diye bir ey yoktur. Eer günlük yaam migrene göre planlamazsanz hangi tedavi yöntemini seçerseniz seçin tam olarak fayda göremezsiniz diye konutu.

Düzenli hafif egzersiz, kilo kontrolü, alkolden kaçnma, stres ile baa çkma yollarnn örenilmesi ve uyku sürelerine dikkat etmenin hastaln kontrolünde yardmc olacan ifade eden ahabettinolu, Migren tedavisinde kriz annda ya da krizler arasnda kullanlan ilaç tedavisinin dnda yine tbbi olan baz bilimsel yöntemlerin etkinliinin de oldukça fazladr. Özellikle 28 yldr uyguladmz manuel (elle) tedavi yöntemleriyle yüz güldüren sonuçlar almaktayz. Elle tedavi srasnda ba-boyun bölgelerinde, ar ekli ve lokalizasyona göre ilgili noktalara ellerle belli açlarda ve deiik derecelerde basnçlar ve yine baz germe, döndürme manevralar uygulanmaktadr. Hastaln derecesine göre tedavi 3 ile 6 seans sürebilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git